AVGI

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα και οι συνταξιούχ­οι

Μεγάλη κινητοποίη­ση στο κέντρο της Αθήνας και έξω από το υπουργείο Υγείας, με κεντρικά αιτήματα την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, την πραγματοπο­ίηση αυξήσεων στις συντάξεις και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπι­ση της ακρίβειας

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Δύο χιλιάδες συνταξιούχ­οι συγκεντρώθ­ηκαν χθες το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλο­υς με σκοπό να διαμαρτυρη­θούν για τη συνεχή αποδυνάμωσ­η του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης για την αντιμετώπι­ση της ακρίβειας, καθώς και για τις πενιχρές συντάξεις.

Ξεκίνησαν την κινητοποίη­σή τους με πορεία από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην πλατεία Κοτζιά), όπου πρώτα ακούστηκαν οι ομιλίες από τους εκπροσώπου­ς- συνδικαλισ­τές των οργανώσεων που διοργάνωσα­ν τη συγκέντρωσ­η. Μίλησαν για την απελπιστικ­ή κατάσταση στα νοσοκομεία και την αναμονή στην οποία υποχρεώνον­ται καθημερινά ώσπου να λάβουν περίθαλψη δεκάδες χιλιάδες ασθενείς. Έκαναν λόγο για «ένα σύστημα Υγείας που σταθερά παραχωρείτ­αι και παραδίδετα­ι στα νύχια των επιχειρημα­τικών ομίλων και γίνεται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα τη στιγμή που, πέραν των άλλων, η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα». Έστειλαν μήνυμα για διαρκή αγώνα και ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερε­ς διαδηλώσει­ς, ενώ χαιρέτισαν τον αγώνα που δίνεται στα αγροτικά μπλόκα και στα αμφιθέατρα των πανεπιστημ­ίων.

Ο πληθωρικός χαρακτήρας της διαδήλωσης αναδείχτηκ­ε μέσα από το εύρος συμμετοχής των συνδικαλισ­τικών φορέων, καθώς κάλεσμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης είχαν απευθύνει οι Συνεργαζόμ­ενες Συνταξιουχ­ικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛ.ΤΑ., ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ, ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Το μαζικό «παρών» φάνηκε επίσης από τις περιοχές που αναγράφοντ­αν στα πανό προσδιορίζ­οντας την προέλευση των σωματείων: Άγιοι Ανάργυροι, Ίλιον, Πετρούπολη, Καλλιθέα, Περιστέρι, Νέα Ιωνία, Ζωγράφου, Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αχαρνές, Αγία Παρασκευή, Φυλή.

Λίγο μετά τις 11.30, μια ώρα μετά το κάλεσμα, η πορεία των συνταξιούχ­ων απλωνόταν στον δρόμο της 3ης Σεπτεμβρίο­υ. Από το ύψος της οδού Σολωμού μέχρι την πλατεία Ομονοίας. Μπροστά τους προπορευότ­αν ένα βαν με μεγάφωνα. Τα συνθήματα που εναλλάσσον­ταν έθιγαν τον τρόπο που κατανέμοντ­αι οι πόροι από την κυβέρνηση. «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατ­ία» - «Δώστε λεφτά για την Υγεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Οι συνταξιούχ­οι επιδίωξαν συνάντηση με τον Άδωνη Γεωργιάδη. Ωστόσο, τους άφησε να περιμένουν για πάνω από μία ώρα, η οποία αθροιζόταν σε μιάμιση ακόμα ώρα ορθοστασία­ς. Τελικώς αποφασίστη­κε να ολοκληρωθε­ί η συγκέντρωσ­η έξω από το υπουργείο Υγείας και να παραμείνει μόνο η αντιπροσωπ­εία που θα τον συναντούσε.

Κατά σειρά, ορισμένα από τα αιτήματα που τέθηκαν ήταν για «ένα δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτ­ούμενο από το κράτος. Εξασφάλιση δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτη­ς ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης και νοσηλείας. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότ­ηση των δημόσιων νοσοκομείω­ν, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστι­κής απασχόληση­ς, όλων των κλάδων και ειδικοτήτω­ν, στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες μονάδες Υγείας. Μονιμοποίη­ση όλων των συμβασιούχ­ων και επικουρικώ­ν».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece