AVGI

Στα Τέμπη εκτροχιάστ­ηκε το Κράτος Δικαίου

- Αποστολή στις Βρυξέλλες ΙΑΣΟΝΑΣ ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ

Οι ομιλίες της Μαρίας Καρυστιανο­ύ, μητέρας της 20χρονης Μάρθης, και του Παύλου Ασλανίδη, πατέρα του 27χρόνου Δημήτρη, ήταν δύο ομιλίες που φώναζαν κάτι απλό και συγκεκριμέ­νο: δικαιοσύνη για τα παιδιά τους, δικαιοσύνη για τα θύματα, άπλετο φως στην υπόθεση

Λίγο

μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης οι προβολείς του Ευρωκοινοβ­ουλίου στράφηκαν στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικ­ή Συμμαχία και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την υπόθεση των Τεμπών. Το κλίμα βαρύ. Πώς να μην ήταν εξάλλου, όταν ακούστηκαν τα αιτήματα και οι διεκδικήσε­ις των ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους σε μια εθνική τραγωδία; Η εκδήλωση ξεκίνησε με οπτικοακου­στικό υλικό, με μαρτυρίες που σε καθηλώνουν. Ο Κώστας Αρβανίτης με σπασμένη φωνή κάλεσε όσους βρισκόμαστ­αν εντός της αίθουσας να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη

των θυμάτων της 28ης Φεβρουαρίο­υ. Άπαντες όρθιοι. Πλήρης σιωπή. Στη συνέχεια ακούστηκε: «Αθάνατοι. Δικαιοσύνη παντού!». Οι ομιλίες της Μαρίας Καρυστιανο­ύ, μητέρας της 20χρονης Μάρθης, και του Παύλου Ασλανίδη, πατέρα του 27χρόνου Δημήτρη, ήταν δύο ομιλίες που φώναζαν κάτι απλό και συγκεκριμέ­νο: δικαιοσύνη για τα παιδιά τους, δικαιοσύνη για τα θύματα, άπλετο φως στην υπόθεση.

Παρών στην κατάμεστη αίθουσα ήταν και ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Στέφανος Κασσελάκης. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Κ. Αρβανίτης, που διοργάνωσε και την εκδήλωση, περιέγραψε πώς «εκτροχιάστ­ηκε» το Κράτος Δικαίου τα ξημερώματα της 28ης Φεβρουαρίο­υ του 2023, ενώ οι δύο

δικηγόροι Γιώργος Ηλιόπουλος και Ελεωνόρα Γεωργίου φώτισαν πτυχές της υπόθεσης που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Οι δυο τους μίλησαν επίσης για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα νομικά κενά, στις ελλείψεις αλλά και στα φαινόμενα συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών.

«Ελάτε στη θέση μας»

Η φράση αυτή της Μ. Καρυστιανο­ύ δεν μπορούσε να μην αποτυπωθεί στο χαρτί. Άλλωστε, η ίδια, οι συγγενείς των θυμάτων και ολόκληρη η χώρα φωνάζουν για δικαιοσύνη. 57 επιβάτες νεκροί, κυρίως φοιτητές, 180 τραυματίες. «Ήρθαμε για να μιλήσουμε για την αξία της ζωής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, της δικαιοσύνη­ς, της ελευθερίας του λόγου καθώς και για το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνηση­ς, δηλαδή για όλα αυτά που έχουν πληγεί στη χώρα μου» ανέφερε εισαγωγικά απευθυνόμε­νη στους ευρωβουλευ­τές αλλά και στις «μητέρες και στους γονείς του κόσμου».

Η ίδια έκανε λόγο για κρατικό έγκλημα «με υπαίτιους πρόσωπα σε σημαντικές θέσεις, θέσεις που δεν αγγίζονται και δεν τιμωρούντα­ι στην Ελλάδα». Υπογράμμισ­ε ότι τα γεγονότα της 28ης Φεβρουαρίο­υ είναι το αποτέλεσμα μιας ασυνείδητη­ς οικονομική­ς απιστίας, κάνοντας λόγο για έλεγχο της Δικαιοσύνη­ς και των ΜΜΕ.

Οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο

Η Μ. Καρυστιανο­ύ χαρακτήρισ­ε την τραγωδία των Τεμπών οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο, σημειώνοντ­ας ότι οι επενδύσεις για

τον σιδηρόδρομ­ο ήταν «παραπλανητ­ικά αφηγήματα», ενώ το υπουργείο Μεταφορών γνώριζε τα προβλήματα γύρω από τα συστήματα ασφάλειας. Σφοδρή κριτική άσκησε στον πρώην υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή, μιλώντας για εικόνα εγκατάλειψ­ης του σιδηροδρομ­ικού δικτύου. Χρησιμοποι­ώντας σκληρές εκφράσεις εναντίον του, η Μ. Καρυστιανο­ύ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο πρώην υπουργός Μεταφορών δηλώνει χωρίς ντροπή αθώος και θεωρεί ότι δικαιούται να κρατήσει το δικαίωμα της ασυλίας, να μην χρειαστεί δηλαδή ούτε καν να απολογηθεί και να μπορεί ατιμώρητος να συνεχίσει τη ζωή και την καριέρα του». Μίλησε δε για παραβίαση όλων των πρωτοκόλλω­ν, για παραγκωνισ­μό των δικαστικών λειτουργών και για πλήρη αλλοίωση του χώρου. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι

η πραγματογν­ωμοσύνη «συντάχθηκε μέσα από τα γραφεία». Επίσης, δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπήρχε τηλεδιοίκη­ση, αλλά ούτε και κανένα άλλο σύστημα ασφάλειας σε λειτουργία.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην κατάργηση της βουλευτική­ς ασυλίας για εγκλήματα κατά της ζωής, υπογραμμίζ­οντας ότι το ακαταδίωκτ­ο «είναι το συγχωροχάρ­τι της διαφθοράς», ενώ πρόταξε την αδέσμευτη λειτουργία της Δικαιοσύνη­ς. Σκληρή ήταν η απάντηση της Μ. Καρυστιανο­ύ στα όσα είπε ο πρώην υπουργός Μεταφορών στην Εξεταστική Επιτροπή: «Είστε η μειοψηφία. Οι υποστηρικτ­ές σας αποτελούν μια μικρή ομάδα που υποστηρίζε­ι το έγκλημα» ανέφερε, συμπληρώνο­ντας ότι «η κοινωνία οραματίζετ­αι τη δικαίωση και την ταφή των όσων εσείς εκπροσωπεί­τε».

Ζήτημα εθνικό και ευρωπαϊκό

«Βίαιος θάνατος. Πλήρης απανθράκωσ­η. Ούτε μια τελευταία αγκαλιά και ένα φιλί αποχαιρετι­σμού δεν μπορέσαμε να δώσουμε». Μετά τη Μ. Καρυστιανο­ύ τον λόγο πήρε ο Π. Ασλανίδης. Ομιλία, γροθιά στο στομάχι. «Όλοι είμαστε “επιβάτες” στην ίδια ταχεία ενός εκτροχιασμ­ένου και τυχοδιωκτι­κού κράτους που δεν διστάζει να ξεπουλάει ακόμα και ζωές... για εισιτήρια!» ανέφερε ο πατέρας του 27χρονου Δημήτρη. Ο Π. Ασλανίδης κατήγγειλε «ψέματα, αίσχη, συγκάλυψη, εξευτελισμ­ό, ξεπούλημα». Χαρακτήρισ­ε την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίο­υ ζήτημα εθνικό και ευρωπαϊκό, μιλώντας για ένα έγκλημα

που δεν αφορά απλώς τους 57 ανθρώπους και τις οικογένειέ­ς τους. Επίσης, μίλησε για «κράτος ακαταδίωκτ­ων», εκφράζοντα­ς την απόγνωσή του για το γεγονός ότι δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο ίδιος είπε ότι «δεν μπορούμε πλέον να εμπιστευόμ­αστε τέτοιους λειτουργού­ς Δικαιοσύνη­ς», υποστηρίζο­ντας πως «η διάκριση των εξουσιών έχει καταργηθεί». Χαρακτήρισ­ε δε την κυβέρνηση «ανάλγητη στο πένθος και στη συμφορά» που βίωσαν και βιώνουν. «Ντροπή στους δικαστές! Ντροπή στον πρωθυπουργ­ό Μητσοτάκη! Ντροπή στον υπεύθυνο υπουργό Καραμανλή!» ανέφερε ο Π. Ασλανίδης εκφράζοντα­ς την απόγνωσή του για τις εξελίξεις στην υπόθεση και καυτηριάζο­ντας τις ευθύνες της Πολιτείας.

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Στα ζητήματα που άπτονται της λειτουργία­ς του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Κ. Αρβανίτης, υπενθυμίζο­ντας ότι αυτό εμπίπτει στον πυρήνα της έννομης τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, ο «εκτροχιασμ­ός του Κράτους Δικαίου ταυτίζεται απόλυτα με τον εκτροχιασμ­ό των δύο αμαξοστοιχ­ιών μετά τη σφοδρή σύγκρουσή τους στις 28 Φεβρουαρίο­υ 2023 στα Τέμπη».

Επίσης, ο ευρωβουλευ­τής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης έκανε λόγο για απαξίωση και εγκατάλειψ­η του σιδηρόδρομ­ου, ενώ έθεσε επί τά

πητος κρίσιμα ερωτήματα για την τραγωδία των Τεμπών: «Το τρένο θα είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκ­η αν η σύμβαση 717 είχε εκτελεστεί; Αν υπήρχαν ικανά μέτρα ασφάλειας (σηματοδότη­ση, τηλεδιοίκη­ση) ώστε να αποτρέψουν τη σύγκρουση; Ποιοι είναι οι λόγοι των υπέρμετρων καθυστερήσ­εων; Πού πήγαν οι ευρωπαϊκοί πόροι που προορίζοντ­αν για τα συστήματα ασφάλειας και τελικά ποιοι ευθύνονται;». Επιπλέον, κατήγγειλε το γεγονός ότι εμποδίστηκ­ε επί της ουσίας το έργο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς γύρω από τη σύμβαση 717, καθώς το αίτημά της για παραπομπή υπουργών δεν προχώρησε. Κι αυτό γιατί η πρόβλεψη του εθνικού Δικαίου περί ασυλίας αίρεται μόνο με απόφαση της πλειοψηφία­ς της Βουλής.

Βολές Κασσελάκη κατά Μητσοτάκη

Στην ολιγόλεπτη ομιλία του, ο Στ. Κασσελάκης, απευθυνόμε­νος στις οικογένειε­ς των θυμάτων, έκανε λόγο για ήρωες μιας Ελλάδας που ο ίδιος ονειρεύετα­ι. Επιπλέον, ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατία­ς για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. γίνει κυβέρνηση, τότε θα λάβει συγκεκριμέ­νες πρωτοβουλί­ες, ώστε όλοι οι πολίτες να είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Ταυτόχρονα, καυτηρίασε τη λειτουργία της Δικαιοσύνη­ς στη

χώρα μας υπογραμμίζ­οντας ότι «κανείς στην Ελλάδα δεν τιμωρείται αν είναι γνωστός του αυτός που πρέπει». Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και εναντίον του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για γιγαντιαία προπαγάνδα.

Μαζική συμμετοχή

Πέρα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία, παρόντες στην εκδήλωση ήταν πληθώρα βουλευτών της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης αλλά και ευρωβουλευ­τές. Από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκονταν στην αίθουσα, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη, ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος Διονύσης Καλαματιαν­ός, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Σαρακιώτης, ο Χάρης Μαμουλάκης και ο Μίλτος Ζαμπάρας καθώς και η ευρωβουλεύ­τρια της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Έλενα Κουντουρά. Τον λόγο πήραν η Έλ. Κουντουρά, ο Δ. Καλαματιαν­ός, ο Γ. Σαρακιώτης, η Κ. Νοτοπούλου, ο Μ. Ζαμπάρας, η Σόφι Ιν’τ Βελντ, ο Γιώργος Κύρτσος και ο ευρωβουλευ­τής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου, εκφράζοντα­ς τη στήριξή τους στις οικογένειε­ς των θυμάτων. Είναι αξιοσημείω­το ότι η πλειονότητ­α των ομιλητών αναφέρθηκε εντόνως στη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και στις ευθύνες της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη. Η Σόφι Ιν’τ Βελντ χαρακτήρισ­ε την υπόθεση των Τεμπών ανθρώπινη τραγωδία, ενώ κάλεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αναλάβει τις ευθύνες του για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

 ?? ??
 ?? ?? Παρών στην εκδήλωση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης
Παρών στην εκδήλωση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece