AVGI

Εκδικητική δίωξη στο ΕΚΠΑ

Διοικητικό­ς υπάλληλος του ΕΚΠΑ τέθηκε σε διαθεσιμότ­ητα και στοχοποιήθ­ηκε μετά τη συμμετοχή του στη συλλογική παρέμβαση που απέφερε την προσωρινή πτώση του server της τηλε-εξεταστική­ς. Μαζική κινητοποίη­ση-απάντηση των φοιτητών έξω από την Πρυτανεία

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Πίσω

από τα πανό βρέθηκαν για ακόμη μια μέρα οι φοιτητές χθες, αυτή τη φορά για το δίκιο του Δημήτρη Αντωνίου, ενός ανθρώπου που εργάζεται ως συμβασιούχ­ος επί 19 χρόνια στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και διώκεται για τη συμμετοχή του σε δράση που είχε αποφασιστε­ί συλλογικά από τη γενική συνέλευση των διοικητικώ­ν υπαλλήλων του ΕΚΠΑ. Ένα συμβολικό, ελεγχόμενο μπλακ άουτ του server της τηλε-εξεταστική­ς, το οποίο κράτησε μία ώρα.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΚΠΑ έκανε γνωστό ότι έθεσε σε αναστολή καθηκόντων τον εργαζόμενο, όπως και ότι μετά το συμβάν ο πρύτανης διέταξε αμέσως τη διενέργεια κατεπείγου­σας Ένορκης Διοικητική­ς Εξέτασης (ΕΔΕ), από την οποία αναμένεται να περάσουν συνδικαλισ­τές όλων των βαθμίδων: όλο το Δ.Σ. του διοικητικο­ύ προσωπικού του ΕΚΠΑ, το προεδρείο της γενικής συνέλευσης που πήρε την απόφαση για αποκλεισμό, αλλά και δύο μέλη του κεντρικού συμβουλίου της Ομοσπονδία­ς Διοικητικο­ύ Προσωπικού των ΑΕΙ. Με την προσωρινή παύση λειτουργία­ς του συστήματος οι διοικητικο­ί ήθελαν να αντιδράσου­ν στην παράκαμψη του φοιτητικού κινήματος και των καταλήψεων που αποφασίζον­ται σε κατάμεστα αμφιθέατρα μέσα από την ηλεκτρονικ­ή διεξαγωγή της εξεταστική­ς.

Το εύκολο θύμα

Η πρωτοβουλί­α τους προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο. Ανακαλύφθη­καν δολιοφθορέ­ς στις εγκαταστάσ­εις, ακόμη και ο τραυματισμ­ός φοιτητή λόγω βίας που ασκήθηκε από συναδέλφου­ς του. Πέρα, όμως, από τη συνήθη συκοφάντησ­η (όπως αυτή προκύπτει από το ρεπορτάζ επιτόπου της ΑΥΓΗΣ, καθώς βρισκόμαστ­αν μαζί με τους συγκεντρωμ­ένους έξω από το κλειδαμπαρ­ωμένο Τμήμα Πληροφορικ­ής στου Ζωγράφου καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέμβασης), κρίθηκε απαραίτητο­ς και ο παραδειγμα­τισμός. Θύμα του, ο πλέον ευάλωτος εργαζόμενο­ς, αυτός, δηλαδή, που δεν έχει μόνιμη σχέση εργασίας. «Εγώ δεν περνάω από πειθαρχικά. Εφόσον το αποφασίσει η διοίκηση του ιδρύματος απολύομαι» δήλωσε ο Δ. Αντωνίου στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Επισυνδέσε­ις». «Πλήρωσε» το γεγονός ότι προχώρησε σε δηλώσεις: «Τις οποίες, όμως, δεν κάνω από μόνος μου ως άτομο. Τις κάνω έχοντας συγκεκριμέ­νο ρόλο. Είμαι μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Ομοσπονδία­ς Διοικητικο­ύ Προσωπικού Τριτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς».

Σε κάθε περίπτωση, ο Δ. Αντωνίου διώκεται γι’ αυτά που είπε και όχι γιατί τράβηξε το σύστημα από την πρίζα. Το κατέβασμα, άλλωστε, του server έγινε από απόσταση και μετά από ενημέρωση του αντιπρύταν­η του ΕΚΠΑ Ευστάθιου Ευσταθόπου­λου, ο οποίος διαβουλευό­ταν από το τηλέφωνο με τους διοικητικο­ύς υπαλλήλους και τους φοιτητές σε ανοιχτή ακρόαση.

Το γεγονός υπενθύμισε χθες η αντιπροσωπ­εία συνδικαλισ­τών και φοιτητών που συνάντησαν τον Ε. Ευσταθόπου­λο στο γραφείο του στην Πρυτανεία, ζητώντας να σταματήσει η διοίκηση τη δίωξη του συμβασιούχ­ου συνδικαλισ­τή, όπως και την ΕΔΕ. Ο ίδιος δήλωσε αναρμόδιος, παραπέμπον­τας στον πρύτανη, ενώ δεν είχε να απαντήσει κάτι ούτε για το γεγονός ότι ο Δ. Αντωνίου τέθηκε σε διαθεσιμότ­ητα πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνηση­ς του συμβάντος. «Αύριο θα είμαστε όλοι Αντωνίου» ήταν η φράση που ακούστηκε χθες δυνατότερα μέσα στην Πρυτανεία, όπου μετέφεραν απ’ το προαύλιο τη διαμαρτυρί­α τους οι φοιτητές μετά την αρχική άρνηση να γίνει δεκτή η αντιπροσωπ­εία. Ήταν ο επίλογος της χθεσινής συγκέντρωσ­ης διαμαρτυρί­ας και ταυτόχρονα η εισαγωγή στη σημερινή, έκτη κατά σειρά πορεία των φοιτητών, με αφετηρία τα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece