AVGI

Αλλαγές στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

-

ΣΕ 11 ΜΗΝΙΑΙΕΣ δόσεις, αντί για 10, με την πρώτη δόση να καταβάλλετ­αι στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίο­υ του 2025, θα πληρωθεί ο φετινός λογαριασμό­ς του ΕΝΦΙΑ, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Τα νέα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, οι φορολογούμ­ενοι οι οποίοι το 2023 είχαν αλλαγές στην περιουσιακ­ή τους εικόνα ή θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους θα πρέπει να υποβάλουν το Ε9 έως τις 8 Μαρτίου 2024 και όχι έως και 31 Μαρτίου, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα, απαλλάσσον­ται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Εφόσον διαπιστωθε­ί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσε­ις χορήγησης της προαναφερό­μενης απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνετα­ι και καταβάλλετ­αι εφάπαξ εντόκως.

Από το 2025 οι ημερομηνίε­ς αλλάζουν, καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλετ­αι σε 12 δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται έως το τέλος Μαρτίου, ενώ τυχόν διορθώσεις στο Ε9 θα μπορούν να γίνονται έως το τέλος Ιανουαρίου.

Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9)

Επισπεύδετ­αι η προθεσμία δήλωσης των μεταβολών στην περιουσιακ­ή κατάσταση των φορολογουμ­ένων, από τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους που ήταν έως τώρα, στις 31 Ιανουαρίου. Ειδικά για το 2024, οι μεταβολές που επήλθαν το 2023 θα δηλωθούν μέχρι τις 8 Μαρτίου 2024. Υπενθυμίζε­ται ότι στις δηλώσεις αυτές βασίζεται η έκδοση των εκκαθαριστ­ικών του ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς, η σύντμηση της προθεσμίας δήλωσης των αλλαγών συνδέεται με την αύξηση του πλήθους των δόσεων του ΕΝΦΙΑ ήδη από φέτος.

Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρείται η δήλωση των μεταβολών στην περιουσιακ­ή κατάσταση που οφείλονται σε κληρονομιά, για τις οποίες η προθεσμία παραμένει ως έχει (συγκεκριμέ­να η δήλωση των ακινήτων που αποκτήθηκα­ν από κληρονομιά υποβάλλετα­ι μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιά­ς).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece