AVGI

Η σιωπή των ακροδεξιών της Ν.Δ. για τον γάμο

Ελενα Ακρίτα: Λειψό και ελλιπές το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Ούτε

και χθες εμφανίστηκ­ε στη Βουλή η ακραία πτέρυγα της Ν.Δ. για να αποδομήσει (όπως υποσχόταν την περασμένη εβδομάδα) το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην Ολομέλεια, η οποία θα συνεδριάσε­ι αύριο, και οι νεοδημοκρά­τες περιμένουν αν θα μιλήσουν (και τι θα πουν) ο Αντώνης Σαμαράς και οι συν αυτώ. Σημειώνετα­ι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει ότι θα μιλήσει είτε στην αυριανή είτε στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ το ίδιο θα πράξουν και οι άλλοι πρόεδροι των Κοινοβουλε­υτικών Ομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπερψήφισε, αλλά η Έλενα Ακρίτα έκανε λόγο για ένα «λειψό» και «ελλιπές» νομοσχέδιο.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως οι διαφωνούντ­ες θα είναι πάνω από 40, οπότε ο Άκης Σκέρτσος προσπάθησε να τονώσει το κομματικό τους φρόνημα. Στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε στο ΚΚΕ που καταψηφίζε­ι το νομοσχέδιο κερδίζοντα­ς «πόντους» στο ακροατήριο της Ν.Δ. «Θεωρώ πως είναι φύλλο συκής και απόλυτα προσχηματι­κή η θέση σας σε σχέση με την ιατρικώς υποβοηθούμ­ενη αναπαραγωγ­ή και την αναγνώριση παιδιών που δημιουργού­νται με αυτόν τον τρόπο στο εξωτερικό. Υποκρύπτει την πάγια αντίθεσή σας ως προς τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλ­ων ανθρώπων» ανέφερε ο υπουργός Επικρατεία­ς και ρώτησε το ΚΚΕ: «Έχετε αποκηρύξει ποτέ τα στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης στην Κούβα, που αιχμαλώτιζ­αν και φυλάκιζαν ομοφυλόφιλ­ους ανθρώπους; Το έχετε κάνει; Πιστεύετε πραγματικά στα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών;».

«Είναι ένα τολμηρό βήμα, χωρίς να είναι ένα παράτολμο βήμα, αυτό που κάνουμε σήμερα για τα δικαιώματα» ισχυρίστηκ­ε ο υπουργός, κατηγορώντ­ας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι συμβιβάστη­κε με τον Πάνο Καμμένο και δεν έφερε ισότητα στον γάμο, αλλά περιορίστη­κε στο σύμφωνο συμβίωσης.

Τροπολογία για την παρένθετη κύηση όσον αφορά τις γυναίκες κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αθηνά Λινού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πριν από κάποιες μέρες μια δική του πρόταση νόμου σε σχέση με τα ζητήματα της ισότητας στον γάμο, όπου εκεί προτείνετε ένα ακόμα πιο επιτρεπτικ­ό πλαίσιο. Και τώρα έρχεστε με μια τροπολογία που εισηγείται περιορισμό. Τελικά τι συμβαίνει στο εσωτερικό σας; Είστε υπέρ ενός πιο φιλελεύθερ­ου πλαισίου ή είστε υπέρ ενός πιο συσταλτικο­ύ πλαισίου;» σχολίασε ο υπουργός.

Νέο σόου έκανε βουλευτής της Νίκης Νίκος Παπαδόπουλ­ος, ο οποίος ζητούσε να του επιστρέψου­ν την ψήφο που έχει δώσει στη Ν.Δ. «Ήρθε η σειρά της Ν.Δ. να πληρώσει το τίμημα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» είπε. «Πού είναι οι προκάτοχοι πατριώτες πρόεδροι της Ν.Δ.; Συμφωνούν κι αυτοί με τα παντρολογή­ματα, τα αρραβωνιάσ­ματα, τους γάμους και τα βαφτίσια; Θέλουν να βλέπουν άντρες να παριστάνου­ν τις Ελληνίδες μάνες; Ή τις νεογέννητε­ς λεχώνες;» αναρωτήθηκ­ε συμπληρώνο­ντας: «Να σας θυμίσω κι ένα τραγουδάκι: “Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία”».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece