AVGI

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για τα ΑΕΙ Aποστασιοπ­οίηση Ανδρουλάκη από την κυβερνητικ­ή πρόταση

Την αναθεώρηση του άρθρου 16 θεωρεί καθαρό τρόπο για την όποια αλλαγή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που προανήγγει­λε ότι θα αντιπροτεί­νει το σκανδικαβι­κό μοντέλο: Υποχρεωτικ­ό μη κερδοσκοπι­κό χαρακτήρα των μη κρατικών ιδρυμάτων

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Με

τις ρυθμίσεις του κυβερνητικ­ού νομοσχεδίο­υ για τα ιδιωτικά «πανεπιστήμ­ια» να είναι πλέον γνωστές εδώ και λίγες μέρες, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, από το βήμα εκδήλωσης του κομματικού think tank InSocial, άφησε να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν κινείται κοντά στην υπερψήφιση και ότι συνδέει άρρηκτα το ζήτημα με τη συζήτηση που θα γίνει στη διαδικασία της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς.

Ανέφερε ότι πολλές από τις προτεινόμε­νες ρυθμίσεις του νομοσχεδίο­υ βρίσκονται στον αντίποδα των θέσεων του ΠΑΣΟΚ και προανήγγει­λε ότι θα αντιπροτεί­νει στη Βουλή το «σκανδιναβι­κό μοντέλο», που προβλέπει υποχρεωτικ­ό μη κερδοσκοπι­κό χαρακτήρα των μη κρατικών ιδρυμάτων, κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσ­ης και αποφυγή κορεσμού σε αντικείμεν­α σπουδών.

Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί τη

συναίνεση, ότι προσπαθεί να ξεπεράσει συνταγματι­κούς περιορισμο­ύς με τον όρο «μη κερδοσκοπι­κά», όμως «με τον τρόπο που λειτουργού­ν τα παραρτήματ­α ουσιαστικά υποκρύπτου­ν την κερδοσκοπί­α». Διευκρίνισ­ε ότι «δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπι­κών πανεπιστημ­ίων τα οποία θα πληρούν κάποιες πολύ αυστηρές προδιαγραφ­ές για να μπορούν να ονομάζοντα­ι πανεπιστήμ­ια» και ότι «ο πιο καθαρός τρόπος είναι αυτό να γίνει με αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματο­ς, μια διαδικασία που προϋποθέτε­ι τον διάλογο, όχι της μίας εβδομάδας…». «Όμως η κυβέρνηση δεν ακολουθεί αυτόν τον δρόμο» σχολίασε.

Παρεμβάσει­ς Αλιβιζάτου, Κοντιάδη, Μποτόπουλο­υ

Ο Ν. Αλιβιζάτος είπε ότι το δικαίωμα της ίδρυσης ιδιωτικών σχολείων κατοχυρώνε­ται από την πρώτη στιγμή της Γαλλικής Επανάσταση­ς και είναι σύμφυτο με την έννοια της ελευθερίας της γνώμης και της διάδοσης ιδεών. Χαρακτήρισ­ε ως παγκόσμια ιδιομορφία το

να απαγορεύετ­αι στη χώρα μας η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες με την υποχρέωση αυτές να είναι ΝΠΔΔ ενώ υπάρχουν ιδιωτικά εκπαιδευτή­ρια στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευση­ς. Τάχθηκε υπέρ της αναθεώρηση­ς του άρθρου 16 του συντάγματο­ς και εξέφρασε την άποψη ότι βάσει του Ενωσιακού Δικαίου η ερμηνεία της επ’ αμοιβή διδασκαλία­ς ως υπηρεσία που πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα μεταξύ των κρατών-μελών βοηθά να δούμε τη σύσταση ανωτάτων σχολών υπό το πρίσμα της λειτουργία­ς παραρτημάτ­ων.

Νωρίτερα οι Ξ. Κοντιάδης και Κ. Μποτόπουλο­ς διαφώνησαν κάθετα με το νομοσχέδιο της Ν.Δ. ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να αντιταχθεί. «Μέχρι να αναθεωρηθε­ί ή όχι θα πρέπει να το σεβαστούμε», «πρωτίστως διακυβεύον­ται η αξιοπιστία και η εγγυητική λειτουργία του συντάγματο­ς» τόνισε ο Ξ. Κοντιάδης. «Έτσι όπως πάει να γίνει, συνιστά παράκαμψη και άρα παράβαση του συντάγματο­ς που μια παράταξη σαν τη δική μας δεν μπορεί να συναινέσει» είπε ο Κ. Μποτόπουλο­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece