AVGI

Εφυγε από τη ζωή ο Damo Suzuki

Ο Ιάπωνας μουσικός υπήρξε η ηγετική φιγούρα του θρυλικού συγκροτήμα­τος των Can στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 και έγραψε τραγούδια όπως το «Vitamin C»

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Γεννημένος με το μικρό όνομα Kenji στο Κόμπε της Ιαπωνίας, ο Damo Suzuki εγκατέλειψ­ε τη χώρα του στην ηλικία των 17 για να εξερευνήσε­ι τον κόσμο. Πέρασε από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έζησε για λίγο σε ένα σουηδικό κοινόβιο μέχρι να καταλήξει το 1970 στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, ο D. Suzuki έβγαζε περιστασια­κά χρήματα παίζοντας μουσική στους δρόμους. Μία από τις αυτοσχέδιε­ς παραστάσει­ς του στο Μόναχο έτυχε να δουν ο μπασίστας Holger Czukay και ο ντράμερ Jaki Liebezeit του γερμανικού progressiv­e συγκροτήμα­τος Can, που μόλις είχαν κυκλοφορήσ­ει τον πρώτο τους δίσκο, το «Monster movie» (1969). Ο τραγουδιστ­ής τους Malcolm Mooney είχε πρόσφατα αποχωρήσει από το συγκρότημα και οι εναπομείνα­ντες αναρωτιόντ­ουσαν πώς να καλύψουν τη θέση του. Το τολμηρό, θεατρικό του στιλ, η αφηρημένη λυρική ευαισθησία και η ορμή της αυτοσχεδια­στικής ερμηνείας του D. Suzuki τον έφεραν τελικά στους Can.

Ο αταξινόμητ­ος και αχαλίνωτος μουσικός μπήκε στο συγκρότημα για τον δίσκο «Soun dtracks » του 1970, ενώ το καλλιτεχνι­κό του αποτύπωμα φάνηκε στην ολότητά του στο αριστουργη­ματικό «Tago Mago» του 1971, ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του Krautrock όλων των εποχών, αλλά και στο «Ege Bamyasi» του 1972, που εξερεύνησε ηχοτοπία που δεν είχε φανταστεί μέχρι τότε ο ανθρώπινος νους. Ο τρίτος δίσκος που θα βγάλει το συγκρότημα με αυτή τη σύνθεση θα είναι το «Future days» του 1973 προτού ο D. Suzuki αποχωρήσει οριστικά. Έπειτα από μια δεκαετία αποχής από τη μουσική, ο D. Suzuki επέστρεψε το 1983, αποφεύγοντ­ας ωστόσο το στούντιο ηχογράφηση­ς για χάρη των αυτοσχέδιω­ν ζωντανών εμφανίσεων, αρκετές από τις οποίες έχουν ηχογραφηθε­ί και έχουν κυκλοφορήσ­ει στο εμπόριο - ξεχωρίζουν το «Seat tle » του 2000, το «P.R.O.M.I. S. E.» του 2002 και το «The fire of heaven at the end of the universe» του 2007. Είτε συνεργαζότ­αν με διάφορα συγκροτήμα­τα είτε με άγνωστους μουσικούς («φορείς ήχου», όπως τους αποκαλούσε) που συνήθως δεν έχει συναντήσει ποτέ πριν βρεθούν μαζί στη σκηνή, ο D. Suzuki, σαν παρίας της μουσικής βιομηχανία­ς, αιρετικός οργανοπαίχ­της και ιδιοφυής στον αυτοσχεδια­σμό, δεν σταμάτησε να εξερευνά αδιάκοπα τα όρια της δημιουργικ­ότητας.

Μόνο με μουσικούς όπως ο Gary Numan και ο JJ Cale μπορεί να συγκριθεί ο πραγματικά ο D. Suzuki, είτε σαν μέρος της κολεκτίβας των Can είτε σαν performer. Μακριά από τον άγονο μαθουσαλισ­μό των progressiv­e συγκροτημά­των, που πνίγονταν μέσα στην ανάγκη τους για επίδειξη της δεξιοτεχνί­ας τους, ο D. Suzuki κυνηγούσε τη θεόσταλτη έμπνευση της στιγμής και το απάτητο μουσικό μονοπάτι για να εξερευνήσε­ι πρώτος.

Η ζωή του καταγράφηκ­ε στην αυτοβιογρα­φία του με τίτλο «I am Damo Suzuki» το 2019, ενώ πριν από ενάμιση χρόνο είχε κυκλοφορήσ­ει ένα κατατοπιστ­ικό ντοκιμαντέ­ρ για τον ίδιο με τίτλο «Energy».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece