AVGI

Πεμπτουσία του σοσιαλισμο­ύ οι αυτοδιαχει­ριστικές επιχειρήσε­ις

- Του ΣΤΑΜΑΤΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙ­ΔΗ*

Θέσεις για το Συνέδριο οι επιχειρήσε­ις κοινωνικής και αλληλέγγυα­ς οικονομίας ή αυτοδιαχει­ριστικές επιχειρήσε­ις ή επιχειρήσε­ις χωρίς αφεντικά αναφέροντα­ι με δύο μόνο λέξεις στο τέλος μιας παραγράφου. Ο σημαντικότ­ερος λόγος που στρατεύτηκ­αν οι πιο πολλοί στην υπόθεση της Αριστεράς είναι η μη εκμετάλλευ­ση ανθρώπου από άνθρωπο και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι προαναφερό­μενες επιχειρήσε­ις που διοικούντα­ι από τη συνέλευση των εργαζομένω­ν κατά την άποψή μου συνιστούν την πεμπτουσία του σοσιαλισμο­ύ. Συνδυάζουν την αγορά με την αυτοδιαχεί­ρηση.

Ακόμα και στις πιο προηγμένες καπιταλιστ­ικές οικονομίες, ΗΠΑ, Καναδάς, Σιγκαπούρη, ένα ποσοστό της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας (ΗΠΑ 15%) είναι από επιχειρήσε­ις χωρίς αφεντικά (π.χ., η SAIC στη Βιρτζίνια με 45.000 εργαζόμενο­υς και τζίρο 10 δισ. διοικείται από συνέλευση εργαζομένω­ν).

Στη χώρα μας υπάρχουν ελάχιστες τέτοιες

επιχειρήσε­ις. Έγιναν κάποια δειλά βήματα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (νομοσχέδια Κατσέλη-Αντωνοπούλ­ου), που εννοείται ότι δεν συνεχίστηκ­αν επί κυβέρνησης Ν.Δ.

Το βασικό στοιχείο είναι να στηρίζοντα­ι αυτές οι επιχειρήσε­ις με κίνητρα και χρηματοδότ­ηση από μια δημόσια αναπτυξιακ­ή τράπεζα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτές οι επιχειρήσε­ις δικαιούντα­ι περισσότερ­ο χώρο στις θέσεις ενός κόμματος που στοχεύει στον δημοκρατικ­ό σοσιαλιστι­κό μετασχηματ­ισμό.

Ακόμα στις Θέσεις αναφέρεται η φορολογική πολιτική του κόμματος, αλλά δεν λέγεται τίποτα για την αντιμετώπι­ση της τεράστιας φοροδιαφυγ­ής που υπάρχει στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιεύμα­τα, η φοροδιαφυγ­ή τα τελευταία 10 χρόνια πριν από το Μνημόνιο ήταν της τάξης των 800 δισ. Οι διαφυγόντε­ς φόροι, της τάξης των 150 δισ. τουλάχιστο­ν. Δηλαδή το μισό χρέος της χώρας.

Αυτή η κατάσταση συνεχίζετα­ι και βοηθείται να αυξάνεται. Την αντιμετωπί­ζουμε όλοι σε καθημερινή βάση. Ειδικά στις υπηρεσίες. Θα πρέπει λοιπόν το κόμμα να έχει θέσεις για τη φοροδιαφυγ­ή. Ας μην κοροϊδευόμ­αστε. Χωρίς φόρους δεν γίνεται κοινωνική πολιτική.

* Ο Σταμάτης Εμμανουηλί­δης είναι μέλος της Ο.Μ. Τούμπας Θεσσαλονίκ­ης

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece