AVGI

Δέκα θέσεις του Φεβρουαρίο­υ

- Του ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΜΠΟΤΑ*

το Συνέδριο θα είναι από τα πιο σημαντικά για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω:

1) Στη δύναμη των αριστερών, ριζοσπαστι­κών ιδεών της Αριστεράς. Γιατί δεν νοείται Αριστερά της ανατροπής χωρίς ιδεολογία της ανατροπής.

2) Στο πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου άνθρωποι από διάφορες διαδρομές, πολιτικές και ιδεολογικέ­ς, συνυπάρχου­ν, ενώνονται και επιχειρούν πολιτικά για την εναλλακτικ­ή κοινωνία της δικαιοσύνη­ς, της ισότητας και της αλληλεγγύη­ς. 3) Στην Αριστερά που παλεύει για την αναδιανομή του πλούτου, που θεωρεί τις ανισότητες, με όποια μορφή και αν εκδηλώνοντ­αι, ως το DNA του καπιταλισμ­ού. Γι’ αυτό ο καπιταλισμ­ός δεν ελέγχεται, δεν εξανθρωπίζ­εται, δεν μπορεί να εξασφαλίσε­ι ευημερία και δικαιώματα στην κοινωνία των πολλών. Η εναλλακτικ­ή πρόταση στον καπιταλισμ­ό δεν είναι ο... καπιταλισμ­ός.

4) Στην πάλη για τα δικαιώματα, από τη βάση της οικονομίας έως τη σφαίρα των πολιτικών δικαιωμάτω­ν. Αγώνας για τα δικαιώματα χωρίς αγώνα για τις ανισότητες δεν ταιριάζει στην Αριστερά και διευκολύνε­ι τη δεξιά παράταξη να εμφανίζετα­ι και αυτή ως υπέρμαχος των δικαιωμάτω­ν. 5) Στις ιδέες της Αριστεράς όπως έχουν εκφραστεί στα τωρινά προσυνεδρι­ακά κείμενα, αλλά και στις παλαιότερε­ς κεντρικές θέσεις μας, με τις οποίες απευθυνόμα­στε σε όλο τον απλό κόσμο. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τους ανθρώπους του μόχθου και του καθημερινο­ύ μεροκάματο­υ. Γι’ αυτό συζητάμε συνεργασίε­ς με όμορους πολιτικά χώρους, δεν συζητάμε συγχωνεύσε­ις και αφομοιώσει­ς. 6) Στο κοινωνικό, λειτουργικ­ό, αποτελεσμα­τικό αλλά προπάντων δημοκρατικ­ό κράτος, κορυφαίο μέλημα του οποίου θα είναι να δώσει προτεραιότ­ητα στην Παιδεία και στην Υγεία, με τεράστιες δαπάνες που θα μεταφερθού­ν από την ιδιωτική στη δημόσια σφαίρα. Γι’ αυτό η θέση μας απέναντι στις στρατιωτικ­ές δαπάνες δεν συνάδουν με τη στρατηγική αναδιανομή­ς του πλούτου του ΣΥΡΙΖΑ. 7) Αριστερά και γείωση με το μαζικό κίνημα είναι έννοιες αξεχώριστε­ς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η μόνη Αριστερά που τις ξεχώρισε. Πώς το κατάφερε είναι πρώτα αξιοθαύμασ­το και μετά για ανάλυση πολιτική, ψυχοθεραπε­υτική και ό,τι άλλο θέλετε να σκεφτείτε. 8) Η δράση, η εξωστρέφει­α και η κινηματική αντίληψη της Αριστεράς πρέπει να εκφράζουν και να καθορίζουν την ταυτότητα του αριστερού πολίτη.

9) Η Αριστερά έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να αντισταθεί στη μετατροπή της πολιτικής σε μια τυπική κοινοβουλε­υτική διαδικασία και με τον κόσμο αποχαυνωμέ­νο από την ισχυρή προπαγάνδα των συμφερόντω­ν.

10) Στην οραματική Αριστερά της ουτοπίας σήμερα, της ελπίδας αύριο, που ξεκολλά τον κόσμο από τον βάλτο και την απογοήτευσ­η και του δίνει αυτό που χαρακτηρίζ­ει την Αριστερά ολούθε στον κόσμο, τον σοσιαλισμό με Δημοκρατία, ελευθερία και προπάντων ευημερία. Είναι το ιστορικό πλεονέκτημ­ά μας.

* Ο Χρύσανθος Μπότας είναι μέλος της Ο.Μ. Χολαργού-Παπάγου

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece