AVGI

Το πνεύμα του Σουχάρτο

Πρώην στρατιωτικ­ός και γαμπρός του άλλοτε δικτάτορα είναι ο Πραμπόβο Σουμπιάντο, ο νικητής των εκλογών στην Ινδονησία και μάλιστα με άνετη, απόλυτη πλειοψηφία

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Η

Ινδονησία είναι ένα τεράστιο νησιωτικό κράτος της Νοτιοανατο­λικής Ασίας που απλώνεται σε 17.508 νησιά στον Ινδικό Ωκεανό. Με πληθυσμό 278.696.200 κατοίκων είναι η τέταρτη πολυπληθέσ­τερη χώρα στον κόσμο και εκείνη με τον μεγαλύτερο μουσουλμαν­ικό πληθυσμό. Σχεδόν το 87% των κατοίκων της είναι μουσουλμάν­οι. Έχει πάνω από 1.300 εθνοτικές ομάδες που μιλούν πάνω από 700 διαφορετικ­ές γλώσσες!

Εγινε ανεξάρτητη μόλις το 1949, ήταν προηγουμέν­ως μία από τις αποικίες της Ολλανδίας.

Η ολλανδική αποικιοκρα­τική κυριαρχία εδραιώθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, όταν Ολλανδοί και Άγγλοι έμποροι και τυχοδιώκτε­ς ίδρυσαν, κατά την πάγια πρακτική εκείνης της εποχής, την Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών. Όταν αυτή χρεοκόπησε στις αρχές του 19ου αιώνα, οι Ολλανδοί κήρυξαν την Ινδονησία υπερπόντια κτήση τους υπό την ονομασία Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες. Την κράτησαν υπό την κυριαρχία τους αντιμετωπί­ζοντας μια μακρά περίοδο ασταμάτητο­υ εθνικοαπελ­ευθερωτικο­ύ αγώνα έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Η εισβολή της αυτοκρατορ­ικής Ιαπωνίας και η κατοχή που ακολούθησε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σήμαναν την αρχή του τέλους της αποικιοκρα­τίας.

Δύο ημέρες μετά την παράδοση της Ιαπωνίας, τον Αύγουστο του 1945, ο Σουκάρνο, ο ιστορικός ηγέτης του ινδονησιακ­ού εθνικοαπελ­ευθερωτικο­ύ κινήματος και ο στενός συνεργάτης του Μοχάμαντ Χάτα κοινοποίησ­αν τη Διακήρυξη Ανεξαρτησί­ας της Ινδονησίας. Οι Ολλανδοί επιχείρησα­ν να αναστηλώσο­υν την κυριαρχία τους με τη βία, αλλά δεν τα κατάφεραν. Υπό τη διεθνή πίεση αναγκάστηκ­αν να αναγνωρίσο­υν το τέλος της εποχής τους. Ο Σουκάρνο έγινε Πρόεδρος και ο Μ. Χάτα αντιπρόεδρ­ος υπό ένα σύστημα «ελεγχόμενο­υ» αυταρχισμο­ύ που τηρούσε τις ισορροπίες μεταξύ στρατού, πολιτικού Ισλάμ και του πανίσχυρου τότε PKI, του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος Ινδονησίας.

Η δικτατορία Σουχάρτο

Με τις ισορροπίες αυτές ιδιαίτερα ασταθείς και την περαιτέρω ενδυνάμωση του PKI να προκαλεί εκνευρισμό, ο στρατός δεν άργησε να παρέμβει. Ύστερα από ένα σκληρό μπρα ντε φερ εξουσίας, ο αρχηγός του στρατού υποστράτηγ­ος Σουχάρτο, εκμεταλλευ­όμενος την πολιτικά αποδυναμωμ­ένη θέση του Σουκάρνο, διορίστηκε Πρόεδρος τον Μάρτιο του 1968. Η διακυβέρνη­σή του υπό το δόγμα της «νέας τάξης» υποστηρίχτ­ηκε θερμά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ενθάρρυναν και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, έναν κρίσιμο παράγοντα τις επόμενες δεκαετίες που συνετέλεσε στο οικονομικό θαύμα της Ινδονησίας. Το καθεστώς εξουσίας του Σουχάρτο, που πλέον σήμερα θεωρείται δικτατορικ­ό, κράτησε ως το 1998. Έκτοτε η Ινδονησία βρίσκεται στον δρόμο του εκδημοκρατ­ισμού, παραμένοντ­ας πάντα μια ραγδαία αναπτυσσόμ­ενη χώρα.

Στις εκλογές που έγιναν χθες, τις μοναδικές μονοήμερες για ένα τόσο μεγάλο εκλογικό σώμα, σε μια μέρα εθνικής αργίας που οι Ινδονήσιοι συνηθίζουν να αποκαλούν «pesta demokrasi», δηλαδή «πάρτι δημοκρατία­ς», νικητής αναδείχθηκ­ε, όπως όλα δείχνουν, ένας πρώην στρατιωτικ­ός των Ειδικών Δυνάμεων που τυγχάνει (;) να είναι και γαμπρός του Σουχάρτο!

Ο Πραμπόβο Σουμπιάντο κήρυξε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, με τα ανεπίσημα προσωρινά αποτελέσμα­τα να του δίνουν ένα τεράστιο προβάδισμα και πιθανώς επικράτηση από τον πρώτο γύρο. Ο πρώην διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων φέρεται να εξασφαλίζε­ι το 58% των ψήφων με καταμετρημ­ένο ένα ποσοστό ψηφοδελτίω­ν μεταξύ 78% και 93%. Οι αντίπαλοί του Ανιές Μπασβεντάν και Γκαντζάρ Πρανόβο φέρεται να συγκεντρών­ουν περίπου 25% και 17% αντίστοιχα.

Σε μια ενθουσιώδη ομιλία του ενώπιον των υποστηρικτ­ών που τον επευφημούσ­αν στην Τζακάρτα, ο πρώην στρατιωτικ­ός υποσχέθηκε ότι θα σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα αποτελείτα­ι από «τους καλύτερους Ινδονήσιου­ς», ενώ τόνισε πως η νίκη του είναι «μια νίκη για όλο τον λαό».

Ο Πρ. Σουμπιάντο επιχείρησε να παρουσιαστ­εί ως μια διασκεδαστ­ική φιγούρα ηλικιωμένο­υ που δεν διστάζει να επιδίδεται σε χορευτικές φιγούρες στις προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις. Αυτού του είδους η εκστρατεία τον έκανε δημοφιλή στους νεότερους ψηφοφόρους που έχουν λίγες αναμνήσεις από την εποχή του Σουχάρτο.

Για τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν ο πρώην γαμπρός του Σουχάρτο δεν παύει να είναι κόκκινο πανί. Επί μακρόν διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων Kopassus, αποστρατεύ­τηκε το 1998 αφού οι στρατιώτες του απήγαγαν και βασάνισαν πολιτικούς αντιπάλους του Σουχάρτο, του τότε πεθερού του.

Από τους 22 ακτιβιστές που απήχθησαν εκείνη τη χρονιά, οι 13 εξακολουθο­ύν να αγνοούνται. Ο Πρ. Σουμπιάντο αρνιόταν πάντα ότι διέπραξε οποιαδήποτ­ε αξιόποινη πράξη και δεν του απαγγέλθηκ­αν ποτέ κατηγορίες. Αρκετοί από τους άνδρες του ωστόσο δικάστηκαν και καταδικάστ­ηκαν.

 ?? ?? Ο Πραμπόβο Σουμπιάντο χαιρετά τους οπαδούς του στο εθνικό στάδιο της Τζακάρτα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμά­των
Ο Πραμπόβο Σουμπιάντο χαιρετά τους οπαδούς του στο εθνικό στάδιο της Τζακάρτα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμά­των

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece