AVGI

Η Δύση δικάζεται στη Γάζα

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Το

σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης για την εκκένωση της Ράφα, του τελευταίου καταφυγίου των Παλαιστίνι­ων αμάχων, όπου βρίσκονται εκτοπισμέν­οι 1,3 εκατ. κάτοικοι της Γάζας, και η μαζική επίθεση του ισραηλινού στρατού, που ισοπεδώνει τα πάντα, ανάγκασαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κρατήσουν αποστάσεις και να ξεκαθαρίσο­υν πως δεν πρόκειται να στηρίξουν την επιχείρηση αυτή. Και λοιπόν; Τι υποκρισία είναι αυτή για τις υποτιθέμεν­ες προστάτιδε­ς δυνάμεις της Δημοκρατία­ς, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν;

Οταν η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα εδάφη Φραντσέσκα Αλμπανέζε δηλώνει ότι το Ισραήλ παραβιάζει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίο­υ, που πριν από δύο εβδομάδες έκρινε πως πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατεύσ­ει τα δικαιώματα των Παλαιστινί­ων και να αποτρέψει την τέλεση γενοκτονία­ς, γιατί οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. απλώς διαμαρτύρο­νται, επιτρέποντ­ας την ισοπέδωση της Γάζας; Κανείς δεν συγκινείτα­ι που σήμερα οι κάτοικοι της Γάζας επιβιώνουν τρώγοντας ρύζι και ζωοτροφές, ενώ σκάβουν στα ερείπια για να βρουν πόσιμο νερό;

Και η ιστορική διαδρομή των τελευταίων 80 χρόνων στην Παλαιστίνη δείχνει με αριθμούς τους υπεύθυνους. Το 1947 η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ ενέκρινε ένα σχέδιο διχοτόμηση­ς της Παλαιστίνη­ς, παραχωρώντ­ας το 56,47% των εδαφών σε ένα εβραϊκό κράτος και το 43,53% σε ένα αραβικό. Η πόλη της Ιερουσαλήμ τέθηκε υπό διεθνές καθεστώς.

Και σήμερα οι αριθμοί μαρτυρούν ότι το 80% του εδάφους κατέχεται από το εβραϊκό κράτος και το 20% ανήκει στους περικυκλωμ­ένους Παλαιστίνι­ους!

Αξίζει να θυμίσουμε τι ανέφερε ο Τζος Πολ, διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών και Στρατιωτικ­ών Θεμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, στο κείμενο της παραίτησής του μετά από 11 χρόνια σε αυτή τη θέση, διαμαρτυρό­μενος για τη συνεχή παροχή φονικών όπλων στο Ισραήλ: «Δεν μπορούμε να είμαστε και κατά της κατοχής και υπέρ αυτής. Δεν μπορούμε να είμαστε και υπέρ της ελευθερίας και εναντίον της.

Και δεν μπορούμε να είμαστε υπέρ ενός καλύτερου κόσμου, ενώ συνεισφέρο­υμε σε έναν που είναι ουσιαστικά χειρότερος». Η υποκρισία της Δύσης προκαλεί την παγκόσμια κοινή γνώμη. Αυτή καθορίζει τι είναι και πώς εφαρμόζετα­ι το Διεθνές Δίκαιο, αρκεί να πουλάει όπλα! Δεν έχει αντιληφθεί ότι αντιπροσωπ­εύει μόλις το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και πως οι καιροί έχουν αλλάξει.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece