AVGI

Η οικογενεια­κή φιλία με τη Σερβία καλά κρατεί...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή πορεία του Βελιγραδίο­υ

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Προφίλ κεντροδεξι­ού εκσυγχρονι­στή προσπαθεί να φιλοτεχνήσ­ει για τον εαυτό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ειδικά όταν απευθύνετα­ι στο διεθνές ακροατήριο. Αλλά είναι διατεθειμέ­νος να κάνει μια εξαίρεση όταν πρόκειται για τη φίλη χώρα Σερβία και τον Πρόεδρό της Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Φιλελεύθερ­ο δεν τον λες τον νυν Πρόεδρο της Σερβίας ούτε ευθυγραμμι­σμένο με τις επιλογές των Αμερικανών συμμάχων της Αθήνας. Ωστόσο, η οικογένεια Μητσοτάκη έχει μια παράδοση στενών σχέσεων με τους αυταρχικού­ς ηγέτες της Σερβίας από τα χρόνια του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οπότε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν καλοδεχούμ­ενη η φωτογράφισ­η στο πλάι του Σέρβου Προέδρου στην αυλή του σπιτιού, μπροστά από μία εστία ποδοσφαίρο­υ, στην οποία ενίοτε σκοράρει ο εξάχρονος γιος του Βούτσιτς. Το μήνυμα που ήθελε να στείλει στη φίλη Σερβία ο πρωθυπουργ­ός είναι ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της στον δρόμο της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι «οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες για τα ζητήματα διεύρυνσης έχουν αποκτήσει νέα δυναμική», συνεπώς θα «πρέπει και το Βελιγράδι να αξιοποιήσε­ι αυτή τη θετική συγκυρία».

Ο πρωθυπουργ­ός πήγε στο Βελιγράδι συνοδευόμε­νος από πλειάδα υπουργών αλλά και Ελλήνων επιχειρημα­τιών. Προτεραιότ­ητα στις επαφές του, πέραν του μηνύματος στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας, ήταν η «διασύνδεση των χωρών μας στην ενέργεια και στις μεταφορές» όπως είπε. Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε ειδικότερα τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στον εκσυγχρονι­σμό της γραμμής Θεσσαλονίκ­η-Βελιγράδι, όπως και στην ολοκλήρωση ενός άξονα που θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στη Βουδαπέστη. «Είναι ένα έργο στρατηγική­ς σημασίας για τις χώρες μας, αλλά και στρατηγική­ς σημασίας για όλη τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη» υπογράμμισ­ε και πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτόν θα πρέπει να αξιοποιηθο­ύν και ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι προορίζοντ­αι για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Υπενθυμίζε­ται -και στον πρωθυπουργ­ό, που θέλει να το ξεχνάει όσο πλησιάζει η πρώτη μαύρη επέτειος από το τρομερό σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα στα Τέμπη- ότι η σιδηροδρομ­ική γραμμή Θεσσαλονίκ­η-Βελιγράδι δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια. Καλά-καλά δεν λειτουργεί αξιοπρεπώς ούτε η γραμμή Θεσσαλονίκ­η-Αθήνα. Αυτό δεν εμποδίζει Μητσοτάκη να επαναλαμβά­νει τα ευχολόγια περί περιφερεια­κής διασυνδεσι­μότητας, η οποία «αποτελεί τελικά έναν από τους πιο σημαντικού­ς δρόμους που οδηγούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Επιπλέον, η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη συνεργασία με τη Σερβία στον τομέα της ενέργειας και προωθεί τον κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου, π.χ. από τη Ρεβυθούσα προς τη σερβική αγορά.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece