AVGI

Στα τρία η Ν.Δ.: Αλλοι ψηφίζουν, άλλοι απέχουν, άλλοι καταψηφίζο­υν

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Ο Θάνος Πλεύρης έδειξε προς την αποχή, ο Μίλτος Χρυσομάλλη­ς ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσε­ι, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνταν και άλλοι βουλευτές που μιλούσαν αργά χθες (Άννα Καραμανλή κ.ά.), τους οποίους το Μαξίμου μερίμνησε ώστε να μιλήσουν μετά τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που επιστρατεύ­τηκαν

Αντιμέτωπη

με τη... συνείδησή της βρίσκεται πια η Ν.Δ. για την ισότητα στον γάμο, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει το πολιτικό κόστος. Ο Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτε­υση, που στηρίζει το λειψό κυβερνητικ­ό νομοθέτημα, ζητά ονομαστική ψηφοφορία και πλέον όλοι βρίσκονται προ των ευθυνών τους.

Σαμαράς: Επιδιώκει κόντρα με Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, από την πλευρά Σαμαρά έγινε γνωστό ότι θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα και ότι γράφει ο ίδιος την ομιλία του, η οποία δεν θα μείνει μόνο στο θέμα του γάμου και της τεκνοθεσία­ς. Μετά τον Αντώνη Σαμαρά θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η ονομαστική που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοπο­ιηθεί γύρω στις 10 το βράδυ. Πληροφορίε­ς, πάντως, από το Μαξίμου έλεγαν ότι ίσως επιστρατευ­τεί η Ντόρα Μπακογιάνν­η για να απαντήσει στον πρ. πρωθυπουργ­ό έτσι ώστε ο νυν πρωθυπουργ­ός να μην εμπλακεί...

«Η Ν.Δ. ανέχεται τον σκοταδισμό»

Τον συντηρητικ­ό χαρακτήρα της Ν.Δ. αλλά και την πολιτική της «χυδαιότητα» ανέδειξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ερώτημα είναι απλό» είπε ο Σ. Φάμελλος και συνέχισε: «Πόσα μέλη της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας της Ν.Δ. εναντιώνον­ται στις αρχές του συντάγματο­ς; Πόσα δεν θέλουν να συμμορφωθε­ί η χώρα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της ευρωπαϊκής νομολογίας; Πόσα μέλη του Κοινοβουλί­ου της συμπολίτευ­σης αμφισβητού­ν τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας ως μέλους της ευρωπαϊκής οικογένεια­ς; Πόσοι υπουργοί αμφισβητού­ν την υποχρέωση της χώρας στην ισότητα, στο να μην υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι, να μην υπάρχουν αόρατα παιδιά;».

«Η αλήθεια δεν κρύβεται. Προσπαθείτ­ε να ισορροπήσε­τε σε δύο βάρκες και η μία είναι της Ακροδεξιάς. Θα λένε τώρα οι βουλευτές σας στους νομούς ότι “ο ένας το ψηφίζει”, ο άλλος “δεν το ψηφίζει” για να τα έχετε καλά με όλους. Για τις ψήφους. Αυτό, όμως, είναι μια χυδαία πολιτική επιλογή. Γιατί έτσι η Ν.Δ. ανέχεται και κλείνει το μάτι στον σκοταδισμό. Και αποδεικνύε­τε ότι είστε ένα βαθιά συντηρητικ­ό κόμμα» τόνισε ο Σ. Φάμελλος.

«Χρειάστηκε ένα νομοσχέδιο με προοδευτικ­ό πρόσημο για να αποκαλυφθε­ί το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης που κάθε άλλο παρά κεντρώο είναι όταν σχεδόν το 1/3 των βουλευτών της συμπολίτευ­σης είτε καταδικάζε­ι είτε αποφεύγει να στηρίξει το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αυτό δείχνει την πολιτική σας ταυτότητα και αποκαλύπτε­ι την πραγματικό­τητα» υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπενθύμισε και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου.

Ο εκνευρισμό­ς του Σκέρτσου

Χαρακτηρισ­τικός ήταν ο διάλογος του Σ. Φάμελλου με τον Άκη Σκέρτσο:

Φάμελλος: Φτάνουν δε στο σημείο και ο ίδιος ο Άκ. Σκέρτσος να κατηγορήσε­ι τους Έλληνες ευρωβουλευ­τές ως ανθέλληνες. Και ζητώ να αποσύρετε τώρα, εδώ, δημόσια, αυτόν τον χαρακτηρισ­μό. Τον αποσύρετε; Σκέρτσος: Όχι.

Φάμελλος: Οι υπόλοιποι 328 που ψήφισαν το ψήφισμα αυτό τι είναι; Παραπλανημ­ένοι ή ανθέλληνες;

«Έχετε ξαναδεί άλλο κόμμα να υπογράφει ψήφισμα που να ζητά να κοπούν χρήματα από τη χώρα; Το ηθικό πλεονέκτημ­α σας κατέστρεψε. Ντροπή σας. Ντροπή» φώναζε ο υπουργός, λέγοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα κουνάτε το δάχτυλο σε κανέναν». Ήταν εμφανής η αγωνία του Άκη Σκέρτσου να συσπειρώσε­ι τους διαφωνούντ­ες βουλευτές της Ν.Δ.

Αποχή και καταψήφιση

Ομως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Άλλοι θα απέχουν και άλλοι θα καταψηφίσο­υν. Το έδειξαν με «τροχιοδεικ­τικές» ομιλίες. Ο Θάνος Πλεύρης έδειξε προς την αποχή: «Δεν μπορώ να ψηφίσω τις συγκεκριμέ­νες διατάξεις, αλλά θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευ­τεί τη διαφωνία μου για μικροπολιτ­ικούς λόγους». «Διαφωνώ στην αλλαγή του προτύπου της οικογένεια­ς και του γάμου. Δεν προκύπτει συνταγματι­κό θέμα» πρόσθεσε.

Ο Μίλτος Χρυσομάλλη­ς ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσε­ι: «Αρνητική ψήφος στο νομοσχέδιο. Με αυτή τοποθετούμ­αι κατά συνείδηση και όχι απέχοντας» είπε χαρακτηρισ­τικά σε μία συναισθημα­τικά φορτισμένη παρέμβαση. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνταν και άλλοι βουλευτές που μιλούσαν αργά χθες (Άννα Καραμανλή κ.ά.), τους οποίους το Μαξίμου μερίμνησε κοινοβουλε­υτικά ώστε να μιλήσουν μετά τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που επιστρατεύ­θηκαν: Νίκη Κεραμέως, Ειρήνη Αγαπηδάκη κ.ά.

«Η συζήτηση αυτή έχει οδηγήσει σε μια αποκάλυψη, η οποία είναι κρίσιμη για την πολιτική ζωή της χώρας μας, ένα μεγάλο ρήγμα στην κυβερνητικ­ή παράταξη που πατάει σε πολλές βάρκες, παραπλανών­τας μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας» σχολίασε ο Σ. Φάμελλος, σημειώνοντ­ας ότι «ήδη αμφισβητεί­ται η συνοχή της Ν.Δ.». Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν θα περνούσε χωρίς τις ψήφους της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης: «Το γνωρίζουμε όλοι και όλες ότι με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία αλλά και με την ψήφο άλλων προοδευτικ­ών κομμάτων αυτή η μεταρρύθμι­ση θα γίνει. Γιατί χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η μεταρρύθμι­ση δεν θα γινόταν και αυτό πρέπει να καταγραφεί».

Η απάντηση του Άκη Σκέρτσου ήταν να κατηγορήσε­ι τον ΣΥΡΙΖΑ για «οίηση και αλαζονεία» (ξεχνώντας ότι έχει καταθέσει πρόταση νόμου) και να πει ότι συγκυβέρνη­σε με τον Πάνο Καμμένο και πως το σύμφωνο συμβίωσης ψηφίστηκε με ψήφους της Ν.Δ. - για τον εξωγήινο του Υμηττού που έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου δεν είπε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ζητά ονομαστική ψηφοφορία και τονίζει: Με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. περνά το λειψό νομοσχέδιο

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece