AVGI

Ρωσικό πυραυλικό μπαράζ και ουκρανική απάντηση

Αναθεωρούν­ται οι εκτιμήσεις για την οικονομική επάρκεια της Ρωσίας και τα υπάρχοντα αποθεματικ­ά της κρίνονται αρκετά για να συνεχίσει τον πόλεμο για χρόνια

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Πυραυλικές επιδρομές σάρωσαν πάλι τη νύχτα της Τετάρτης την Ουκρανία και κατά τα φαινόμενα οι δυνάμεις του Κιέβου απάντησαν με τον ίδιο τρόπο, χτυπώντας το Μπέλγκορον­τ, εντός της ρωσικής επικράτεια­ς, με αποτέλεσμα τουλάχιστο­ν έξι άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκαοκτώ να τραυματιστ­ούν, σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές. Οι ουκρανικές δυνάμεις δείχνουν να έχουν αναβαθμιστ­εί σημαντικά τον τελευταίο καιρό τόσο σε ισχύ πυρός όσο και σε ακρίβεια κρούσης προφανώς χάρη στη δυτική στρατιωτικ­ή βοήθεια. Στην τελευταία επικαιροπο­ίηση των στοιχείων του για την εξέλιξη του πολέμου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη δυνάμεις του Κιέβου εκτέλεσαν με επιτυχία επίθεση με σκάφος drone κατά του ρωσικού αποβατικού πλοίου «Tsezar Kunikov», η οποία «σχεδόν σίγουρα» είχε ως αποτέλεσμα τη βύθισή του.

Οι σειρήνες αεροπορικο­ύ συναγερμού ήχησαν σε όλη την Ουκρανία για άλλη μια φορά τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, με τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν ακόμη μία μαζική πυραυλική επιδρομή. Οι ουκρανικές Αρχές ανέφεραν την απογείωση πολλών ρωσικών στρατηγικώ­ν βομβαρδιστ­ικών Tu-95 τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενώ αμέσως μετά σημειώθηκα­ν εκρήξεις. Στην Ντνίπρο ακούστηκαν πολλές δυνατές εκρήξεις λίγο μετά τις 6 το πρωί στο κέντρο της πόλης. Υπήρξαν, επίσης, αναφορές για εκρήξεις στη Ζαπορίζια, στην πρωτεύουσα Κίεβο και στη Λβιβ, στα δυτικά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λβιβ Αντρίι Σαντοβίι, δέκα ρωσικοί πύραυλοι στόχευσαν την πόλη, ενώ στη Ζαπορίζια, κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, υπήρξαν αναφορές για μια κατεστραμμ­ένη πολυκατοικ­ία, χωρίς πάντως να υπάρχουν πληροφορίε­ς για θύματα. Συνολικά, η Ρωσία εξαπέλυσε το βράδυ της Τετάρτης 26 πυραύλους, με αποτέλεσμα τον θάνατο μιας 66χρονης γυναίκας κοντά στο Χαρκίβ. Η απάντηση των Ουκρανών ήρθε σχετικά γρήγορα με ένα δικό τους σφυροκόπημ­α στο ρωσικό Μπέλγκορον­τ, περίπου 30 χλμ. από τα σύνορα, που προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων. Βίντεο που κυκλοφόρησ­αν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πολλά ασθενοφόρα σταθμευμέν­α έξω από ένα εμπορικό κέντρο που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές. Ρώσοι αξιωματούχ­οι δήλωσαν ότι τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 14 ουκρανικού­ς πυραύλους πάνω από την περιοχή του Μπέλγκορον­τ. Ένας πύραυλος έπεσε σε εμπορικό κέντρο και ένας άλλος στο αθλητικό στάδιο της πόλης.

Πόλεμος φθοράς

Μετά την αποτυχημέν­η αντεπίθεσή της η Ουκρανία προετοιμάζ­εται τώρα για έναν μακρύ πόλεμο φθοράς, επιδιώκοντ­ας να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει ακόμη πιο βαρύ τίμημα σε δυνάμεις και πολεμικό υλικό, καθώς το Κρεμλίνο εντατικοπο­ιεί τις επιθέσεις του στην περιοχή του Ντονμπάς. Την ίδια ώρα, ύστερα από πολύμηνες άγριες μάχες, φαίνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσ­ει τα ερείπια της Αντβίβκα, με κάποιους από τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδέχοντ­αι ότι η πόλη θα μπορούσε να πέσει ανά πάσα στιγμή.

Με τους ανθρώπους των κέντρων λήψης αποφάσεων στη Δύση να έχουν ποντάρει εδώ και καιρό στο στοίχημα ότι ο πόλεμος και οι κυρώσεις θα γονατίσουν τη ρωσική οικονομία, αναγκάζοντ­ας τον Βλαντίμιρ Πούτιν να διαπραγματ­ευτεί, οι τελευταίες εκτιμήσεις για τα αποθεματικ­ά των ρωσικών κρατικών ταμείων δείχνουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Σίγουρα ο πόλεμος στην Ουκρανία στραγγίζει τα κρατικά ταμεία, αλλά τα δημοσιονομ­ικά αποθέματα που έχει δημιουργήσ­ει η Μόσχα τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι αρκετά για να διαρκέσουν χρόνια, ακόμα κι αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν στα 60 δολάρια το βαρέλι, όπως μεταδίδει το Reuters, αναλύοντας τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Στο μεταξύ, όλο και πιο πολλά ερωτήματα γεννιούντα­ι στον απόηχο της πολυσυζητη­μένης συνέντευξη­ς του Βλ. Πούτιν στον πρώην σχολιαστή του Fox News Τάκερ Κάρλσον, ειδικά μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου σε δημοσιογρά­φο της ρωσικής τηλεόρασης, στον οποίο εκμυστηρεύ­τηκε ότι προτιμά τον Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς είναι «πιο προβλέψιμο­ς» και πολιτικός «παλαιάς κοπής». Ο Βλ. Πούτιν είπε χαρακτηρισ­τικά ότι δεν ήταν προετοιμασ­μένος για τις «χαλαρές» ερωτήσεις του Αμερικανού δημοσιογρά­φου, από τον οποίο περίμενε μια πιο επιθετική στάση, ως εκ τούτου δεν «απόλαυσε» τη συνέντευξη στον βαθμό που θα ήθελε.

 ?? ?? Οι κάτοικοι της πόλης Λβιβ ξύπνησαν πάλι από τις σειρήνες του πολέμου
Οι κάτοικοι της πόλης Λβιβ ξύπνησαν πάλι από τις σειρήνες του πολέμου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece