AVGI

Ασπίδα στην κυβέρνηση από τον Άρειο Πάγο

Η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίο­υ Ιωάννα Κλάπα συγκαλεί διοικητική ολομέλεια για να απαντήσει στο... Ευρωκοινοβ­ούλιο

- Γιάννης Ανδρουλιδά­κης

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η οποία γεννά εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητ­ά της, προχώρησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα. Με μια πρωτοβουλί­α που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν, η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίο­υ συγκάλεσε τη διοικητική ολομέλεια (δηλαδή το σύνολο των δικαστικών και των εισαγγελέω­ν του Αρείου Πάγου) προκειμένο­υ να συζητηθεί το… ζήτημα του ψηφίσματος που έβγαλε το Ευρωκοινοβ­ούλιο σχετικά με την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζε­ται ότι την περασμένη εβδομάδα, με τις ψήφους όλων των κεντρώων και αριστερών ευρωβουλευ­τών αλλά και αρκετών δεξιών και συντηρητικ­ών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο εξέφρασε την ανησυχία του για εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το Κράτος Δικαίου και σχετίζοντα­ι με την ελευθερία του Τύπου, τις τηλεφωνικέ­ς παρακολουθ­ήσεις υπό αδιευκρίνι­στες συνθήκες αλλά και την παραβίαση ατομικών δικαιωμάτω­ν. Αποτελεί ερώτημα με ποια δικαιοδοσί­α και από ποια σκοπιά το ανώτατο δικαστήριο της χώρας θα συνεδριάσε­ι για να σχολιάσει (;) ένα διεθνές κοινοβουλε­υτικό ψήφισμα, υπερβαίνον­τας κατά οποιαδήποτ­ε έννοια τον ρόλο του.

Αν μάλιστα υποθέσουμε πως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου αφήνει αιχμές και για τη λειτουργία της Δικαιοσύνη­ς στην Ελλάδα -άλλωστε, ορισμένα από τα ζητήματα που θίγονται τα χειρίστηκε και με αμφιλεγόμε­νο τρόπο ο Άρειος Πάγος-, τότε η σπουδή της Ιωάννας Κλάπα να συγκαλέσει διοικητική ολομέλεια για ένα θέμα για το οποίο δεν οφείλει, μάλλον επιβεβαιών­ει παρά διαψεύδει αυτούς τους προβληματι­σμούς.

Αρκετοί δε είναι εκείνοι που -είτε από νομική είτε από πολιτική σκοπιά- σχολίαζαν ότι η Ιωάννα Κλάπα, ως μη όφειλε, βάζει τον Άρειο Πάγο να «ξεπλύνει» ουσιαστικά την κυβέρνηση. Νομικοί ωστόσο σχολίαζαν ότι τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβ­ουλίου μπορούν να απαντηθούν μόνο από την κυβέρνηση και την εκτελεστικ­ή εξουσία κι αν ο Άρειος Πάγος επιχειρήσε­ι να απαντήσει στις αιτιάσεις του ψηφίσματος, θα έχει προβεί σε θεσμικό ολίσθημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece