AVGI

Απροστάτευ­τοι οι δημοσιογρά­φοι από επιθέσεις μίσους εναντίον τους

- Ιάσων Μπάντιος

Καθημερινό­τητα έχει γίνει η ρητορική μίσους κατά δημοσιογρά­φων είτε από πολίτες είτε από εκπροσώπου­ς πολιτικών και οικονομικώ­ν κέντρων εξουσίας. Το φαινόμενο, που έχει γιγαντωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καταγράφει έρευνα που διεξήχθη σε πέντε χώρες των Βαλκανίων, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Η έρευνα συγκέντρωσ­ε πληροφορίε­ς από δημοσιογρά­φους που απάντησαν σε ερωτηματολ­όγιο, ενώ υπήρξαν και συνεντεύξε­ις με δημοσιογρά­φους που έχουν δεχθεί τέτοιες επιθέσεις. Συντελεστέ­ς της έρευνας είναι το Εργαστήριο Ειρηνευτικ­ής Δημοσιογρα­φίας του Τμήματος Δημοσιογρα­φίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ (Ελλάδα), το Πανεπιστήμ­ιο του Νόβισαντ (Σερβία), το Πανεπιστήμ­ιο Hasan Pristhina (Κοσσυφοπέδ­ιο), το Center for Social Innovation­s BLINK 42-21 (Βόρεια Μακεδονία) και το Blue Link (Βουλγαρία), ενώ η έρευνα χρηματοδοτ­ήθηκε από το Ίδρυμα Friedrich Naumann για την Ελευθερία.

Από τα συμπεράσμα­τα της έρευνας προκύπτει ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των δημοσιογρά­φων και στις πέντε χώρες δέχεται συχνά ρητορική μίσους. Στην Ελλάδα, το 90% των ερωτηθέντω­ν δημοσιογρά­φων απάντησε ότι έχει δεχθεί ρητορική μίσους, με το 30% εξ αυτών να δηλώνει ότι αντιμετωπί­ζει ρητορική μίσους σχεδόν καθημερινά και το 20% σε εβδομαδιαί­α βάση. Οι μορφές που παίρνουν αυτές οι επιθέσεις είναι συνήθως η λεκτική παρενόχλησ­η, η διαδικτυακ­ή παρενόχλησ­η αλλά και η διά ζώσης λεκτική επίθεση.

Κανονικότη­τα η στοχοποίησ­η των δημοσιογρά­φων

Οπως επισήμανε ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογρα­φίας του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου, ο λόγος μίσους εναντίον δημοσιογρά­φων έχει νομιμοποιη­θεί. «Ενώ μιλάμε για την ελευθερία του Τύπου έχουμε πετάξει βορά τους λειτουργού­ς του» πρόσθεσε χαρακτηρισ­τικά, σημειώνοντ­ας την ανάγκη ύπαρξης θεσμικών εργαλείων όπου θα μπορούν να απευθύνοντ­αι τα θύματα τέτοιων επιθέσεων.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έρευνα, λίγοι είναι οι δημοσιογρά­φοι που θέλησαν να απαντήσουν, ενώ οι μισοί εξ αυτών το έκαναν ανώνυμα, φοβούμενοι την περαιτέρω στοχοποίησ­ή τους. Αρκετά από τα θύματα φοβούνται ακόμα και να κοινοποιήσ­ουν τις λεκτικές επιθέσεις που δέχονται, ενώ μόλις οι μισοί εξ αυτών δηλώνουν ότι δέχθηκαν την υποστήριξη των Ενώσεών τους.

«Το θέμα του λόγου μίσους κατά δημοσιογρά­φων συνδέεται στενά με τη μείωση της εμπιστοσύν­ης στα ΜΜΕ αλλά και με την ανοχή που έχουν πολλοί πολίτες απέναντι στα φαινόμενα της στοχοποίησ­ης» δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογρα­φίας και ΜΜΕ Χρήστος Φραγκονικο­λόπουλος.

 ?? ?? Από την παρουσίαση της έρευνας. Στη μέση ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογρα­φίας του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου
Από την παρουσίαση της έρευνας. Στη μέση ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογρα­φίας του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece