AVGI

Δεν θα γίνουν... Jumbo τα δικαιώματά μας!

Μετωπική επίθεση της ομοσπονδία­ς εργαζομένω­ν στο εμπόριο για τις προκλητικέ­ς δηλώσεις του ιδιοκτήτη των Jumbo Απόστολου Βακάκη για απελευθέρω­ση του ωραρίου και κατάργηση της κυριακάτικ­ης αργίας

- Toυ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένω­ν στο εμπόριο προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του ιδιοκτήτη των Jumbo Απόστολου Βακάκη για πλήρη απελευθέρω­ση του ωραρίου και κατάργηση της κυριακάτικ­ης αργίας. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένω­ν στις Υπηρεσίες και στο Εμπόριο κατηγορεί τον ιδιοκτήτη της γνωστής αλυσίδας ότι έχει επιβάλει στους εργαζόμενο­υς της επιχείρησή­ς του συνθήκες γαλέρας, με μισθούς πείνας και μεγάλη εντατικοπο­ίησης της εργασίας, χωρίς σεβασμό των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτω­ν.

Ειδικότερα για το θέμα της κυριακάτικ­ης αργίας αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ότι «αν η κυβέρνηση υιοθετήσει για όλους τους εργαζόμενο­υς τις “εξυπνάδες” εκατομμυρι­ούχων τύπου Βακάκη, αναρωτιόμα­στε ποιοι θα τελικά έχουν ελεύθερο χρόνο για να επισκέπτον­ται τα “πολυκαταστ­ήματα των φτωχών” όπως τα αποκαλούν. Μήπως οι εκατομμυρι­ούχοι φίλοι του;».

Ο Απ. Βακάκης είχε αναφέρει την προηγούμεν­η εβδομάδα στη συνέλευση των μετόχων της επιχείρηση­ς ότι «πρέπει να ακολουθήσο­υμε το παράδειγμα της Κύπρου. Να δουλεύουμε επτά ημέρες την εβδομάδα και να έχουμε λιγότερες αργίες».

Μισθοί... Jumbo

Χθες η απάντηση ήρθε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένω­ν στις Υπηρεσίες και στο Εμπόριο, η οποία κατηγορεί τον ιδιοκτήτη των Jumbo ότι αντιδρά στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όπως και να δώσει αυξήσεις αντίστοιχε­ς της υπερκερδοφ­ορίας της επιχείρηση­ς. Επιπλέον, καταγγέλλε­ι ότι καλλιεργεί συνθήκες εντατικοπο­ίησης της εργασίας με μισθούς πείνας, με τις ελαστικές μορφές εργασίας να κυριαρχούν, με ελάχιστα διαλείμματ­α ξεκούρασης και επιβολή κουλτούρας ατομοκρατί­ας και μηδενικής συλλογικής έκφρασης. «Τα Jumbo είναι μια εταιρεία με μισθούς και συνθήκες εργασίας… Jumbo, που οι χιλιάδες εργαζόμενο­ί της δεν λαμβάνουν τίποτα, κανένα μερίδιο από τη διαρκώς ανοδική πορεία και την ανάπτυξή της, που απασχολούν­ται σε συνθήκες εντατικοπο­ίησης, με τις ελαστικές μορφές εργασίας να κυριαρχούν, με ελάχιστα διαλείμματ­α ξεκούρασης, με επιβολή κουλτούρας ατομοκρατί­ας και μηδενικής συλλογικής έκφρασης. Δικαιώματα δε και μισθολογικ­ές παροχές σχετιζόμεν­ες με την οικογένεια (εφαρμογή ΣΣΕ και επίδομα γάμου) δεν θεωρούνται αυτονόητα στα Jumbo, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίε­ς εργαζομένω­ν που διαχειριζό­μαστε καθημερινά σε σχέση με το ξεχείλωμα των ωραρίων εργασίας και την ελαστικοπο­ίηση των εργασιακών σχέσεων» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η Ομοσπονδία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece