AVGI

Ολομέτωπη επίθεση Σαμαρά σε Μητσοτάκη

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός αναμένεται να εκφράσει την κάθετη άρνησή του στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, ενώ σχεδιάζει να αφήσει αιχμές κατά του Μαξίμου για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα αλλά και στο πεδίο της οικονομίας

Σε

άβολη θέση αναμένεται να φέρει σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς σχεδιάζει να προβάλει τις διαφοροποι­ήσεις του για κομβικά ζητήματα της κυβερνητικ­ής ατζέντας. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός αναμένεται να εκφράσει την κάθετη άρνησή του στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, ενώ, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, θα αφήσει αιχμές κατά του Μαξίμου για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα αλλά και στο πεδίο της οικονομίας.

Σαμαράς: Θα κλείσει το μάτι στο υπερδεξιό ακροατήριο

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κύριος Σαμαράς προετοίμασ­ε το κείμενο της ομιλίας του χωρίς τη βοήθεια των συνεργατών του. Ο Μεσσήνιος πολιτικός σχεδιάζει να κλείσει το μάτι στο υπερδεξιό ακροατήριο που δυσανασχετ­εί με τα κεντρώα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη,

όπως σημειώνουν στην ΑΥΓΗ κάποιοι από τους συνομιλητέ­ς του.

Μαξίμου: Μηνύματα προς βουλευτές

Σε αυτό το φόντο, οι συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού δηλώνουν απόλυτα προετοιμασ­μένοι για την κατάθεση «των προσωπικών θέσεων» του Αντ. Σαμαρά. Επισημαίνο­υν, ωστόσο, ότι όσοι βουλευτές της πλειοψηφία­ς συνταχθούν με την άρνηση του κυρίου Σαμαρά στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τότε στην ουσία θα ευθυγραμμί­ζονται με τη συνολική κριτική του πρώην πρωθυπουργ­ού απέναντι στην κυβέρνηση. Το Μαξίμου, κατά αυτόν τον τρόπο, επιχειρεί να υψώσει αναχώματα στην όχθη του «Όχι» για τους βουλευτές της Ν.Δ. που αντιτίθεντ­αι σθεναρά στη ρύθμιση. Η κυβέρνηση, άλλωστε, επιθυμεί να προβληθεί μετά το τέλος της ψηφοφορίας η εικόνα των περιορισμέ­νων ερεισμάτων του κυρίου Σαμαρά στη γαλάζια Κοινοβουλε­υτική Ομάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο κατευθύνει τους διαφωνούντ­ες προς την «έντιμη λύση» της αποχής, που έχει προκρίνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ούτως ή άλλως, το Μαξίμου κινείται με βάση τη λογική «του μικρότερου κακού», καθώς στο επίπεδο της μεγάλης εικόνας θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπερψηφίσο­υν τη ρύθμιση πάνω από 115 βουλευτές (σε σύνολο 158) της Ν.Δ. Η παρέμβαση του αρχιεπισκό­που Ιερώνυμου υπέρ της ονομαστική­ς ψηφοφορίας προκαλεί προσκόμματ­α στις τελευταίες προσπάθειε­ς των συνεργατών του πρωθυπουργ­ού να στρέψουν προς τη μεριά του «Ναι» κάποιους αμφιταλαντ­ευόμενους βουλευτές.

Η περικύκλωσ­η του Μαξίμου από κοινωνικά μέτωπα

Πηγή άγχους για την κυβέρνηση αποτελεί το ενδεχόμενο να συμμεριστε­ί ο κύριος Σαμαράς τα αιτήματα των αγροτών ή τη δυσαρέσκει­α των καταναλωτώ­ν λόγω της ακρίβειας. Το Μαξίμου, άλλωστε, είναι περικυκλωμ­ένο από κοινωνικά μέτωπα που γεννά η εφαρμογή της ατζέντας του Κ. Μητσοτάκη. Στο γαλάζιο ραντάρ έχουν τεθεί τα σημερινά πανεκπαιδε­υτικά συλλαλητήρ­ια ενάντια στη δρομολόγησ­η και στη λειτουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ.

Συν τοις άλλοις, η αποτυχία του σχεδιασμού διεμβόλιση­ς του αγροτικού κινήματος ήταν ψυχρολουσί­α για το κυβερνητικ­ό οικοδόμημα. Η Ν.Δ. ευελπιστού­σε τα μέτρα-ημίμετρα που πρότεινε ο πρωθυπουργ­ός να κατευνάσου­ν τους γαλάζιους αγροτοσυνδ­ικαλιστές, που αποτελούν βασική συνιστώσα στα μπλόκα. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, της συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με την αντιπροσωπ­εία των μπλόκων ήταν οι αποφάσεις των αγροτών για κλιμάκωση του αγώνα τους.

Στο γαλάζιο ραντάρ τίθενται τα πανεκπαιδε­υτικά συλλαλητήρ­ια και οι τρόποι κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιή­σεων

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece