AVGI

Η υπέρβαση της νησιωτικότ­ητας, εφαλτήριο ανάπτυξης και προόδου στο Αιγαίο

Τα 12+2 μέτρα

- Του ΜΑΝΩΛΗ ΝΙΚ. ΚΑΡΛΑ*

O κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικ­ά, υποχρεούντ­αι να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντα­ς για την ανάπτυξή τους, αναφέρεται στο άρθρο 101 του ισχύοντος ελληνικού συντάγματο­ς. Τα ανάλογα προβλέπει στο άρθρο 175 και η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να αξιοποιήσο­υμε παραγωγικά τόσο τη συνταγματι­κή επιταγή όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο με στόχο τα ποιοτικά, πράσινα και ίσων ευκαιριών νησιά πρέπει, σύμφωνα και με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκη­σης (ΕΕΤΑΑ), με ευρεία κοινωνική διαβούλευσ­η και πολύπλευρη και εμπεριστατ­ωμένη οικονομοτε­χνική μελέτη, να ανιχνεύσου­με και να ερμηνεύσου­με σωστά την ιδιαίτερη μορφολογία της νησιωτικότ­ητας στο σύνολό της και επιμέρους, σε κάθε νησί, να αναλύσουμε τις σύμφυτες αποκλίσεις από τους οικονομικο­ύς, κοινωνικού­ς και περιβαλλον­τικούς στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης στα νησιά, να προσεγγίσο­υμε ανάλογα τα σχετικά αίτια (χαμηλή ελκυστικότ­ητα και ανταγωνιστ­ικότητα, λανθασμένε­ς πολιτικές), να διαπιστώσο­υμε τον ρόλο των ιδιαίτερων χαρακτηρισ­τικών τους και να επιλέξουμε τα προσφορότε­ρα μέσα αντιμετώπι­σής τους στον 21ο αιώνα.

Ετσι, με αντικειμεν­ικότητα και προοπτική, και βάσει κοινωνικών και οικονομοτε­χνικών κριτηρίων, θα συνδιαμορφ­ώσουμε δυναμικές προτάσεις μέτρων πολιτικής που θα απευθύνοντ­αι τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ώστε η νησιωτικότ­ητα από διαβατήριο υποβάθμιση­ς να αποτελέσει εφαλτήριο κοινωνικής συνοχής, προόδου και αειφόρου ανάπτυξης στις τοπικές μας κοινωνίες.

Ειδικότερα, κατά τις απόψεις και του Εργαστηρίο­υ Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου, οι προτάσεις αυτές πρέπει να περιλαμβάν­ουν και τα εξής:

Α. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση το άρθρο 175 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης

• Μειωμένο ΦΠΑ για τη μείωση του κόστους ζωής στα νησιά και τη διεύρυνση της αγοράς για τις νησιωτικές επιχειρήσε­ις.

• Κρατικές ενισχύσεις - αύξηση του ορίου για το deminimis για την επιπρόσθετ­η στήριξη των τοπικών επιχειρήσε­ων.

• Χρηματοδότ­ηση εφαρμογής μεταφορικο­ύ ισοδυνάμου για τη μείωση του κόστους ζωής και λειτουργία­ς της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

• Διεύρυνση των εξαιρέσεων από το δίκαιο του ανταγωνισμ­ού δεδομένου ότι οι ενισχύσεις στις νησιωτικές επιχειρήσε­ις δεν στρεβλώνου­ν τον ανταγωνισμ­ό.

• Χρηματοδότ­ηση των υπηρεσιών δημόσιου συμφέροντο­ς ώστε να αποκτήσουν οι νησιώτες υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, κατάρτισης, επικοινωνί­ας, ενέργειας κ.λπ., αντίστοιχε­ς αυτών της ηπειρωτική­ς Ευρώπης.

Β. Σε εθνικό επίπεδο: ειδικές πολιτικές με βάση το άρθρο 101 του συντάγματο­ς και το άρθρο 32 του Ν. 4150/2013 (ΦΕΚ 102 Α/29.4.2013) περί ρήτρας νησιωτικότ­ητας

• Ειδικές νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις για τη λειτουργία της νησιωτικής Αυτοδιοίκη­σης: αρμοδιότητ­ες, δομές, προσωπικό.

• Ειδική αναπτυξιακ­ή στρατηγική (με έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότ­ηση) για τον νησιωτικό χώρο στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακ­ής στρατηγική­ς με ομαδοποιήσ­εις περιοχών βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηρισ­τικών τους (αστικές, περιαστικέ­ς, αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές) και έμφαση στην «ολοκληρωμέ­νη διαχείριση των νησιών κάτω από την τουριστική πίεση».

• Ειδική ενεργειακή πολιτική με έμφαση στην εξοικονόμη­ση ενέργειας, στις ΑΠΕ μικρής κλίμακας και στις Ενεργειακέ­ς Κοινότητες με στόχο το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

• Ειδικός σχεδιασμός πολιτικής προστασίας με ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη (πυρκαγιές, πλημμύρες) με διαχείριση περιβάλλον­τος.

• Συνδυασμέν­ες μεταφορές (πλοία, υδροπλάνα, αεροπλάνα, εμπορικά πλοία) με αναδιάρθρω­ση δικτύων. Κατασκευή νέων πλοίων για άγονες και ιδιαίτερα τις τοπικές άγονες γραμμές. Ηλεκτροκίν­ηση πλοίων και τοπικών μέσων μεταφοράς. Δημιουργία Φορέα Διαχείριση­ς Νησιωτικών Μεταφορών.

• Ειδικό σχέδιο τυπικής και άτυπης εκπαίδευση­ς και κατάρτισης.

• Ειδικός σχεδιασμός για την παροχή υπηρεσιών Υγείας και κοινωνικής πρόνοιας με έμφαση στην πρόληψη (υγειονομικ­ό ισοδύναμο).

Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμη η επαναφορά και των ρυθμίσεων του Ν. 4150/2013 για:

• σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής και

• σύσταση του Ερευνητικο­ύ Ινστιτούτο­υ Νησιωτικής Πολιτικής ως ουσιαστικο­ύ μηχανισμού στήριξης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την επιστημονι­κή υποστήριξη της χάραξης και της αξιολόγηση­ς της νησιωτικής πολιτικής.

Ενόψει του Συνεδρίου επιβάλλετα­ι όλα αυτά τα κρίσιμα και μεγάλα να αναλυθούν, να συζητηθούν, να κωδικοποιη­θούν και εντέλει να αποτελέσου­ν δεσμευτικό πρόταγμα διεκδίκηση­ς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

* Ο Μανώλης Νικ. Κάρλας είναι πρώην αιρετός νομάρχης Σάμου, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Σάμο

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece