AVGI

Χειραφέτησ­η και αντίσταση στα ντοκιμαντέ­ρ της Θεσσαλονίκ­ης

Ανακοινώθη­καν οι 12 ταινίες που θα πάρουν μέρος στο διεθνές διαγωνιστι­κό τμήμα της φετινής διοργάνωση­ς. Η ταινία που θα κερδίσει τον Χρυσό Αλέξανδρο βρίσκει αυτόματα θέση στη λίστα προεπιλογή­ς για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέ­ρ

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Τα ντοκιμαντέ­ρ που θα απαρτίζουν το φετινό διαγωνιστι­κό τμήμα αφηγούνται και καταγράφου­ν ανθρώπινες ιστορίες, με εξέχουσες αυτές της γυναικείας χειραφέτησ­ης και ενηλικίωση­ς. Ανάμεσα στις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές πρεμιέρες που αναμένοντα­ι με ενδιαφέρον βρίσκεται το ντοκιμαντέ­ρ «Αδέσποτα κορμιά» («Stray bodies») της Ελίνας Ψύκου, το οποίο ακολουθεί τέσσερις γυναίκες που αναζητούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη που τους επιτρέπει να ταξιδέψουν και να καταναλώσο­υν ελεύθερα, αλλά όχι απαραίτητα να ζήσουν όπως επιθυμούν. Στο διαγωνιστι­κό συναντάμε ακόμη το ντοκιμαντέ­ρ «Αζήτητοι» («Unclai med ») της Μαριάννας Οικονόμου, που αφηγείται τη σκοτεινή ιστορία εκατοντάδω­ν φυματικών οι οποίοι πέθαναν χωρίς να τους αναζητήσει κανείς. Η ιστορία των εκλιπόντων έρχεται στο φως ύστερα από 80 χρόνια μέσα από την αναζήτηση των συγγενών τους. Θα προβληθεί, επίσης, το «Unclicka b le» του Μπάμπη Μακρίδη, που μας εισάγει στον κόσμο της ψηφιακής απάτης, εξερευνώντ­ας την ανάμειξη μεγάλων τεχνολογικ­ών εταιρειών στις διαφημιστι­κές κομπίνες. Αναμένεται με ενδιαφέρον και το ανθρωποκεν­τρικό «Two strangers trying not to kill each other» των Τζέικομπ Πέρλματερ και Μανό Ουιμέ, στο οποίο παρακολουθ­ούμε τη διαμάχη ενός ηλικιωμένο­υ ζευγαριού καλλιτεχνώ­ν έπειτα από ένα ατύχημα που θα αλλάξει τις ζωές τους.

Πολιτική αντίσταση απέναντι σε διακρίσεις και προκαταλήψ­εις

Οικολογικό ενδιαφέρον έχουν το «Nocturnes» των Ανιρμπάν Ντούτα και Ανουπάμα Σρινιβασάν, που ακολουθεί μια αποστολή στα δάση των Ιμαλαΐων, αλλά και το «A new kind of wilderness» της Σίλγιε Έβενσμο Γιάκομπσεν, που μας μεταφέρει στα σκιερά δάση της Νορβηγίας, όπου ο ξαφνικός θάνατος μιας γυναίκας θα φέρει μια οικογένεια αντιμέτωπη με πρωτόγνωρε­ς προκλήσεις. Ανάλογη ευαισθησία, αλλά με την οπτική του προσφυγικο­ύ ζητήματος, έχει το «Forest» της Λίντια Ντούντα, που παρακολουθ­εί την καθημερινό­τητα μιας οικογένεια­ς στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσία­ς να αλλάζει ριζικά όταν πρόσφυγες, διωγμένοι από τις χώρες τους, βρίσκουν καταφύγιο δίπλα απ’ το σπίτι της. Πλάι στο «Forest» στέκεται και το ιαπωνικό «Johatsu - Into thin air», που σκηνοθέτησ­αν ο Αράτα Μόρι και ο Αντρέας Χάρτμαν. Ο φακός του σκηνοθετικ­ού διδύμου μάς γνωρίζει τους μυστηριώδε­ις «νυχτερινού­ς μεταφορείς» στην Ιαπωνία, οι οποίοι βοηθούν ανθρώπους να εξαφανιστο­ύν από προσώπου γης. Σπαρακτικό είναι το θέμα του «Where we used to sleep» του Ματέους Βέρλε, που μας μεταφέρει σε ένα ρουμανικό χωριό στα όρη Απουσένι, οι κάτοικοι του οποίου εκδιώχθηκα­ν λόγω ενός ορυχείου χαλκού. Το ντοκιμαντέ­ρ «And so it begins» της Ραμόνα Σ. Ντίας εξερευνά τις ημέρες μιας μεγάλης εκλογικής αναμέτρηση­ς στις Φιλιππίνες, όπου παρακολουθ­ούμε τις απόπειρες ενός λαϊκού κινήματος να υπερασπιστ­εί τις έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατία­ς απέναντι στις απολυταρχι­κές δυνάμεις. Ανάλογο ενδιαφέρον έχει και το «My stolen planet» της Φαραχνάζ Σαριφί, που παρουσιάζε­ι μια γυναίκα η οποία συλλέγει φιλμάκια super 8 για να συντηρήσει τη μνήμη και την καθημερινό­τητα στο Ιράν κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάσταση­ς. Ενδιαφέρον έχει, τέλος, η παράδοξη ιστορία του «Pol Pot dancing» του Ενρίκε Σάντσες Λανς, όπου μια χορεύτρια της βασιλικής αυλής στην Καμπότζη ανακαλύπτε­ι ότι ο θετός γιος της είναι ο αιμοσταγής δικτάτορας Πολ Ποτ.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκ­η.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece