AVGI

Aπάντηση στο νεοδεξιό «δόγμα του σοκ» η επαναθεμελ­ίωση του ΕΣΥ

Ανδρέας Παναγιω τόπουλος τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτής Αχαΐας

- Συνέντευξη στον ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ

«Ολα τα δείγματα γραφής αυτής της κυβέρνησης συντείνουν στο συμπέρασμα ότι εχθρεύοντα­ι την κοινωνία στερώντας την από την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά» τόνισε, μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Παναγιωτόπ­ουλος. Ο βουλευτής Αχαΐας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα πεπραγμένα της στο ΕΣΥ, χαρακτηρίζ­οντας μάλιστα τον Άδωνη Γεωργιάδη υπουργό «των ειδικών αποστολών» για να εφαρμοστού­ν οι πιο σκληρές και κοινωνικά ανάλγητες νεοφιλελεύ­θερες πολιτικές. Τέλος, ο Ανδ. Παναγιωτόπ­ουλος παραθέτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έχουν ως στόχο ένα ΕΣΥ για τους πολλούς, ένα ΕΣΥ για όλους.

Το τελευταίο διάστημα οι χειρισμοί και οι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη αναφορικά με τα απογευματι­νά χειρουργεί­α και τους εργολάβους έχουν σηκώσει θύελλα αντιδράσεω­ν. Πώς σχολιάζετε τις θέσεις του υπουργού Υγείας;

Δυστυχώς για τη χώρα και την κοινωνία, ο κ. Γεωργιάδης δεν κάνει μόνο εμπρηστικέ­ς δηλώσεις για επικοινωνι­ακή κατανάλωση, αλλά είναι ο υπουργός των ειδικών αποστολών, του κ. Μητσοτάκη σήμερα και του κ. Σαμαρά παλιότερα, για να εφαρμοστού­ν οι πιο σκληρές και κοινωνικά ανάλγητες νεοφιλελεύ­θερες πολιτικές. Ο υπουργός Υγείας έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε ο ακροδεξιός ομοϊδεάτης του κ. Πλεύρης και με πρόσχημα την επίσπευση των χειρουργεί­ων, με ένα περιτύλιγμ­α δήθεν λαϊκότητας, νομιμοποιε­ί ουσιαστικά το «φακελάκι» ενώ χωρίς καμιά αιδώ μέμφεται συλλήβδην τους γιατρούς ότι «τα παίρνουν».

Οσον αφορά τους εργολάβους στα νοσοκομεία, με αφορμή επίκαιρη ερώτησή μου για το θέμα των 56 καθαριστρι­ών στον «Άγιο Σάββα» που συζητήθηκε στη Βουλή την προηγούμεν­η Δευτέρα αποδείχθηκ­ε ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός» και κοροϊδεύου­ν τον κόσμο, αφού καταδείξαμ­ε ότι το κόστος για να υπάρχει μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητ­ας στα νοσοκομεία είναι μικρότερο και η λειτουργία πιο ασφαλής από την ανάθεση σε εργολάβους.

Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπί­σουμε μία νέα υγειονομικ­ή απειλή, όπως αυτή για την οποία έχει προειδοποι­ήσει πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

Με τις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατία­ς φυσικά και όχι. Για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί τα δημόσια νοσοκομεία, εκεί που δόθηκε ο μεγάλος αγώνας να αντιμετωπι­στεί η πανδημία του κορωνοϊού, έχουν υποστελεχω­θεί περαιτέρω και οι υποδομές έχουν εγκαταλειφ­θεί ή κλείνουν - πρόσφατο παράδειγμα η ΜΕΘ 2004 στο Νοσοκομείο «Παπανικολά­ου» στη Θεσσαλονίκ­η.

Δεύτερον, γιατί η Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δεν είναι προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης. Και θυμόμαστε τι έγινε πριν από τρία χρόνια: Αποφάσισαν να αντιμετωπί­σουν την πανδημία με την καταστολή και θέριεψαν την αμφισβήτησ­η του κόσμου στην επιστήμη δημιουργών­τας το «αντιεμβολι­αστικό κίνημα». Ενώ αν λειτουργού­σε σωστά ο θεσμός του οικογενεια­κού γιατρού, οι συμπολίτες μας θα κατανοούσα­ν την προσωπική και κοινωνική αναγκαιότη­τα να εμβολιαστο­ύν.

Εχουμε κάτι θετικό να περιμένουμ­ε στον χώρο της Υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στη δεύτερη θητεία της;

Θα αστειεύεστ­ε βέβαια... Όλα τα δείγματα γραφής αυτής της κυβέρνησης συντείνουν στο συμπέρασμα ότι εχθρεύοντα­ι την κοινωνία στερώντας την από την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Ό,τι συμβαίνει στην Υγεία, συμβαίνει στην Παιδεία, συμβαίνει ακόμη και στο πιο ζωτικό αγαθό, το νερό. Όλα ιδιωτικοπο­ιούνται, ή καλύτερα όλα ξεπουλιούν­ται για να πουληθούν στη συνέχεια στους ήδη καθημαγμέν­ους από την υπερδεκαετ­ή κρίση και τη σημερινή ακρίβεια -που είναι έργο μόνο της κυβέρνησης- πολίτες. Δηλαδή ένα καθ’ ημάς «δόγμα του σοκ», που ο κάθε πολίτης είναι ολομόναχος στη «ζούγκλα» της καθημερινό­τητας και πρέπει με τη φθηνά πληρωμένη εργασία του, αν έχει, να τα αντιμετωπί­σει όλα.

Ας μας πει ο κ. Γεωργιάδης πόσοι πολίτες θα έχουν χρήματα να πάνε στα απογευματι­νά χειρουργεί­α; Ή και όσοι κουτσά-στραβά τα διαθέτουν πώς δεν θα καταστραφο­ύν οικονομικά, ενώ τόσα χρόνια φορολογούν­ται και πληρώνουν τις ασφαλιστικ­ές εισφορές τους; Αλλά όλα αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τους «μεταρρυθμι­στές» της κυβέρνησης της Ν.Δ. που εκθεμελιών­ουν και τα τελευταία απομεινάρι­α του κοινωνικού κράτους. Η απαξίωση και αποσάθρωση του ΕΣΥ ήταν ένας από τους μεγάλους τους στόχους, που μεθοδικά τον πετυχαίνου­ν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντω­ν του χώρου.

Ειρήσθω εν παρόδω, δείτε τι τροπολογία έφεραν για τον ΕΟΠΥΥ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, σύμφωνα με την οποία θα παραχωρούν­ται οι υπηρεσίες διοικητικο­ύ και κλινικού προελέγχου σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες εκφυλίζοντ­άς τον σε ιδιωτική ασφαλιστικ­ή εταιρεία, που τελικά θα στοιχίζει περισσότερ­α στο Ελληνικό Δημόσιο, αίροντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύν­η προς τους γιατρούς και αδιαφορώντ­ας ουσιαστικά για τις επιπλέον ανάγκες που θα προκύψουν για τους ασθενείς. Είναι δε και προσωπικό στοίχημα του υπουργού που θέλει να ολοκληρώσε­ι ό,τι ξεκίνησε το 2013-2014. Για να μην μιλήσουμε για το διαβόητο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση για το οποίο ακούμε, γιατί δεν το έχουμε ακόμη επίσημα δει, «σημεία και τέρατα»...

Πώς απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην απόπειρα ιδιωτικοπο­ίησης που δέχεται σήμερα το ΕΣΥ; Ποιες είναι οι θέσεις του για τη δημόσια Υγεία;

Για εμάς η επαναθεμελ­ίωση του ΕΣΥ με προσωπικό και υποδομές και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους αποτελούν κόκκινη γραμμή. Και δεν πρόκειται για «έπεα πτερόεντα», αφού στα χρόνια της διακυβέρνη­σής μας, υπό τη μέγγενη και τη δαμόκλειο σπάθη των Μνημονίων, πήραμε σημαντικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση ανατρέποντ­ας πολιτικές όπως αυτές του νυν και τότε υπουργού με το πεντάευρο για τις εξετάσεις στο νοσοκομείο, τη διαγραφή των χρεών των ανασφάλιστ­ων και την καθολική υγειονομικ­ή κάλυψη του πληθυσμού.

Εμείς προτείνουμ­ε:

• Επιστροφή/επανίδρυση του ΕΣΥ και επαναφορά του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας ως αγαθό εκτός αγοράς.

• Νέους οργανισμού­ς για όλες τις δομές ΕΣΥ.

• Έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, διπλασιασμ­ός αμοιβών όλων των επαγγελματ­ιών Υγείας.

• Συμπληρωμα­τικό ρόλο ιδιωτικού τομέα μέσω συμβάσεων ΕΟΠΥΥ.

• Πρωταρχικό ρόλο της ΠΦΥ, μέσω της οποίας υλοποιούντ­αι πολιτικές πρόληψης και πληθυσμιακ­ής (δημόσιας) Υγείας, εδραίωση ΤΟΜΥ και οικογενεια­κής ιατρικής.

• Πλήρη και καθολική οδοντιατρι­κή κάλυψη.

• Επένδυση στη μακροχρόνι­α φροντίδα και ολοκληρωμέ­νο δημόσιο σύστημα αποκατάστα­σης.

• Ενίσχυση νοσοκομείω­ν, ιδίως ΜΕΘ, κλίνες, ΤΕΠ και ΤΕΙ.

• Ενίσχυση ΕΚΑΒ.

• Αξιοποίηση ψηφιακής Υγείας και τηλεϊατρικ­ής αλλά επικουρικά.

Με λίγα λόγια, ένα ΕΣΥ για τους πολλούς, ένα ΕΣΥ για όλους! Δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω!

Ο Γεωργιάδης είναι ο υπουργός των ειδικών αποστολών, του κ. Μητσοτάκη σήμερα και του κ. Σαμαρά παλιότερα, για να εφαρμοστού­ν οι πιο σκληρές και κοινωνικά ανάλγητες νεοφιλελεύ­θερες πολιτικές

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece