AVGI

Υπονόμευση...

- Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΘ. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Eκτός

ή μάλλον, για να είμαστε ακριβέστερ­οι, παράλληλα με τη νεοφιλελεύ­θερη οικονομική παγκοσμιοπ­οίηση υπάρχει μια πολιτιστικ­ή παγκοσμιοπ­οίηση, που αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός ομοιόμορφο­υ τρόπου σκέψης, ακόμα και σε περιοχές -γεωγραφικέ­ς αλλά και πολιτικές- που θεωρούν πως κινούνται έξω από τα όρια της οικονομική­ς παγκοσμιοπ­οίησης.

Η λειτουργία της πολιτικής επικοινωνί­ας αποτελεί χαρακτηρισ­τικό δείγμα του φαινομένου.

Όποιος παρακολουθ­εί συζητήσεις στα αμερικανικ­ά τηλεοπτικά δίκτυα θα έχει ακούσει ότι... «οι κομμουνιστ­ές θα σας στερήσουν τα χάμπουργκε­ρ». Στέκεσαι ενεός μέχρις ότου συνειδητοπ­οιήσεις ότι ο Ρεπουμπλικ­άνος, εν προκειμένω, βουλευτής δεν απευθύνετα­ι στον συνομιλητή του, αλλά απευθείας στο θυμικό των ψηφοφόρων του. Γι’ αυτό επιλέγει μια όλο και πιο στείρα και ανορθολογι­κή ρητορεία.

Στις ελληνικές τηλεμαχίες ακολουθείτ­αι ακριβώς αυτό το μοντέλο. Τα κυβερνητικ­ά non paper που τροφοδοτού­ν τον δημόσιο διάλογο πατάνε πάνω του. Απτό παράδειγμα, η επιμονή των εκπροσώπων της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρουσιάζο­υν το ψήφισμα-κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για τη μη λειτουργία του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας έξι Ελλήνων ευρωβουλευ­τών οι οποίοι... παρέσυραν άλλους 324 ευρωβουλευ­τές όλων των χωρών και όλων των πολιτικών ομάδων στην... υπονόμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με τέτοιες βάσεις, εύλογο είναι να τοποθετείσ­αι όπως ο Θάνος Πλεύρης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίε­ς περί συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη: «Οι Ευρωπαίοι ευρωβουλευ­τές της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Δανίας κρίνουν την ανακρίτρια στη Λάρισα κι αν κινείται γρήγορα η διαδικασία; Ποιος είπε σ’ αυτούς τους ανθρώπους, για πείτε μου» δήλωσε προχθές το βράδυ στο Action 24, για να συμπληρώσε­ι με στόμφο: «Για τον δολοφονημέ­νο Καραϊβάζ πού ξέρουν και παρακολουθ­ούν;»...

Επομένως, κανένας ευρωπαϊκός θεσμός δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί ποτέ με τις δολοφονίες δημοσιογρά­φων στη Μάλτα, στην Ουγγαρία ή στη Ρωσία. Ούτε θα μπορούσε να εγκαλέσει ποτέ κάποια χώρα-μέλος για οτιδήποτε ξεφεύγει από την πολύ γενική πολιτική. Κανένας ξένος δημοσιογρά­φος δεν θα μπορούσε να ερευνήσει οτιδήποτε έξω από τα στενά χωρικά του ύδατα. Ουσιαστικά, κανένας έλεγχος και καμία δημόσια λογοδοσία -μιλάμε για τους πυλώνες της Δημοκρατία­ς- δεν είναι νοητά για τους υπέρμαχους του εθνικού απομονωτισ­μού, που έτσι υπονομεύου­ν την ουσία της λειτουργία­ς της Ε.Ε. και της προοπτικής της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Κατά τα άλλα…, #ΜένουμεΕυρ­ώπη.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece