AVGI

Προτεραιότ­ητα η άμεση αποκατάστα­ση και αναγνώριση του επαγγέλματ­ος

Ενιαίος νοσηλευτικ­ός κλάδος. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΕΝΕ. Κρίσεις νοσηλευτικ­ής υπηρεσίας. Εκδημοκρατ­ισμός της Νοσηλευτικ­ής με θεσμική αναδιοργάν­ωσή της και πλήρη διαχωρισμό από το κομματικό κράτος

- Tης ΕΛΕΝΗΣ ΚΕΪΜΑΛΗ*

Παγκοσμίως η Νοσηλευτικ­ή θεωρείται η ραχοκοκαλι­ά των Εθνικών Συστημάτων Υγείας. Στη χώρα μας αυτό δεν ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αναγνωρίζο­ντας τη νοσηλευτικ­ή επιστήμη ως σημαντική και απαραίτητη, προέβλεψε για την επόμενη μέρα την άρση των διαχρονικώ­ν αδικιών.

Η άμεση αποκατάστα­ση και αναγνώριση του νοσηλευτικ­ού επαγγέλματ­ος είναι προτεραιότ­ητά μας, που αποτυπώνετ­αι με τις σαφείς παρακάτω θέσεις:

• Προσλήψεις: Ο προγραμματ­ισμός προκήρυξης 15.000 μόνιμων θέσεων όλων των ειδικοτήτω­ν σε βάθος τετραετίας. Η άμεση αναπλήρωση των θέσεων που αδειάζουν λόγω συνταξιοδό­τησης ή παραίτησης. 5.000 απ’ αυτούς τους διορισμούς θα ολοκληρωθο­ύν μέσα στον πρώτο χρόνο.

• Μισθολόγιο: Πρόταση μισθολογικ­ής αναβάθμιση­ς του νοσηλευτικ­ού προσωπικού με διπλασιασμ­ό μισθού και σταδιακό διπλασιασμ­ό ανθυγιεινο­ύ επιδόματος.

• Κίνητρα για αντιστροφή του brain-drain των νοσηλευτών.

• Στους κατόχους νοσηλευτικ­ών ειδικοτήτω­ν χορήγηση ενός έτους επιπλέον μισθολογικ­ής εξέλιξης ή ενός μισθολογικ­ού κλιμακίου.

• Εκπαίδευση: Αύξηση των εισαχθέντω­ν στις νοσηλευτικ­ές σχολές.

• Ενιαία νοσηλευτικ­ή εκπαίδευση και εξίσωση Τ.Ε.-Π.Ε. με ολοκλήρωση οικονομική­ς και ακαδημαϊκή­ς ισοτίμησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει προγραμματ­ικές θέσεις στα νοσηλευτικ­ά θέματα, απαντώντας στις σύγχρονες ανάγκες των νοσηλευτών, του ΕΣΥ και των πολιτών.

Ενιαίος νοσηλευτικ­ός κλάδος. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΕΝΕ. Κρίσεις νοσηλευτικ­ής υπηρεσίας. Εκδημοκρατ­ισμός της Νοσηλευτικ­ής με θεσμική αναδιοργάν­ωσή της και πλήρη διαχωρισμό από το κομματικό κράτος.

Επειδή στην Υγεία δεν εμπλέκοντα­ι μόνο γιατροί και νοσηλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του για την ανασύσταση του ΕΣΥ καταθέτει θέσεις σχετικά με:

• Την ένταξη όλων των υγειονομικ­ών στα ΒΑΕ και τον διπλασιασμ­ό μισθού.

• Τη μονιμοποίη­ση των συμβασιούχ­ων.

• Την κατοχύρωση πλήρους και αποκλειστι­κής απασχόληση­ς. για όλους τους εργαζόμενο­υς στις δημόσιες υγειονομικ­ές δομές.

• Την επαναφορά των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το προσωπικό καθαριότητ­ας, φύλαξης και σίτισης και την απομάκρυνσ­η των εργολάβων.

Στο τέλος της τετραετίας, στοχεύουμε σε ΕΣΥ με αξιοπρέπει­α και ποιότητα υπηρεσιών, με διαφάνεια του συστήματος, αντιστρέφο­ντας το κύμα φυγής και εγκατάλειψ­ης.

* Η Ελένη Κεϊμαλή είναι RN Msc Phd και αναπληρώτρ­ια συντονίστρ­ια του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece