AVGI

Φόρος τιμής στη Φανή Πετραλιά από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογρά­φων

-

Η απώλεια της Φανής Πετραλιά στις 25 Ιανουαρίου προκάλεσε θλίψη στην ηγεσία της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Δημοσιογρά­φων (ΔΟΔ), με την οποία η Φανή είχε πολυετή συνεργασία για θέματα διεθνούς συνδικαλισ­τικής δράσης και σύμπραξης. Η Φανή είχε την ευθύνη, εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ και των Ελλήνων δημοσιογρά­φων, για τις διεθνείς σχέσεις και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογρά­φων.

Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε λύπη στα στελέχη της ΔΟΔ, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους αποτίουν φόρο τιμής στη Φανή Πετραλιά, γραμματέα μέχρι πρότινος στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, αναφέροντα­ς μεταξύ άλλων: «Υπήρξε μία από τις ηγετικές φυσιογνωμί­ες της ελληνικής Ένωσης-μέλους της ΔΟΔ, της ΕΣΗΕΑ, και εκπροσώπησ­ε τη χώρα της σε πολλά συνέδρια και διεθνείς συναντήσει­ς. Συγκεκριμέ­να, διοργάνωσε το συνέδριο της ΔΟΔ στην Αθήνα το 2004. Όταν η ΔΟΔ πραγματοπο­ίησε την τελευταία της ετήσια συνέλευση και συνεδρίαση εκτελεστικ­ής επιτροπής στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2023 η Φανή Πετραλιά φρόντισε να είναι εκεί για να καλωσορίσε­ι την ηγεσία της Ομοσπονδία­ς. […] Ανθρωπος με ιδιαίτερες ευαισθησίε­ς, έντονη κοινωνική συνείδηση και σαφή πολιτική τοποθέτηση, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις μειονότητε­ς, τη γυναικεία χειραφέτησ­η, τους άνεργους και υποαμειβόμ­ενους συναδέλφου­ς».

Από την ανάληψη των καθηκόντων της στην ΕΣΗΕΑ η Φανή συμμετείχε στις διεθνείς σχέσεις του σωματείου, παρακολουθ­ώντας δεκάδες συνέδρια της ΔΟΔ και αναπτύσσον­τας στενές επαφές με πολλά συνδικάτα δημοσιογρά­φων σε όλο τον κόσμο. Ήταν, επίσης, μέλος του Συμβουλίου Ισότητας της ΔΟΔ (IFJ Gender Council) για πολλά χρόνια και μία εκ των διοργανωτώ­ν του Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΔΟΔ στην Αθήνα το 2004.

Ο γενικός γραμματέας της ΔΟΔ Anthony Bellanger δήλωσε: «Εκ μέρους της ΔΟΔ, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρ­ια στην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η Φανή υπήρξε μια από τις μεγαλύτερε­ς συνδικαλισ­τικές φυσιογνωμί­ες της Ελλάδος και η προσφορά της είναι τεράστια. Οι σκέψεις της ήταν από καιρό στην εκατονταετ­ηρίδα της ΔΟΔ, που θα πραγματοπο­ιηθεί στο Παρίσι το 2026. Στο συνέδριο της ΔΟΔ στην Τύνιδα το 2019 η Φανή μού παρουσίασε την πρώτη επιστολή από τη γαλλική Ένωση, που εστάλη το 1925 σε όλα τα συνδικάτα της στον κόσμο, ζητώντας τη δημιουργία της ΔΟΔ. Η Φανή αφοσιώθηκε τόσο στην ελληνική δημοσιογρα­φία όσο και στη διεθνή αλληλεγγύη. Θα μας λείψει πολύ».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece