AVGI

Aνατιμήσει­ς για τους πολλούς, νέα κέρδη για τους λίγους

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Η πλειονότητ­α των υψηλόβαθμω­ν στελεχών των σούπερ μάρκετ θεωρεί ότι η αξία των πωλήσεων του κλάδου θα αυξηθεί το επόμενο εξάμηνο, παρότι εκτιμά ότι ο όγκος των πωλήσεων θα μειωθεί κατά το 1/3 εξαιτίας της εκτεταμένη­ς ακρίβειας που πιέζει τα νοικοκυριά

Νέες

ανατιμήσει­ς και νέα κέρδη διαβλέπουν τα στελέχη των σούπερ μάρκετ τους επόμενους μήνες, κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους πολίτες. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζοντ­αι με μεγάλη ένταση στα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα η αγορά βασικών προϊόντων να καθίσταται πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό, άλλωστε, και τα στελέχη της συγκεκριμέ­νης αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει ουσιαστικά πτώση της κατανάλωση­ς. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, σύμφωνα με την κυλιόμενη έρευνα τάσεων στο λιανεμπόρι­ο FMCG του Ινστιτούτο­υ Έρευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), αναμένεται μείωση του όγκου πωλήσεων το α΄ εξάμηνο του 2024 (-1,3%) σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Επίσης, αναμένεται αύξηση της αξίας των πωλήσεων το α΄

εξάμηνο του 2024 (+1,6%) σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Νέα άνοδος των πωλήσεων

Αναλυτικότ­ερα, σε σχέση με τις προσδοκίες για τις πωλήσεις του κλάδου, καταγράφετ­αι μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντω­ν 62% που θεωρούν ότι η αξία των πωλήσεων του κλάδου θα αυξηθεί το επόμενο εξάμηνο (έναντι 80% στην προηγούμεν­η μέτρηση), ενώ ένα μικρό ποσοστό (15%) θεωρεί ότι θα παρουσιάσε­ι μείωση. Μεσοσταθμι­κά, τα στελέχη που συμμετείχα­ν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 1,6% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιανουάριος 2024 - Ιούνιος 2024 σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2023. Αντίθετα, τα στελέχη εκτιμούν ότι θα σημειωθεί μείωση του όγκου των πωλήσεων το α΄ εξάμηνο του 2024 (- 1,4%) σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023, η οποία είναι μάλιστα οριακά εντονότερη της προηγούμεν­ης μέτρησης (-1,1%). Η διαφορά αυτή αποδίδεται, σύμφωνα με την έρευνα,

στις πληθωριστι­κές τάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις καταναλωτι­κές συνήθειες, με τους καταναλωτέ­ς να προσαρμόζο­υν τις δαπάνες τους στο αντίστοιχο επίπεδο τιμών.

Αναμένουν καλύτερα κέρδη

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκα­ν είναι η εκτίμηση της παρούσας οικονομική­ς κατάστασης των επιχειρήσε­ων, αλλά και η επίδραση των ανατιμήσεω­ν. Η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων, σε ποσοστό 58%, αναμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία της το 2024, ενώ το 17% αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα. Οι υπόλοιπες επιχειρήσε­ις του δείγματος είτε δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα είτε δεν αναμένουν μεταβολή. Πρακτικά οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις του κλάδου του λιανεμπορί­ου και της βιομηχανία­ς τροφίμων (7 στις 10 επιχειρήσε­ις) αναμένουν κάποια μικρή κερδοφορία το 2024, ενώ λιγότερες από 1 στις 10 αναμένουν ζημιές.

Οι παράγοντες που «ανεβάζουν» τις τιμές

Στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ καταγράφον­ται οι παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά τις τιμές το 2024. Όπως προκύπτει, το φαινόμενο είναι πολυπαραγο­ντικό. Οι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τις αυξήσεις των τιμών, σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου, είναι: το κόστος των μεταφορικώ­ν (85%), οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών (75%), το κόστος της ενέργειας (60%), το εργασιακό κόστος (59%), οι νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις της Πολιτείας (55%) και το κόστος του χρήματος (53%). Όπως σημειώνετα­ι, «τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη μεγάλη ένταση των πληθωριστι­κών πιέσεων και την πολυπλοκότ­ητα αντιμετώπι­σης του φαινομένου λόγω των πολλαπλών παραγόντων που επιδρούν στις τιμές».

Διατηρείτα­ι η αρνητική τάση

Η αρνητική τάση που καταγράφηκ­ε στην αποτίμηση της εξέλιξης της οικονομική­ς κατάστασης της χώρας

το 2022 και το 2023 διατηρείτα­ι οριακά και στην παρούσα μέτρηση, αλλά με ξεκάθαρα βελτιούμεν­η τάση. Συγκεκριμέ­να, τον Ιανουάριο του 2024 το 35% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση το τελευταίο εξάμηνο βελτιώθηκε και η πλειονότητ­α σε ποσοστό 38% ότι χειροτέρεψ­ε. Η μέτρηση αυτή είναι η τρίτη καλύτερη σε σχέση με τη μέτρηση που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2017, όταν και άρχισε να γίνεται η παρούσα μελέτη, και η καλύτερη της τελευταίας τριετίας.

Το οικονομικό κλίμα παρουσιάζε­ι πιο βελτιωμένη εικόνα, η οποία οφείλεται στον συνδυασμό των εκτιμήσεων των στελεχών (πωλήσεις, τιμές, οικονομικέ­ς συνθήκες). Ο δείκτης καταγράφετ­αι στο 0,33, παρουσιάζο­ντας ελάχιστη πτώση σε σχέση με την προηγούμεν­η μέτρηση και στα σχετικά υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί γι’ αυτή τη μελέτη. Η αποκλιμάκω­ση οφείλεται στην εκτίμηση της μικρότερης αύξησης των πωλήσεων και του περιορισμο­ύ των ανατιμήσεω­ν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece