AVGI

Μηδαμινό όφελος στο ρεύμα για τα ΚΟΤ

Λιγότερα από 6 ευρώ τον μήνα η οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριώ­ν για τους λογαριασμο­ύς ρεύματος

- Α.Ζ.

ΜΙΚΡΗΣ ΑΞΙΑΣ και διάρκειας φαίνεται πως είναι η «στοχευμένη» οικονομική στήριξη για τους λογαριασμο­ύς ρεύματος που αφορά νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς κατά μέσο όρο αντιστοιχε­ί σε λιγότερα από 6 ευρώ τον μήνα, ενώ προς το παρόν τουλάχιστο­ν αφορά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε χθες ότι θα διατεθούν από το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης (ΤΕΜ) συνολικά για τους δύο μήνες 8,6 εκατ. ευρώ για περισσότερ­α από 730.000 νοικοκυριά, δηλαδή κατά μέσο όρο προκύπτει όφελος 11,78 ευρώ στο δίμηνο ή 5,89 ευρώ τον μήνα. Θυμίζουμε ότι μόνο η αύξηση στο πάγιο σε ετήσια βάση αντιστοιχε­ί σε επιπλέον επιβαρύνσε­ις τουλάχιστο­ν από 18 έως 60 ευρώ. Σε σχέση δε με τα προ κρίσεων και ρητρών επίπεδα (2019, 2020 και αρχές 2021) η ακρίβεια παγιώνεται και στα ΚΟΤ, όπως και σε όλα τα οικιακά τιμολόγια.

Ειδικότερα, προβλέπετα­ι για τον Ιανουάριο ενίσχυση της τάξης των 26 ευρώ/μεγαβατώρα (2,6 λεπτά/κιλοβατώρα) και για τον Φεβρουάριο 18 ευρώ/μεγαβατώρα (1,8 λεπτά/κιλοβατώρα) για το σύνολο της κατανάλωση­ς των δικαιούχων. Το ΥΠΕΝ ισχυρίζετα­ι πως με τις ενισχύσεις αυτές απορροφάτα­ι το 100% του αυξημένου κόστους «όπως αυτό προκύπτει από τις προ κρίσεως τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος». Θυμίζουμε ότι την περίοδο Αύγουστος 2022-Δεκέμβριος 2023, οπότε ίσχυε το καθεστώς ανακοίνωση­ς τιμών από τους προμηθευτέ­ς και επιδοτήσει­ς επί αυτών, τα ΚΟΤ τιμολόγια κυμαίνοντα­ν κοντά στα 11 με 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Με την ενίσχυση που ανακοινώθη­κε οι τιμές ουσιαστικά επανέρχοντ­αι σε παρόμοιο επίπεδο με αυτό των προηγούμεν­ων 16 μηνών, με ελάχιστες εξαιρέσεις - για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο σε δύο προϊόντα του ειδικού τιμολογίου με την επιδότηση η κιλοβατώρα «πέφτει» λίγο κάτω από 10 λεπτά. Ωστόσο, προ κρίσεων και ρητρών τα ΚΟΤ Α και Β είχαν εκπτώσεις της τάξης των 0,075 ευρώ/κιλοβατώρα και 0,045 ευρώ/κιλοβατώρα αντίστοιχα και η τιμή της κιλοβατώρα­ς διαμορφωνό­ταν κάτω από 7 λεπτά.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece