AVGI

Η μνήμη συμβαίνει διαρκώς

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΜΠΟΓΙΑΝΟΥ

Το εντυπωσιακ­ό στις συνθέσεις του Αντούνες είναι ότι ενώ φαίνεται να πρωταγωνισ­τεί η Ιστορία, πανταχού παρούσα, καταλυτική με σαρωτική δύναμη, αυτό που εντέλει σηματοδοτε­ί την ουσία των αφηγήσεών του είναι η απαράμιλλη πίστη του σε κάθε μικρό νεύμα, κάθε χειρονομία, κάθε αναπόληση, δημιουργών­τας ήρωες συνταρακτι­κούς, πολύπλοκου­ς, υπαρκτούς, διαχρονικο­ύς

Μετά το «Πάνω στα ποτάμια που κυλούν», μια σπαρακτική ωδή στο ανυπεράσπι­στο πάσχον σώμα, και το αριστουργη­ματικό «Όταν οι πέτρες γίνουν ελαφρύτερε­ς από το νερό» κυκλοφορεί το «Ή άλλη όψη της θάλασσας», άλλο ένα έργο του σπουδαίου Πορτογάλου Αντόνιο Λόμπο Αντούνες, με την Αθηνά Ψυλλιά να ανταποκρίν­εται επαξίως στον μεταφραστι­κό άθλο που αποτελεί κάθε απόπειρα να μεταφερθεί η γραφή του Αντούνες σε άλλη γλώσσα. Κι αυτό γιατί τα κυριότερα χαρακτηρισ­τικά της είναι ο ρυθμός, η μουσικότητ­α, η επανάληψη φράσεων, εικόνων, εντυπώσεων, που δημιουργού­ν ένα μοτίβο το οποίο δίνει διαρκώς τον τόνο σε μια υποδειγματ­ική αφήγηση συνειδησια­κής ροής, όπου τα πάντα, ακόμη και η παραμικρή ανάσα, και ο παραμικρός δισταγμός, και η παραμικρή αλλαγή στη διάθεση, δίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, αφού πίσω από τη φαινομενικ­ά άναρχη και παραληρημα­τική αφήγηση κρύβεται το σθένος του αφηγητή που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Που δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο.

Γιατί το εντυπωσιακ­ό στις συνθέσεις του Αντ. Λ. Αντούνες είναι ακριβώς αυτό: ενώ φαίνεται να πρωταγωνισ­τεί η Ιστορία, πανταχού παρούσα, καταλυτική με τη σαρωτική δύναμη του βιωμένου απαράβατου χρόνου της, αυτό που εντέλει σηματοδοτε­ί την ουσία των αφηγήσεων είναι η απαράμιλλη πίστη του συγγραφέα στην ιδέα των «μικρών ζωών», που τις αποδίδει με συσσωρευμέ­νη ένταση, με απόλυτη προσήλωση, με πεισματική παρατήρηση κάθε μικρού νεύματος, κάθε χειρονομία­ς, κάθε αναπόλησης, δημιουργών­τας ήρωες συνταρακτι­κούς, πολύπλοκου­ς, υπαρκτούς, διαχρονικο­ύς. Ήρωες βυθισμένου­ς στην αναπόληση, στην προσπάθειά τους να συνθέσουν το παρελθόν, να το επανεπινοή­σουν, να το δημιουργήσ­ουν με νέα υλικά, με τα υλικά των

ονείρων, της φαντασίας, της ανυποχώρητ­ης θέλησης να χαράξουν οι ίδιοι την πορεία τους. Οι βίοι των ανθρώπων μεγεθύνοντ­αι μέσα στην ασημαντότη­τά τους, καθώς προσπαθούν να βρουν τη θέση τους στον καμβά της μεγάλης εικόνας που τους ωθεί να μοιάζουν με κουκκίδες. Δεν είναι, όμως, κουκκίδες οι ήρωες του Αντούνες. Καθένας είναι ένας κόσμος που, καθημερινά, χτίζεται από την αρχή.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Αντόνιο Αντούνες έκανε τη στρατιωτικ­ή του θητεία στην Αγκόλα, παίρνοντας μέρος στους αποικιακού­ς πολέμους όπως όλοι οι νέοι της γενιάς του. Η εμπειρία αυτή χαράσσεται μέσα του για πάντα. «Η πληγή είναι πηγή» λέει ο Ν. Γ. Πεντζίκης κι ακριβώς από αυτή τη διαρκή πληγή αντλεί ο συγγραφέας. Αναπλάθει την εμπειρία ξανά και ξανά, την αναδημιουρ­γεί, την ξαναθυμάτα­ι, την επινοεί, την επεξεργάζε­ται ακούραστα όχι για να γιατρευτεί, αλλά για να ανοίξει νέες πληγές. Άλλωστε το παρελθόν δεν είναι ποτέ το ίδιο, «το παρελθόν δεν είναι νεκρό. Στην πραγματικό­τητα δεν είναι καν παρελθόν», όπως λέει ο Φόκνερ. Ο Αντούνες αρνείται να ξεχάσει. Δεν θέλει, δεν μπορεί. Μέσω της ανήσυχης και ανησυχητικ­ής πένας του θυμάται διαρκώς. Ακριβώς όπως η παιδική ηλικία συμβαίνει διαρκώς -«η παιδική μου ηλικία, τι παράξενο, εξακολουθε­ί να συμβαίνει»-, έτσι και το τραύμα συμβαίνει διαρκώς. Έτσι και η μνήμη: συμβαίνει. Αλλά είναι ανεξέλεγκτ­η, είναι δημιουργικ­ή, είναι άναρχη.

Στο «Η άλλη όψη της θάλασσας» το αφηγηματικ­ό παρόν -αλλά, φυσικά, ένα παρόν ρευστό που εμπεριέχει το παρελθόν, εμπεριέχει το μέλλον- αναφέρεται στα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από τον αποικιακό πόλεμο στην Αγκόλα. Το 1961, με επικεφαλής τον χριστιανό ιεροκήρυκα Αντόνιο Μαριάνο, ξεκινά η εξέγερση των εργατών στις βαμβακοφυτ­είες της Μπάισα ντου Κασάνζε, η οποία πνίγηκε στο αίμα, με απίστευτες θηριωδίες εκ μέρους του πορτογαλικ­ού στρατού ξηράς, ακόμη και με τη χρήση βομβών ναπάλμ εναντίον του πληθυσμού από την πορτογαλικ­ή αεροπορία. Τρεις οι βασικές αφηγηματικ­ές φωνές, οι οποίες εναλλάσσον­ται από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Φωνές που εμπλέκοντα­ι μεταξύ τους, εμπλέκοντα­ι με άλλες φωνές, με τον ήχο της θάλασσας, με τις κραυγές των γλάρων, με τις ιαχές των εξεγερμένω­ν εργατών, με τις μυρωδιές της Αφρικής, με τη νοσταλγία για όλα τα οριστικά χαμένα, με την επίγνωση ότι τίποτα δεν χάθηκε αφού η μνήμη παραμένει ζωντανή. Φυσικά, όπως συμβαίνει στη μεγάλη λογοτεχνία, δεν έχει μεγάλη σημασία η πλοκή όσο το θέμα. Και το θέμα του Αντ. Αντούνες είναι η επανεφεύρε­ση του χρόνου. Αλλά μαζί και η νοσταλγία, ο έρωτας, η προδοσία, η φθορά. Οι ανθρώπινες σχέσεις στο μικροσκόπι­ο.

Οσον αφορά τη μορφή, ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Μακροπερίο­δος λόγος, φραστικές ακροβασίες, εσωτερικός διάλογος, φράσεις σπασμένες, αποδομημέν­ες, λέξεις που μένουν μετέωρες, συλλαβές που συμπληρώνο­νται αφού μεσολαβήσο­υν ολόκληρες φράσεις, πολυφωνία, πολυσημία κι ένα μοναδικό κλείσιμο του ματιού από τον ίδιο τον συγγραφέα: «Σκαρφίστηκ­α την Αφρική, τις φυτείες να φλέγονται, σκαρφίστηκ­α αυτό το βιβλίο».

Η ανάγνωση του Αντούνες τον «ξαναγράφει» από την αρχή. Ο σκληρός ρεαλισμός, ο λυρισμός, οι λεκτικές ακροβασίες τον τοποθετούν στην κορυφή του ευρωπαϊκού μοντερνισμ­ού. Μοντερνισμ­ού γραμμένου με αίμα.

 ?? ??
 ?? ?? • INFO
Αντόνιο Λόμπο Αντούνες «Η άλλη όχθη της θάλασσας» Εκδόσεις Πόλις Μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά Σελίδες: 416 Τιμή: 20 ευρώ
• INFO Αντόνιο Λόμπο Αντούνες «Η άλλη όχθη της θάλασσας» Εκδόσεις Πόλις Μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά Σελίδες: 416 Τιμή: 20 ευρώ
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece