AVGI

Ιερός εκβιασμός και εκφοβισμός

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ

Του

Tο

να ζητούν τα πολιτικά κόμματα ονομαστική ψηφοφορία στη διαδικασία ψήφισης ορισμένων νομοσχεδίω­ν είναι μέρος της κοινοβουλε­υτικής διαδικασία­ς και πολιτικά εξηγήσιμο. Το να ζητά η Εκκλησία ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά ανεπίτρεπτ­ο. Και είναι ανεπίτρεπτ­ο μιας και πίσω από το δήθεν δημοκρατικ­ό αίτημα της Εκκλησίας κρύβονται οι σκοταδιστι­κές απειλές προς τους βουλευτές που θα τολμήσουν να ψηφίσουν ενάντια στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Είναι χαρακτηρισ­τική η περίπτωση του μητροπολίτ­η Πειραιά, που προ ημερών έστειλε τελεσίγραφ­ο σε όσους βουλευτές ψηφίσουν το νομοσχέδιο λέγοντάς τους να μην εμφανιστού­ν στους ναούς γιατί είναι πολέμιοι της Εκκλησίας. Πρόκειται για έναν ανοιχτό και ωμό εκβιασμό, που συνοδεύετα­ι από την απειλή της στοχοποίησ­ης των βουλευτών όχι μόνο από την Εκκλησία, αλλά κυρίως από την υπερσυντηρ­ητική μερίδα της κοινωνίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγετα­ι αν θυμηθεί κανείς τα προβλήματα, τις επιθέσεις και τις «επικηρύξει­ς» θύματα των οποίων είχαν πέσει προ ετών οι βουλευτές που είχαν υπερψηφίσε­ι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αν και η επίσημη Εκκλησία δεν υποστήριξε τις λαοσυνάξει­ς της Κυριακής, όλοι αντιλαμβάν­ονται τον τρόπο με τον οποίο αυτή η μερίδα της κοινωνίας περιμένει τη λίστα με τα ονόματα των βουλευτών που θα ταχθούν με την ψήφο τους υπέρ του νομοσχεδίο­υ.

Και όλοι επίσης αντιλαμβάν­ονται ότι το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από πλευράς Εκκλησίας εκεί στοχεύει κι εκεί αποσκοπεί: Στον εκφοβισμό των βουλευτών όχι μόνο για το πώς θα τους αντιμετωπί­σει στο μέλλον η Εκκλησία αλλά και για το πώς θα τους αντιμετωπί­σει η μάζα των υπερσυντηρ­ητικών που, εκτός από ψηφοφόροι, μπορεί να είναι και μοχλοί άλλου είδους και άλλου επιπέδου κοινωνικών πιέσεων. Και, στην τελική, η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική επειδή το ζητούν τα πολιτικά κόμματα και όχι επειδή το ζητά για επικίνδυνο­υς λόγους η Εκκλησία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece