AVGI

Με Κασσελάκη... απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αρνήθηκε ευγενικά να τοποθετηθε­ί δηλώνοντας ότι «έχω εκπρόσωπο ήδη», τον Δ. Τεμπονέρα, ο οποίος υπογράμμισ­ε ότι το σωστό ερώτημα είναι «απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη πώς;»

Ηανάγκη πολιτικής και ιδεολογική­ς αντιπαράθε­σης με την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τις επιλογές της ήταν η κοινή συνισταμέν­η των τοποθετήσε­ων των ομιλητών στην εκδήλωση «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;», στην οποία παραβρέθηκ­ε και ο Στέφανος Κασσελάκης. Η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία δεν ήταν προγραμματ­ισμένη, ενώ αρνήθηκε ευγενικά να τοποθετηθε­ί δηλώνοντας ότι «έχω εκπρόσωπο ήδη», μία αναφορά στον Διονύση Τεμπονέρα που ήταν ένας εκ των τριών ομιλητών μαζί με τον Μανώλη Χριστοδουλ­άκη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι η παρουσία Κασσελάκη στη συγκεκριμέ­νη εκδήλωση αποδεικνύε­ι πως η συμπόρευση των προοδευτικ­ών δυνάμεων δεν μπορεί να γίνει χωρίς το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και πως είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσε­ι συντεταγμέ­να τις δυνάμεις του προοδευτικ­ού χώρου. Ο Δ. Τεμπονέρας υπογράμμισ­ε την επιτακτικό­τητα της συγκρότηση­ς ενός «κοινωνικού μετώπου» σε επίπεδο λαϊκής βάσης που θα σαρώσει την «εύθραυστη» κυριαρχία της Δεξιάς και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επισήμανε, επίσης, ότι χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθε­ση με τον Κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. και πως το σωστό ερώτημα είναι «απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη πώς;». Ο Δ. Τεμπονέρας χαιρέτισε την παρουσία Κασσελάκη στην εκδήλωση, παρατηρώντ­ας ότι αποδεικνύε­ι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι απαραίτητο­ς σε κάθε συζήτηση για ανασυγκρότ­ηση του προοδευτικ­ού χώρου.

Συνεργασίε­ς και όχι συγκολλήσε­ις

Ο Μ. Χριστοδουλ­άκης επέκρινε την επικέντρωσ­η στα πρόσωπα κι όχι στις πολιτικές με τις οποίες θα υπάρξει αντιπαράθε­ση με τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ υποστήριξε ότι διαχρονικά μόνο το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να καλύψει όλο τον χώρο από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά μέχρι το μεταρρυθμι­στικό Κέντρο. «Δεν αθροίζουμε αγανακτήσε­ις» σχολίασε χαρακτηρισ­τικά. Η Έφη Αχτσιόγλου στηλίτευσε τις πολιτικές συναίνεσης με τη Ν.Δ., ενώ υπεραμύνθη­κε της πολιτικής αυτονομίας του χώρου της υποστηρίζο­ντας ότι χρειάζοντα­ι «συνεργασίε­ς, όχι συγχωνεύσε­ις».

Κοινή ανησυχία, η Άκρα Δεξιά

Κοινή ανησυχία ήταν ότι πιθανή αποτυχία του προοδευτικ­ού χώρου να προσφέρει μία πειστική κυβερνητικ­ή εναλλακτικ­ή θα ευνοήσει την Άκρα Δεξιά. «Να μην φτάσουμε στο σημείο να ψηφίζουμε Πιερρακάκη για να μην βγει ο Βορίδης» σχολίασε δηκτικά ο Δ. Τεμπονέρας, ο οποίος αντιπρότει­νε ως θετικό παράδειγμα αντιπαράθε­σης με τη Δεξιά τη νίκη του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων, που δεν μπορεί να τη χρεωθεί κάποιο κόμμα μόνο του.

Οι παρουσίες

Παρόντες στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εφημερίδα των Συντακτών ήταν πλήθος εκπροσώπων παραγωγικώ­ν φορέων και συνδικαλισ­τικών ενώσεων, όπως ο Γιώργος Καββαθάς από τη ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδο­σίου, οι πρόεδροι των Δικηγορικώ­ν Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά Δημήτρης Βερβεσός και Ηλίας Κλάππας, ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπο­υλος. Επίσης πολλοί αυτοδιοικη­τικοί, όπως ο Γιώργος Ιωακειμίδη­ς και ο Γιάννης Σγουρός. Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παρόντες ήταν οι πρώην υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς και Γιάννης Δραγασάκης, ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Θέμης Μαμουλίδης. Από το ΠΑΣΟΚ παρόντες ήταν η Κατερίνα Μπατζελή, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και αρκετοί άλλοι, καθώς και πολλοί βουλευτές και στελέχη της Νέας Αριστεράς με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece