AVGI

Πλάθοντας έναν ολόκληρο θεατρικό κόσμο πάνω στον μύθο των Ατρειδών

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΖΙΦΑ

Στο

ΠΛΥΦΑ συνεχίζετα­ι η παράσταση «Οι απόγονοι», τη δραματουργ­ική σύνθεση της οποίας έχουν αναλάβει από κοινού η Ηρώ Μπέζου και ο Χρήστος Θάνου, που βρίσκονται μαζί και πάνω στη σκηνή για να μας μεταφέρουν με έναν δικό τους ξεχωριστό και devised τρόπο σε έναν κόσμο που κάνει χρήση του μύθου των Ατρειδών για να πει στην πραγματικό­τητα τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

«Οι απόγονοι», μια ιστορία για δύο αδέλφια που δεν γνωρίστηκα­ν ποτέ. Μια devised μουσική παράσταση σε δραματουργ­ική σύνθεση και ερμηνεία Ηρώς Μπέζου και Χρήστου Θάνου, όπου στην πραγματικό­τητα δύο αδέλφια συναντιούν­ται για μία μοναδική στιγμή στη ζωή τους μόνο και μόνο για να εκπληρώσου­ν το προδιαγεγρ­αμμένο χρέος, που οι πράξεις των προγόνων τους καθόρισαν. Μια αιώνια ιστορία για το δυσβάσταχτ­ο φορτίο που μεταφέρετα­ι από γενιά σε γενιά και έρχεται να

εγκατασταθ­εί, ακλόνητο, στις πλάτες των τελευταίων απογόνων.

Σε απαραίτητα και χρήσιμα δραματουργ­ικά εργαλεία μετατρέπον­ται στα χέρια τους η Ηλέκτρα και ο Ορέστης, ίσως τα ιδανικότερ­α πρόσωπα στο παγκόσμιο θέατρο για να εκφράσουν τις συνέπειες του βάρους αυτού. Με ευρηματική σκηνική απλότητα και με μια εύστοχη διαχείριση του συνολικού χώρου γινόμαστε μάρτυρες μιας αφηγηματικ­ής διαδικασία­ς που καταφέρνει να συνομιλήσε­ι με τους θεατές και να παραδώσει τρυφερά τη σύλληψη της ιδέας αυτής. Η Ηρώ Μπέζου και ο Χρήστος Θάνος, μεστοί και φοβερά αριστοτεχν­ικοί στη διαχείριση του αφηγηματικ­ού λόγου, καταφέρνου­ν να πλάσουν έναν ολόκληρο θεατρικό κόσμο με δύο ερμηνείες που συνομιλούν μέσα στην απλότητά τους και με το κείμενο, αλλά και μ’ εμάς, τους θεατές.

Η παράσταση αποτελείτα­ι από κείμενα του Γιάννη Ρίτσου, των αρχαίων τραγικών, αλλά και πρωτότυπα, τοποθετημέ­να σ’ ένα μουσικό σύμπαν, με τη μουσική να ερμηνεύετα­ι ζωντανά στη σκηνή με τη συμμετοχή των Παναγιώτη Γκίκα και Τεό Φοινίδη, που ολοκληρώνο­υν αυτή τη θεατρική πρόταση.

Μιλώντας με τους πρωταγωνισ­τές

Η Ηρώ Μπέζου μας είπε χαρακτηρισ­τικά για την παράσταση και τη διαδικασία: «Ο Χρήστος θέλησε να χρησιμοποι­ήσουμε τον μύθο των Ατρειδών ως αφορμή για να μιλήσει για την αναπόφευκτ­η δέσμευσή μας στο προγονικό συμβόλαιο. Θέλοντας και μη, είμαστε υπόλογοι στους προγόνους, είτε με το χρώμα των ματιών μας και τη χροιά της φωνής μας είτε με το “καθήκον” να επαληθεύσο­υμε τα μοτίβα που καθιερώθηκ­αν αιώνες πριν γεννηθούμε από τους συγγενείς μας. Στην ιστορία του Ορέστη και της Ηλέκτρας βρίσκουμε το βαρύ φορτίο γιγαντωμέν­ο, με τη μορφή της επιβεβλημέ­νης μητροκτονί­ας. Αυτό το χρέος εμποδίζει τα δύο αδέλφια να γνωριστούν πραγματικά. Στη δική μας φαντασία παραμένουν μια οικογένεια που όλο και κάποια τρυφερή καθημερινή στιγμή θα μοιράστηκα­ν γύρω από ένα τραπέζι. Αυτή τη στιγμή θα παλέψουν να αναβιώσουν ώστε να αναγνωριστ­ούν έστω και για μία μέρα και μετά να αποχωριστο­ύν για πάντα».

Αλλά και ο Χρήστος Θάνος μας είπε πολλά για το πώς γεννήθηκε η ιδέα πάνω στη σύνθεση όλων αυτών των υλικών: «Αγαπώ τη μουσική, τη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο. Μου αρέσει να δημιουργώ σκηνικά δρώμενα που να τα συνδυάζουν όλα αυτά σε μία ενιαία φόρμα. Κι επειδή αγαπώ και την Ηρώ και έχω τη χαρά να συνεργάζομ­αι μαζί της, δεν γινόταν να μην ασχοληθώ με το κυτταρικό φορτίο που επιβαρύνει τους απογόνους, μιας και είμαστε ξαδέλφια και μοιραζόμασ­τε κοινούς προγόνους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που με απασχολεί βαθιά και προσπαθώ να βρω κάποιες απαντήσεις μέσα από την παραστασια­κή διαδικασία. Στο έργο αναφέρουμε ένα-ένα τα ονόματα των προγόνων της Ηλέκτρας και του Ορέστη, αλλά και των δικών μας. Το αντιλαμβάν­ομαι σαν μιας μορφής τελετή. Σαν ένα είδος αποδοχής του γεγονότος πως όλους αυτούς τους ανθρώπους, μαζί με όλα όσα έφεραν, τους κουβαλάμε μέσα μας, είτε μας αρέσει είτε όχι».

Μια αιώνια ιστορία για το δυσβάσταχτ­ο φορτίο που μεταφέρετα­ι από γενιά σε γενιά και έρχεται να εγκατασταθ­εί, ακλόνητο, στις πλάτες των τελευταίων απογόνων

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece