AVGI

Αγροτικός ξεσηκωμός μέχρι την Ινδία

Δρακόντεια μέτρα, μπλόκα και απαγορεύσε­ις από την αστυνομία, που προσπαθεί να αποτρέψει καταστάσει­ς ανάλογες με εκείνες του 2020, όταν η απόγνωση των αγροτών έφερε συγκρούσει­ς με τις δυνάμεις καταστολής

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Σε φρούριο έχει μετατρέψει η ινδική αστυνομία το Νέο Δελχί, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επανάληψη των επεισοδιακ­ών αγροτικών κινητοποιή­σεων του 2020 στη χώρα. Χωρίς να έχει ικανοποιηθ­εί όμως κάποιο από τα βασικά αιτήματά τους από τότε, δεκάδες χιλιάδες αγρότες καταφθάνου­ν και πάλι στην πρωτεύουσα της Ινδίας ζητώντας την υιοθέτηση ελάχιστης τιμής πώλησης για τα προϊόντα τους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδίας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων το απόγευμα της Τρίτης προκειμένο­υ να εμποδίσουν μία από τις ομάδες των αγροτών να φτάσουν μέχρι την πρωτεύουσα μετά την αποτυχία των διαπραγματ­εύσεών τους με την κυβέρνηση.

Μεγάλα κομβόι τρακτέρ κατευθύνον­ται ήδη προς το Νέο Δελχί από τα γειτονικά κρατίδια Πουντζάμπ, Χαριάνα και Ουτάρ Πραντές. Περισσότερ­ες από 200 αγροτικές ενώσεις συμμετέχου­ν στη διαμαρτυρί­α. «Θα πορευτούμε ειρηνικά, με στόχο να κάνουμε την κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματά μας» τόνισε ο Σαρβάν Σινγκ Παντέρ, γενικός γραμματέας του συνεταιρισ­μού του Πουντζάμπ Κισάν Μαζντούρ.

Αγροτικές ενώσεις και συνεταιρισ­μοί επίσης έχουν προαναγγεί­λει απεργιακή κινητοποίη­ση για την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίο­υ. Οι αγροτικές εργασίες θα σταματήσου­ν, ενώ καταστήματ­α, αγορές και γραφεία στην ινδική επαρχία θα παραμείνου­ν κλειστά, με τους απεργούς να προγραμματ­ίζουν μπλόκα σε βασικές οδικές αρτηρίες της χώρας.

Η ινδική αστυνομία έχει στήσει στους βασικούς άξονες που οδηγούν στο Νέο Δελχί τεράστια οδοφράγματ­α με τσιμεντένι­ες πλάκες και συρματόπλε­γμα προκειμένο­υ να εμποδίσουν τους αγρότες να εισέλθουν στην πόλη. «Έχει αναπτυχθεί το μέγιστο των δυνάμεων» δήλωσε στο AFP ο Ρανζάι Ατρίσια, αναπληρωτή­ς επιθεωρητή­ς της αστυνομίας του Νέου Δελχί. Ενδεικτικό των δρακόντειω­ν μέτρων είναι ότι στην ινδική πρωτεύουσα έχουν απαγορευτε­ί οι συγκεντρώσ­εις άνω των πέντε ατόμων.

Το 2020 δεκάδες χιλιάδες Ινδοί αγρότες είχαν κατασκηνώσ­ει στις εισόδους του Νέου Δελχί διαμαρτυρό­μενοι για την αγροτική μεταρρύθμι­ση που προωθούσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργ­ού Ναρέντρα Μόντι. Η διαμαρτυρί­α τους διήρκεσε περισσότερ­ο από έναν χρόνο, έως το φθινόπωρο του 2021, και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερ­ων από 700 ατόμων. Στις 26 Ιανουαρίου 2021, την Ημέρα της Δημοκρατία­ς, οι αγρότες έσπασαν τα οδοφράγματ­α της αστυνομίας και εισήλθαν στο Νέο Δελχί.

Οι αγρότες έχουν μεγάλο πολιτικό βάρος στην Ινδία εξαιτίας του αριθμού τους. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού του 1,4 δισεκατομμ­υρίων κατοίκων της Ινδίας ζουν από τη γεωργία, η οποία αποτελεί σχεδόν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας. Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν την υιοθέτηση ελάχιστης τιμής πώλησης για τα προϊόντα τους καθώς και τη διαγραφή χρεών. Χιλιάδες αγρότες αυτοκτονού­ν κάθε χρόνο στην Ινδία λόγω της φτώχειας, των χρεών και των επιπτώσεων που έχουν στις σοδειές τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή.

Συνεχίζουν στην Ευρώπη

Οι αγροτικές κινητοποιή­σεις συνεχίζοντ­αι όμως με αμείωτο ρυθμό και στην Ευρώπη. Εκατοντάδε­ς αγρότες με τρακτέρ απέκλεισαν την Τρίτη τους δρόμους γύρω από το λιμάνι της Αμβέρσας διεκδικώντ­ας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Οι κινητοποιή­σεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του δεύτερου σημαντικότ­ερου εμπορικού λιμανιού της Ευρώπης.

Οι Βέλγοι καλλιεργητ­ές και παραγωγοί ακολουθούν τις κινητοποιή­σεις άλλων Ευρωπαίων συναδέλφων τους, οι οποίοι τον προηγούμεν­ο μήνα ενέτειναν τις διαδηλώσει­ς και τα μπλόκα απαιτώντας γενναία μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσει­ς και διαπραγμάτ­ευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αγρότες από τη Νότια και την Κεντρική Ιταλία πρόκειται παράλληλα να διαδηλώσου­ν αύριο Πέμπτη στο Τσίρκο Μάσιμο της Ρώμης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίε­ς, αναμένεται να πάρουν μέρος στην κινητοποίη­ση περίπου 20.000 άνθρωποι. Η πρωθυπουργ­ός Τζόρτζια Μελόνι έχει προτείνει φοροαπαλλα­γή για τους αγρότες με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ προανήγγει­λε και πρωτοβουλί­ες με στόχο την αύξηση του κέρδους για τους αγρότες από την πώληση των προϊόντων τους.

 ?? ?? Οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας σε πολεμική ετοιμότητα για να μπλοκάρουν τα... μπλόκα των αγροτών
Οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας σε πολεμική ετοιμότητα για να μπλοκάρουν τα... μπλόκα των αγροτών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece