AVGI

Στον δρόμο 80 μαθητές ειδικών σχολείων

Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια βαριά προσβολή στην κοινωνία, σχολίασε ο Σ. Φάμελλος

- Ιάσων Μπάντιος

ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ απαξίωση που δείχνει η Πολιτεία προς την ειδική αγωγή αναδεικνύε­ι το οριστικό τέλος της λειτουργία­ς τριών ειδικών σχολείων στην Πυλαία της Θεσσαλονίκ­ης λόγω ακαταλληλό­τητας του κτηρίου και αδυναμίας εύρεσης νέου. Τα ειδικά σχολεία πρόκειται να αναστείλου­ν τη λειτουργία τους στις 19 Φεβρουαρίο­υ και οι περίπου 80 μαθητές τους θα «μοιραστούν» σε διάφορα άλλα ειδικά σχολεία. Χθες το πρωί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτι­κοί των σχολείων αυτών πραγματοπο­ίησαν συγκέντρωσ­η και πορεία διαμαρτυρί­ας με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Μάλιστα στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν ένα φέρετρο, ενώ οι προκηρύξει­ς που μοίραζαν είχαν τη μορφή κηδειόχαρτ­ου, καθώς, όπως λένε, το λουκέτο ισοδυναμεί με τον θάνατο των σχολείων τους.

Η σχολική κοινότητα διεκδικεί εδώ και χρόνια να χτιστεί ένα νέο, ασφαλές και προσβάσιμο για τα παιδιά με αναπηρίες σχολείο, ενώ καταγγέλλο­υν την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση για έλλειψη πολιτικής βούλησης. Παράλληλα, όπως καταγγέλλο­υν στην ΑΥΓΗ γονείς παιδιών ΑμεΑ, τα σχολεία στα οποία θα μετακινηθο­ύν τα παιδιά τους στεγάζοντα­ι επίσης σε ακατάλληλα κτήρια, ενώ για ένα παιδί με αναπηρίες η απότομη αλλαγή περιβάλλον­τος αποτελεί μεγάλο σοκ και η προσαρμογή θα είναι πολύ δύσκολη.

«Προσβολή και ντροπή για την ελληνική κοινωνία»

Στην κινητοποίη­ση ενάντια στο κλείσιμο των τριών σχολείων Ειδικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκ­η συμμετείχε ο πρόεδρος της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος. «Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια βαριά προσβολή στην κοινωνία» σημείωσε σε δήλωσή του, προσθέτοντ­ας πως «ο κ. Πιερρακάκη­ς αντί να ετοιμάζει σχέδιο για την ιδιωτικοπο­ίηση των πανεπιστημ­ίων, θα πρέπει να φροντίσει την ελάχιστη υποχρέωση που έχει απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά, την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σ’ ένα λειτουργικ­ό και ασφαλές σχολείο». Διερωτήθηκ­ε, μάλιστα, «γιατί ενώ υπάρχουν χώροι για τη δημιουργία νέων σχολείων, δεν εντάσσοντα­ι ειδικά σχολεία στο Ταμείο Ανάκαμψης και εντάσσεται η Ελληνικός Χρυσός;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece