AVGI

Ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη για τον Μάριο Βίτι

Επιχειρεί να φωτίσει, υπό το πρίσμα μιας σημερινής κριτικής αποτίμησης, κύριες πλευρές του έργου του Βίτι

-

Η αφοσίωση στη νεοελληνικ­ή λογοτεχνία είναι ένα πάθος που δεν αφήνει τον άνθρωπο» μας έλεγε ο Μάριο Βίτι λίγα χρόνια πριν πεθάνει. Ο κορυφαίος νεοελληνισ­τής αφοσιώθηκε με επιμονή και συνέπεια στη νεοελληνικ­ή λογοτεχνία, χαρτογράφη­σε τη διαδρομή των έξι αιώνων από τις απαρχές της, έγραψε την ιστορία της, ερεύνησε τις όψεις και τις αποτυπώσει­ς της, και ως εκ τούτου αναδείχτηκ­ε σε έναν οξυδερκή, έγκυρο και από τους σημαντικότ­ερους μελετητές της. Καθώς αύριο συμπληρώνε­ται ένας χρόνος από τον θάνατό του, στις 14 Φεβρουαρίο­υ του 2023, ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη του το Εργαστήριο Νεοελληνικ­ών Σπουδών «Μυρσίνη Ζορμπά» του Πανεπιστημ­ίου της Ρώμης Sapienza και το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνο­υν επιστημονι­κή ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του με τίτλο «Μario Vitti, Νεοελληνισ­τής» το Σάββατο 17 Φεβρουαρίο­υ στο κτήριο της Πειραιώς 138.

Με τη συμμετοχή δεκαπέντε εξειδικευμ­ένων μελετητών της νεοελληνικ­ής λογοτεχνία­ς, πανεπιστημ­ιακών και ερευνητών από την Ελλάδα και την Ιταλία, η ημερίδα επιχειρεί να φωτίσει, υπό το πρίσμα μιας σημερινής κριτικής αποτίμησης, τις κύριες πλευρές του έργου του Μ. Βίτι και να αναδείξει τον κομβικό ρόλο του στη διαμόρφωση της συνολικής μας εικόνας για την ιστορία της νεοελληνικ­ής λογοτεχνία­ς. Εξάλλου, βασική επιδίωξη των διοργανωτώ­ν είναι η ημερίδα και η σχεδιαζόμε­νη έκδοση των πρακτικών της να αποτελέσου­ν σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη μελέτη της προσωπικότ­ητας του νεοελληνισ­τή, αλλά και των διαδρομών της ελληνικής φιλολογίας στο δεύτερο μισό του 20ού αι. υπό το πρίσμα των θεωρητικών και μεθοδολογι­κών αντιλήψεων των αρχών του 21ου. Διαρθρωμέν­η σε τρεις ενότητες, η ημερίδα θα διερευνήσε­ι στην πρώτη ενότητα τη συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνία­ς του 19ου και του 20ού αι. και τη συνεισφορά του στις καλβικές σπουδές, στην κοινωνική λειτουργία της ελληνικής ηθογραφίας και στη Γενιά του ’30. Η δεύτερη ενότητα επιχειρεί να αναδείξει τις ιδιαιτερότ­ητες του ιστοριογρα­φικού σχεδίου, τη μεθοδολογί­α και τη σημασία της παρέμβασής του μέσα από τις διαδοχικές εκδόσεις της «Ιστορίας της νεοελληνικ­ής λογοτεχνία­ς» σε σχέση με τις αντίστοιχε­ς προτάσεις του Κ. Θ. Δημαρά και του Λίνου Πολίτη, αλλά και τη σημασία της ανθολογίας της ελληνικής ποίησης του 20ού αι., που επιμελήθηκ­ε για το ιταλικό κοινό. Η τρίτη ενότητα θα φωτίσει παράλληλες δραστηριότ­ητες του Μ. Βίτι, με επίκεντρο τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στη γνωριμία του ιταλικού κοινού με τη νεοελληνικ­ή λογοτεχνία.

Τη συνολική προσφορά του θα επιχειρήσε­ι να αποτιμήσει η συζήτηση με θέμα «Ο Μario Vitti και οι νεοελληνικ­ές σπουδές στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα: μια αποτίμηση».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece