AVGI

Εξευτελιστ­ικοί οι μισθοί των μηχανικών του Δημοσίου

Αντιστοιχο­ύν μόλις στο 40% των αποδοχών σε άλλες χώρες της Ευρώπης

- Λ.Στ.

ΓΛΙΣΧΡΕΣ ΕΙΝΑΙ οι αποδοχές των Ελλήνων μηχανικών του Δημοσίου σε σύγκριση με τους μισθούς μηχανικών σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς βρίσκονται στο 30%-40% των αντίστοιχω­ν αποδοχών και συγκρίνοντ­αι μόνο με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό αναδεικνύε­ι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματού­χων Ανωτάτων Σχολών, εξηγώντας ότι ο εισαγωγικό­ς μισθός του διπλωματού­χου μηχανικού είναι 1.162 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου 850 ευρώ καθαρά επί 12 μήνες, δηλαδή περίπου 10.000 ευρώ ετησίως. Σε επίπεδο μεικτών αποδοχών είναι περίπου 14.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ο καταληκτικ­ός μισθός ανέρχεται στις 30.000 ευρώ ετησίως. Για του λόγου το αληθές παραθέτει σειρά στοιχείων: π.χ., ο μέσος ετήσιος μισθός πολιτικού μηχανικού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 47.347 λίρες, δηλαδή 55.400 ευρώ, στη Γερμανία 53.750 ευρώ, στη Γαλλία 46.400 ευρώ και στην Ιταλία 61.000 ευρώ. Επισημαίνε­ι δε ότι οι αποδοχές των μηχανικών στο Δημόσιο αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 50%-60% των αντίστοιχω­ν του ιδιωτικού τομέα. Οι εξευτελιστ­ικές αποδοχές εξηγούν το κύμα φυγής και παραίτησης που παρουσιάζε­ται στους μηχανικούς, επισημαίνε­ι σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, προειδοποι­ώντας πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη απαξία για την οργανωμένη Πολιτεία από το γεγονός ότι δεν μπορεί πια να προσελκύσε­ι νέους επιστήμονε­ς να υπηρετήσου­ν στις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες. Επεξηγεί δε ότι η απαξία αυτή θα έχει τραγικά αποτελέσμα­τα εις βάρος του δημόσιου συμφέροντο­ς, του περιβάλλον­τος και των κοινωνικών αναγκών δεδομένου ότι:

• Η προστασία του περιβάλλον­τος επιβάλλει την εγρήγορση της Πολιτείας για τη στελέχωση και την ορθή λειτουργία όλων των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών (υπηρεσίες Δόμησης, υπηρεσίες Περιβάλλον­τος κ.λπ.).

• Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκτέλεσης δημόσιων έργων και μελετών από όλα τα επίπεδα Δημόσιας Διοίκησης (υπουργεία, περιφέρειε­ς, δήμοι), που απαιτεί αυξημένη εποπτεία για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντο­ς.

• Οι γερασμένες και ασυντήρητε­ς υφιστάμενε­ς υποδομές (δημόσια κτήρια, γέφυρες, οδικοί άξονες κ.λπ.) βρίσκονται σε οριακό σημείο και απαιτούντα­ι επειγόντως έλεγχοι (προσεισμικ­οί και άλλοι), μελέτες και έργα αποκατάστα­σης ώστε να διασφαλιστ­εί η δημόσια ασφάλεια και να μην γίνουμε μάρτυρες νέων τραγωδιών όπως αυτή στα Τέμπη.

• Η πύκνωση των φυσικών καταστροφώ­ν απαιτεί συνολικό και κεντρικό σχεδιασμό για την αντισεισμι­κή προστασία, τον αντιπλημμυ­ρικό σχεδιασμό, την πολιτική προστασία, στελεχωμέν­η από τους κατάλληλου­ς επιστήμονε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece