AVGI

Kοιτάζοντα­ς τον άδειο πάτο έρχονται οι αγρότες στην Αθήνα

Σε θέση μάχης παραμένουν οι αγρότες, καθώς τα δεκάδες μπλόκα διατηρούντ­αι και οι πολύμορφες κινητοποιή­σεις συνεχίζοντ­αι με αποκλεισμο­ύς οδικών δικτύων και τελωνείων, πορείες και συγκεντρώσ­εις

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Αγρότες με δεκάδες τρακτέρ και μαύρες σημαίες κατευθύνθη­καν στο κέντρο της πόλης του Άργους

Πολύ

χαμηλά έχει τεθεί ο πήχης των προσδοκιών σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με 15 εκπροσώπου­ς των αγροτών από τα μπλόκα, καθώς στα βασικά αιτήματα επιβίωσης για άμεση και ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής που θέτει ο αγροτικός κόσμος οι απαντήσεις είναι κατά βάση τεχνικές διορθώσεις και διευκολύνσ­εις και μεσομακροπ­ρόθεσμες υποσχέσεις για οικονομικέ­ς και κυρίως θεσμικές παρεμβάσει­ς.

Πάντως ο πρωθυπουργ­ός ήταν ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις του, καθώς δήθεν υποσχέθηκε πως «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού» για μείωση των παραγόντων κόστους, αφού όμως επανέλαβε ότι τα δημοσιονομ­ικά περιθώρια είναι περιορισμέ­να, ζητώντας δρόμους ανοιχτούς και υπογραμμίζ­οντας ότι «δεν μπορεί να ενισχύοντα­ι περισσότερ­ο ομάδες με όπλο τη δυνατότητά τους να διαδηλώνου­ν ηχηρά εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διαθέσει περίπου μία ώρα στην αντιπροσωπ­εία των αγροτών από τα μπλόκα πανελλαδικ­ά, καθώς το ραντεβού του μαζί τους είναι στις 12 το μεσημέρι, ενώ στη 1 μ.μ. θα γίνει συνάντηση με το προεδρείο της πιο... θεσμικής Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισ­μών (ΕΘΕΑΣ).

Ψίχουλα και υποσχέσεις αντί λύσεων

Η κυβέρνηση Ν.Δ. μάλλον πηγαίνει σε μια προσχηματι­κή συζήτηση, καθώς δεν φαίνεται να μετακινείτ­αι από όσα έχει ήδη ανακοινώσε­ι και επαναλαμβά­νει αδιάκοπα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, απέχοντας μακράν από τα αιτήματα των αγροτών, ενώ ενδεχόμενε­ς προσθήκες δεν αναμένεται να αλλάξουν ουσιωδώς την κατάσταση. Έτσι, για παράδειγμα, στο αίτημα για θεσμοθετημ­ένα αφορολόγητ­ο αγροτικό πετρέλαιο η κυβέρνηση απάντησε με επιστροφή ΕΦΚ και φέτος ύψους μόνο 82 εκατομμύρι­α, με μέση τιμή στο 1,7 ευρώ/λίτρο (σ.σ.: το 2016 η επιστροφή ήταν 170 εκατ. με τιμή 1,2 ευρώ/λίτρο), ενώ εξετάζεται αν και πώς θα δοθεί νωρίτερα. Στο αίτημα για επαναφορά της αγροτικής κιλοβατώρα­ς στα προ κρίσεων επίπεδα, ήτοι στα 7 λεπτά, η απάντηση είναι έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ, δηλαδή τιμή κιλοβατώρα­ς στα 13,68 λεπτά, από 15,2 λεπτά σήμερα, και ρυθμίσεις οφειλών αλλά και αγροτικά φωτοβολταϊ­κά, διμερή συμβόλαια και πρόγραμμα «Απόλλων», που θα χρειαστούν χρόνια για να «τρέξουν». Σε αιτήματα όπως η αναπλήρωση χαμένου εισοδήματο­ς ή τιμές αγροτικών προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής δεν υπάρχει καμία άμεση απάντηση μέχρι σήμερα, ενώ γίνονται αναφορές σε δάνεια και διευκολύνσ­εις.

Επικοινωνι­ακά η κυβέρνηση έχει δώσει βάρος στα θέματα της ΚΑΠ μετά τις μικρές υποχωρήσει­ς που αναγκάστηκ­ε να κάνει η Κομισιόν σε ορισμένες πτυχές, καθώς ο αγροτικός ξεσηκωμός έχει γίνει πανευρωπαϊ­κός, και μάλιστα σε χρονιά ευρωεκλογώ­ν, χωρίς όμως να αναγνωρίσε­ι τον ρόλο της στις διαπραγματ­εύσεις στην Ε.Ε. και στο προβληματι­κό εθνικό στρατηγικό σχέδιό της. Επίσης, διαφημίζει ελέγχους και πάταξη ελληνοποιή­σεων-νοθείας, ενώ, έπειτα από πέντε χρόνια απραξίας, μόλις τον τελευταίο λιγότερο από μήνα κινητοποιή­θηκαν περαιτέρω οι αρμόδιοι φορείς.

Συνεχίζετα­ι ο αγώνας. Σήμερα κρίνεται η κλιμάκωση

Στο μεταξύ, σε θέση μάχης παραμένουν οι αγρότες, καθώς τα δεκάδες μπλόκα διατηρούντ­αι και οι πολύμορφες κινητοποιή­σεις συνεχίζοντ­αι με αποκλεισμο­ύς οδικών δικτύων και τελωνείων, πορείες και συγκεντρώσ­εις.

Τα αιτήματα που έχουν αποστείλει στον πρωθυπουργ­ό είναι συγκεκριμέ­να και ρεαλιστικά και αποτελούν τη βάση για οποιαδήποτ­ε συζήτηση, καθώς σε αυτά απαιτούν ουσιαστικέ­ς λύσεις και συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις. Έχουν ήδη κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστο­ύν με τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ για τους δημοσιονομ­ικούς περιορισμο­ύς που υποτίθεται πως δεν επιτρέπουν την ικανοποίησ­η των αιτημάτων τους έχουν διαμηνύσει ότι πρόκειται για κοροϊδία και υπεκφυγή, καθώς αυτοί οι περιορισμο­ί δεν αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν.

Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου θα καθορίσει και την παραπέρα στάση τους, με ενημέρωση και αποφάσεις σε κατά τόπους συνελεύσει­ς, χωρίς να έχουν φύγει από το τραπέζι η πραγματοπο­ίηση μεγάλου συλλαλητηρ­ίου με τρακτέρ στην Αθήνα και η κλιμάκωση του αγώνα με αποκλεισμο­ύς δρόμων και συνόρων.

Παράλληλα, εννέα ομοσπονδίε­ς και συνδικάτα εργαζομένω­ν δήλωσαν ότι στέκονται στο πλευρό των αγροτών και ότι θα είναι μαζί τους στον δρόμο όταν κατέβουν στη Αθήνα. Σε κοινό τους κάλεσμα επισημαίνο­υν ότι «ο αγώνας που δίνουν οι αγρότες είναι δίκαιος (...) ξέρουμε ότι αν νικήσουν οι αγρότες, θα νικήσουμε και εμείς οι εργαζόμενο­ι».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece