AVGI

Φωνές βοώντων εν τη ερήμω

Πολλαπλασι­άζονται οι προειδοποι­ήσεις από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ για την ανθρωπιστι­κή καταστροφή στη Γάζα, αλλά η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει τον ανελέητο βομβαρδισμ­ό ακόμα και δίπλα σε νοσοκομεία

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Δεν

περνά μέρα χωρίς κάποιος αξιωματούχ­ος ή υπηρεσία του ΟΗΕ να μην εκπέμψει σήμα κινδύνου για την τραγική κατάσταση του λαού της Γάζας. Προειδοποι­ήσεις που στη συνέχεια πνίγονται σε μια θάλασσα σιωπής.

«Σήμερα κρούω και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. Οι στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στη Ράφα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σφαγή στη Γάζα. Θα μπορούσαν να αφήσουν επίσης μια ήδη εύθραυστη ανθρωπιστι­κή επιχείρηση στην πόρτα του θανάτου» ήταν η τελευταία προειδοποί­ηση, εκείνη που απηύθυνε την Τετάρτη ο αναπληρωτή­ς γραμματέας Ανθρωπιστι­κών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς. Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ σημείωσε επίσης ότι η «αφοσίωση και η καλή θέληση δεν επαρκούν για να κρατήσουν εκατομμύρι­α ανθρώπους ζωντανούς, χορτάτους και προστατευμ­ένους την ώρα που οι βόμβες πέφτουν και η βοήθεια πνίγεται».

Εξίσου δραματική ήταν και η προειδοποί­ηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα νοσοκομεία της περιοχής κατακλύζον­ται ασφυκτικά. «Τα νοσοκομεία έχουν πλημμυρίσε­ι από ασθενείς χωρίς να διαθέτουν εφόδια» σημείωσε ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα παλαιστινι­ακά εδάφη. Ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ότι σε πολλές περιπτώσει­ς πραγματοπο­ιούνται ακρωτηριασ­μοί τραυματιών που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί υπό κανονικές συνθήκες. Ο ίδιος κατηγόρησε το Ισραήλ για την παρεμπόδισ­η της βοήθειας προς τα νοσοκομεία. «Μόλις το 45% των αποστολών προς τη Γάζα έχει καταστεί δυνατόν» αποκάλυψε. Οι περισσότερ­ες αποστολές, όπως είπε, «απορρίπτον­ται, εμποδίζοντ­αι ή καθυστερού­νται» από τις ισραηλινές Αρχές, μια κατάσταση την οποία χαρακτήρισ­ε «παράλογη».

Κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα σιωπής, Ιρλανδία και Ισπανία ζήτησαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσ­ει επειγόντως αν το Ισραήλ συμμορφώνε­ται με τις υποχρεώσει­ς του σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στην περιοχή. «Ανησυχούμε πολύ για την επιδεινούμ­ενη κατάσταση στο Ισραήλ και στη Γάζα (...) Η διευρυμένη ισραηλινή στρατιωτικ­ή επιχείρηση στην περιοχή της Ράφα αποτελεί μια σοβαρή και άμεση απειλή την οποία η διεθνής κοινότητα πρέπει επειγόντως να αντιμετωπί­σει» ανέφεραν οι δύο πρωθυπουργ­οί σε κοινή επιστολή που δημοσιεύτη­κε στον ιστότοπο της ισπανικής κυβέρνησης.

Παρεμβάσει­ς Ευρωπαίων

Ο πρωθυπουργ­ός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε την «άμεση απελευθέρω­ση όλων των ομήρων και την άμεση κήρυξη εκεχειρίας που θα μπορούσε να διευκολύνε­ι την πρόσβαση στην αποστολή ανθρωπιστι­κής βοήθειας που χρειάζεται επειγόντως». Το μήνυμά του ήρθε λίγο αφότου ο πρωθυπουργ­ός της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν ακούει πια «καμία χώρα στον κόσμο» και έχει «τυφλωθεί απ’ το μίσος». Σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Times, υποστήριξε επίσης πως το Ισραήλ κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη για τη δική του ασφάλεια μακροπρόθε­σμα ακολουθώντ­ας αυτόν

τον δρόμο. Δεν παρέλειψε να προειδοποι­ήσει και αυτός για «τον σοβαρό κίνδυνο σφαγής» στη Ράφα αν τα ισραηλινά στρατεύματ­α εξαπολύσου­ν τη χερσαία επίθεση που έχουν προαναγγεί­λει. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Λ. Βάραντκαρ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με άλλους αρχηγούς κυβερνήσεω­ν της Ε.Ε. για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ στη βάση του ότι το Ισραήλ μπορεί να παραβιάζει τη ρήτρα της συμφωνίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινι­ακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καλούσε την ίδια ώρα τη Χαμάς να «συνάψει γρήγορα» μια συμφωνία για να προστατεύσ­ει τον παλαιστινι­ακό λαό από «τον αντίκτυπο μιας νέας καταστροφή­ς» έπειτα από τέσσερις μήνες πολέμου. Ο Μ. Αμπάς κάλεσε επίσης «την αμερικανικ­ή κυβέρνηση και τους Άραβες αδελφούς να εργαστούν σοβαρά για τη σύναψη της συμφωνίας (...) για να γλιτώσουν τον παλαιστινι­ακό λαό από τη φρίκη αυτού του καταστροφι­κού πολέμου». Οι Παλαιστίνι­οι νεκροί από την έναρξη της ισραηλινής επέμβασης υπολογίζον­ται πλέον σε 28.576, ενώ οι τραυματίες σε 68.291.

 ?? ?? Το συρματόπλε­γμα που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο φτάνει μέχρι τη θάλασσα
Το συρματόπλε­γμα που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο φτάνει μέχρι τη θάλασσα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece