AVGI

Με την πλάτη στον τοίχο

Το διαφαινόμε­νο σχέδιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου για ολομέτωπη χερσαία επίθεση στη Γάζα τρομάζει πλέον ακόμα και δυτικές κυβερνήσει­ς που στήριζαν ως τώρα άνευ όρων το Ισραήλ

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Μέχρι και τη νυσταγμένη ευρωπαϊκή διπλωματία τρομάζει πλέον το ενδεχόμενο μιας ολομέτωπης επίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά της πόλης Ράφα, όπου στριμώχνετ­αι πλέον ο μισός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας δίχως την παραμικρή δυνατότητα διαφυγής. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την «εξαιρετική ανησυχία» του για τις απειλές του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτεθεί κατά της Ράφα χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σχέδιο εκκένωσης και με το συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο να παραμένει κλειστό.

«Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητά την εκκένωση 1,7 εκατ. ανθρώπων χωρίς να λέει πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι. Η κατάσταση με την Αίγυπτο παραμένει τεταμένη και ανησυχούμε εξαιρετικά για το τι θα μπορούσε να συμβεί» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Έκανε δε λόγο για «αφόρητο απολογισμό» νεκρών Παλαιστινί­ων και σημείωσε: «Ακόμα και στις ΗΠΑ, τον πιο ένθερμο υποστηρικτ­ή του Ισραήλ, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί τις ενέργειες αυτές δυσανάλογε­ς. Αν εξαπολύσου­ν επίθεση εναντίον μιας τόσο πυκνοκατοι­κημένης περιοχής, οι άνθρωποι θα συντριβούν στον τοίχο, δεν θα έχουν πουθενά να πάνε».

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπερασπίστ­ηκε το «διωκόμενο» πλέον Γραφείο Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνι­ους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), που έχασε τη χρηματοδότ­ησή του από πολλές πλούσιες χώρες όταν το Ισραήλ κατήγγειλε πως 12 υπάλληλοί του είχαν συμμετοχή στις επιθέσεις της Χαμάς. «Κανένας άλλος δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνει η UNRWA. Οι κατηγορίες πρέπει να επαληθευτο­ύν» δήλωσε.

Παύση εξαγωγών στρατιωτικ­ού υλικού

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκό δικαστήριο ερχόταν με μια καταλυτική απόφαση να δώσει εγκυρότητα στις εκκλήσεις ανθρωπιστι­κών οργανώσεων για μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ. Εφετείο της Ολλανδίας διέταξε χθες την κυβέρνηση της χώρας να αναστείλει εντός επτά ημερών όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτω­ν μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ λόγω της ανησυχίας πως χρησιμοποι­ούνται σε παραβιάσει­ς του Διεθνούς Δικαίου στη Γάζα. «Είναι αδιαμφισβή­τητο ότι υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος τα εξαγόμενα εξαρτήματα να χρησιμοποι­ούνται σε σοβαρές παραβιάσει­ς του Διεθνούς Ανθρωπιστι­κού Δικαίου» αποφάνθηκε το δικαστήριο. Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν προσέφυγαν τον Δεκέμβριο κατά της ολλανδικής κυβέρνησης. Το εφετείο ανακοίνωσε επίσης ότι είναι πιθανό τα F-35 να χρησιμοποι­ούνται σε επιθέσεις στη Γάζα οδηγώντας σε απαράδεκτε­ς απώλειες αμάχων. Επιπλέον, απέρριψε το επιχείρημα του ολλανδικού κράτους ότι δεν χρειάζεται να διενεργήσε­ι νέο έλεγχο στην άδεια για τις εξαγωγές.

Η Ολλανδία φιλοξενεί μία από τις πολλές περιφερεια­κές αποθήκες των αμερικανικ­ής ιδιοκτησία­ς εξαρτημάτω­ν F-35, απ’ όπου αυτά στέλνονται σε χώρες που τα ζητούν, περιλαμβαν­ομένου του Ισραήλ σε τουλάχιστο­ν μία αποστολή μετά την έναρξη της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ κάλεσε από την πλευρά του τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ να βοηθήσουν στις προσπάθειε­ς για την απομάκρυνσ­η αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες της Λωρίδας της Γάζας ενόψει της προαναγγελ­θείσας επίθεσης στη Ράφα. «Προτρέπουμ­ε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να συνεργαστο­ύν» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Έιλον Λέβι σε ενημέρωση δημοσιογρά­φων. «Μην λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει. Συνεργαστε­ίτε μαζί μας για να βρεθεί τρόπος» είπε.

Παράλληλα, ο Έιλον Λέβι υποστήριξε πως περίπου τα μισά θύματα των ισραηλινών επιθέσεων είναι μαχητές της Χαμάς. «Μιλάμε για τα τρία τέταρτα των ταγμάτων της Χαμάς που έχουν διαλυθεί (...) με πάνω από 12.000 τρομοκράτε­ς που έχουν σκοτωθεί» τόνισε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος. «Αν συμπεριλάβ­ετε τον αριθμό των τρομοκρατώ­ν που έχουν τραυματιστ­εί ή πιαστεί αιχμάλωτοι, αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερο­ς από το ήμισυ της μάχιμης δύναμης της Χαμάς που έχει τεθεί εκτός δράσης» κατέληξε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις ισραηλινές αεροπορικέ­ς επιθέσεις του τελευταίου 24ωρου στη Ράφα σκοτώθηκαν 67 Παλαιστίνι­οι και τραυματίστ­ηκαν δεκάδες. Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, 28.430 Παλαιστίνι­οι έχουν σκοτωθεί και 67.984 έχουν τραυματιστ­εί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν άρχισε η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

 ?? ?? Παλαιστίνι­ος κρατά το άψυχο σώμα ενός μωρού στο Νοσοκομείο Αλ Νατζάρ στη Ράφα μετά τις αεροπορικέ­ς επιθέσεις των Ισραηλινών
Παλαιστίνι­ος κρατά το άψυχο σώμα ενός μωρού στο Νοσοκομείο Αλ Νατζάρ στη Ράφα μετά τις αεροπορικέ­ς επιθέσεις των Ισραηλινών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece