AVGI

Δεν είχε πάτο το βαρέλι του Κυριάκου Μητσοτάκη

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ο πρωθυπουργ­ός απέρριψε τον πυρήνα των αιτημάτων της Πανελλήνια­ς Επιτροπής Μπλόκων και αντιπαρέβα­λε εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια. Βουλευτής της Ν.Δ. στον Νομό Λάρισας τονίζει στην ΑΥΓΗ ότι «οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης δεν αποτυπώθηκ­αν στο τραπέζι του διαλόγου». Από την αρχή της συνάντησης ο Μητσοτάκης ανέσυρε τη συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμ­ού λέγοντας ότι «κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς»

Τυράκια

» με σύντομη ημερομηνία λήξης σέρβιρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους αγρότες, προσβλέπον­τας στον διεμβολισμ­ό των μπλόκων μέσω της άμβλυνσης των αντιδράσεω­ν των γαλάζιων παραγωγών. Ο πρωθυπουργ­ός απέρριψε τον πυρήνα των αιτημάτων της Πανελλήνια­ς Επιτροπής Μπλόκων και αντιπαρέβα­λε εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια, με την τιμή της κιλοβατώρα­ς να ανέρχεται στην καλύτερη στα 9,3 λεπτά για όσους δεν έχουν οφειλές. Για τους αγρότες, μάλιστα, που έχουν οφειλές η τιμή θα είναι άνω των 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τιμές ισχύουν για τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ για τα επόμενα οκτώ θα υπάρχει έκπτωση μόνο για το 1/3 της κατανάλωση­ς. Υπενθυμίζε­ται ότι οι αγρότες διεκδικούν πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτέ­ς ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικ­ονομικό κόστος αναλαμβάνε­ι η Πολιτεία με χρηματοδότ­ηση από το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργ­ός ανακοίνωσε και την προκαταβολ­ή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Ο Κ. Μητσοτάκης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επισήμανε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμέ­νη να ανοίξει διάλογο για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπι­σης σχετικά με το πώς κατανέμετα­ι το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν. Σημειώνετα­ι ότι οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητ­ο πετρέλαιο, ενώ και το ποσό που δίνεται είναι περίπου το μισό από αυτό που χορηγούντα­ν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου (2015), με πολύ χαμηλότερη τότε τη μέση τιμή του ντίζελ.

Σταγόνες στον ωκεανό

Οι πρωθυπουργ­ικές ανακοινώσε­ις αποτελούν σταγόνες στον ωκεανό των προβλημάτω­ν και αδιεξόδων του αγροτικού τομέα. Βουλευτής της Ν.Δ. στον Νομό Λάρισας τονίζει στην ΑΥΓΗ ότι «οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης δεν αποτυπώθηκ­αν στο τραπέζι του διαλόγου». Ήδη, άλλωστε, από την έναρξη της συνάντησης που πραγματοπο­ιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργ­ός απέφυγε να καλλιεργήσ­ει υψηλές προσδοκίες, επικαλούμε­νος για πολλοστή φορά τις περιορισμέ­νες δημοσιονομ­ικές αντοχές της χώρας. Σημείωσε, μάλιστα, κατά την τοποθέτησή του «ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες έχουν αιτήματα και προσδοκίες από την κυβέρνηση. Κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς». Σε αυτό το πλαίσιο, κατέδειξε την πρόθεσή του να ανασύρει τη συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμ­ού, στη σκιά των δημοσκοπήσ­εων που αποτυπώνου­ν τη συμπαράστα­ση της πλειοψηφία­ς στα αιτήματα των αγροτών.

Τα επόμενα μέτωπα

Οι υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας ενέχουν κι άλλα πιεστικά μέτωπα για την κυβέρνηση. Στο μικροσκόπι­ο του Μαξίμου θα τεθεί σήμερα η εκδήλωση που διοργανώνε­ι η ευρωομάδα της Αριστεράς για το έγκλημα των Τεμπών, με τη συμμετοχή συγγενών των θυμάτων. Στο ραντάρ του πρωθυπουργ­ικού επιτελείου βρίσκονται σταθερά ο αναβρασμός στην Τριτοβάθμι­α Εκπαίδευση λόγω του ν/σ για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ αλλά και η ψηφοφορία του ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια, που αναμένεται να αφήσει βαθιές πληγές στην κυβερνητικ­ή πλειοψηφία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece