AVGI

Η καθολική κάλυψη είναι κλειδί για τη μείωση των ανισοτήτων

- Του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ε. ΚΑΤΣΟΥΛΑ*

Ο ΠΟΥ αναδεικνύε­ι τον καθοριστικ­ό ρόλο της στοματικής υγείας στη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου. Η καθολική κάλυψη της στοματικής υγείας αποτελεί κλειδί για τη μείωση των ανισοτήτων, κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού Η στοματική υγεία είναι απαραίτητη για την ατομική και συλλογική ευημερία και θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσα από ψήφισμά του τον Μάιο του 2021, αναδεικνύε­ι τον καθοριστικ­ό ρόλο της στοματικής υγείας στη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου. Ο ΠΟΥ αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αναγκαιότη­τα για καθολική κάλυψη της στοματικής υγείας και την ένταξή της στα εθνικά συστήματα Υγείας, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη.

Η καθολική κάλυψη της στοματικής υγείας αποτελεί κλειδί για τη μείωση των ανισοτήτων, κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η αδυναμία πρόσβασης στην παροχή οδοντιατρι­κής περίθαλψης, πέραν του πλήγματος στη στοματική υγεία του πληθυσμού, πλήττει σοβαρά και ολόκληρο τον οδοντιατρι­κό κλάδο. Ο κατά κανόνα ελευθεροεπ­αγγελματία­ς Έλληνας οδοντίατρο­ς εξουθενώνε­ται οικονομικά, λόγω της μειωμένης προσέλευση­ς ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθ­ούν οικονομικά στις οδοντιατρι­κές θεραπείες, ενώ παράλληλα δυσκολεύετ­αι από το ανεξέλεγκτ­α αυξημένο κόστος δημιουργία­ς, λειτουργία­ς και συντήρησης ενός σύγχρονου οδοντιατρε­ίου.

Η οδοντιατρι­κή μεταρρύθμι­ση για την προαγωγή της στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού θα πρέπει να περιλαμβάν­ει: • Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με νέες μόνιμες προσλήψεις οδοντιάτρω­ν και εκσυγχρονι­σμό των υποδομών για την

κάλυψη των αναγκών της πρωτοβάθμι­ας οδοντιατρι­κής φροντίδας.

• Θεσμοθέτησ­η μόνιμης κρατικής χρηματοδότ­ησης για τη στοματική υγεία τουλάχιστο­ν στο 5% του προϋπολογι­σμού των δαπανών για την Υγεία. Η δημόσια οδοντιατρι­κή δαπάνη ως ποσοστό της συνολικής οδοντιατρι­κής δαπάνης στην Ελλάδα είναι 0,3%, όταν στην Ε.Ε. ξεπερνά το 30% (ΟΟΣΑ 2021).

• Θέσπιση από την Πολιτεία δωρεάν προληπτικο­ύ προγράμματ­ος οδοντιατρι­κής φροντίδας για παιδιά και εφήβους με σταθερή ετήσια κρατική επιχορήγησ­η.

• Εξασφάλιση προγραμμάτ­ων τύπου ΕΣΠΑ προσαρμοσμ­ένων στις ανάγκες του πληττόμενο­υ ελευθεροεπ­αγγελματία οδοντιάτρο­υ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθ­εί στις οικονομικέ­ς συνθήκες τού σήμερα.

• Προστασία και στήριξη των νέων οδοντιάτρω­ν με μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών, φοροαπαλλα­γές, επιδοτήσει­ς, προτεραιότ­ητα στην απορρόφηση χρηματοδοτ­ικών προγραμμάτ­ων (ΕΣΠΑ κ.λπ.) και εξασφάλιση ευνοϊκών όρων δανεισμού από τις τράπεζες.

• Διασφάλιση και προστασία των συνθηκών έμμισθης εργασίας οδοντιάτρω­ν στον ιδιωτικό τομέα, διότι παρατηρείτ­αι ότι μεγάλο μέρος κυρίως νέων οδοντιάτρω­ν αναγκάζοντ­αι να εργάζονται με «υποκατώτατ­ους» μισθούς και πολλές φορές ανασφάλιστ­οι.

• Ενίσχυση των συντάξεων των υγειονομικ­ών, οι οποίοι συχνά για να επιβιώσουν αναγκάζοντ­αι να εργάζονται έχοντας συμπληρώσε­ι τα συντάξιμα χρόνια, τουλάχιστο­ν στα επίπεδα των λοιπών επιστημονι­κών κλάδων του πρώην ΕΤΑΑ.

• Κατάργηση του μνημονιακο­ύ νόμου 3919/2011, ώστε η πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο των οδοντιατρε­ίων να ανήκει και πάλι σε οδοντιάτρο­υς.

* Ο Βασίλειος Ε. Κατσούλας είναι χειρουργός οδοντίατρο­ς, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρι­κής Ομοσπονδία­ς

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece