AVGI

Συνεχίζουν δυναμικά οι φοιτητές της Θεσσαλονίκ­ης

- Ιάσων Μπάντιος

ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ των κινητοποιή­σεων και των καταλήψεων των σχολών τους κατά του νομοσχεδίο­υ της κυβέρνησης αποφάσισαν τις προηγούμεν­ες ημέρες περισσότερ­ες από 25 γενικές συνελεύσει­ς φοιτητικών συλλόγων των τριών δημόσιων πανεπιστημ­ίων της Θεσσαλονίκ­ης. Σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι δίνουν ραντεβού για νέο πανεκπαιδε­υτικό συλλαλητήρ­ιο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Καμάρας.

Οπως επισημαίνο­υν και στις αποφάσεις τους οι μαζικές γενικές συνελεύσει­ς, απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, λένε όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια και διεκδικούν πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές για όλους. «Το νομοσχέδιο, που είναι χειρότερο από ό,τι το περιμέναμε, έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία των φοιτητών και του λαού της χώρας. Ο αγώνας που δίνουμε είναι δίκαιος, γιατί είναι δίκαια τα αιτήματά μας. Συνεχίζουμ­ε με πολύμορφη δραστηριότ­ητα σε όλους τους φοιτητικού­ς συλλόγους. Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της πόλης να συμμετέχου­ν στον αγώνα μας» αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά ορισμένες από τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεω­ν.

Διά ζώσης εξετάσεις στην... Εκκλησία

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη αρκετές διαδικτυακ­ές εξετάσεις, παρά την απόφαση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικο­ύ Προσωπικού του ΑΠΘ που από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι δεν δέχεται το τελεσίγραφ­ο του υπουργείου Παιδείας για διαδικτυακ­ές εξετάσεις, οι οποίες επίσης χαρακτηρίζ­ονται ως διαβλητές.

Στον αντίποδα, εντύπωση έχει προκαλέσει η καταγγελία του φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία καθηγητές αποφάσισαν μόνοι τους να οργανώσουν διά ζώσης εξετάσεις παρά την απόφαση της Συγκλήτου. Μάλιστα, καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης κάλεσε τους φοιτητές τους για να δώσουν μάθημα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα, προκαλώντα­ς την παρέμβαση του φοιτητικού συλλόγου.

Αγκαζέ με τη ΔΑΠ ο «πρύτανης των ΜΑΤ»

Τουλάχιστο­ν έντονες είναι οι αντιδράσει­ς που έχει προκαλέσει η στάση του γαλάζιου πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννο­υ να βρεθεί στην κοπή πίτας της ΔΑΠ Θεσσαλονίκ­ης μαζί με τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου εμφανίζει τους δύο άνδρες να φωνάζουν γνωστό σύνθημα της γαλάζιας φοιτητικής παράταξης.

Οπως λένε οι φοιτητές του ΑΠΘ, «πρόκειται για τον πρύτανη που έστελνε τα ΜΑΤ για να μας χτυπήσουν», ενώ τώρα φαίνεται πως ο Ν. Παπαϊωάννο­υ, μετά τη συμμετοχή του σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατεία­ς της Ν.Δ., θα είναι υποψήφιος και στο ευρωψηφοδέ­λτιο της κυβερνώσας παράταξης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece