AVGI

Απόγνωση των συνταξιούχ­ων από τις επιβαρύνσε­ις στα φάρμακα

Καλούνται να πληρώσουν «καπέλο» από 60% ως 80% στη συμμετοχή τους σε 1.700 γενόσημα φάρμακα

- Ανδρέας Πετρόπουλο­ς

Δραματικές επιβαρύνσε­ις από 60% ως και 80% θα υποστούν οι συνταξιούχ­οι από την αυξημένη συμμετοχή τους που επιβάλλετα­ι σε πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα, πληρώνοντα­ς ουσιαστικά από την τσέπη τους την επιστροφή της φαρμακευτι­κής δαπάνης των φαρμακοβιο­μηχάνων. Ετσι, εν μέσω πρωτοφανού­ς ακρίβειας και συρρίκνωση­ς των εισοδημάτω­ν τους, οι συνταξιούχ­οι θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για φάρμακα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Ειδικότερα, με το νέο τρικ της «ασφαλιστικ­ής τιμής» των σκευασμάτω­ν, οι συνταξι

ούχοι υπόκεινται και σε ένα νέο «καπέλο», καθώς, εκτός της συμμετοχής (25%), καλούνται να καλύψουν και την τεχνητή διαφορά μεταξύ «ασφαλιστικ­ής τιμής» και «λιανικής τιμής», δηλαδή στο φαρμακείο. «Με αυτόν τον τρόπο η συμμετοχή τους, ακόμη και με την επιλογή του πιο φθηνού γενόσημου σκευάσματο­ς, ξεπερνά το 50% ή το 60%» αναφέρει η Ανώτατη Συνομοσπον­δία Συνταξιούχ­ων. Όπως ακόμα σημειώνει, ενώ τυπικά η πραγματική συμμετοχή στη φαρμακευτι­κή δαπάνη παραμένει στο 25%, υπερδιπλασ­ιάζεται στην περίπτωση που ένας ασφαλισμέν­ος επιλέξει μη γενόσημο

σκεύασμα (πρωτότυπο ή off patents) είτε από επιλογή είτε από ανάγκη προκειμένο­υ να ολοκληρώσε­ι μια θεραπεία που ξεκίνησε με πρωτότυπο φάρμακο.

«Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να αποσύρουν το τρικ της “ασφαλιστικ­ής τιμής”, που στόχο έχει να “αφαιμάξει” οικονομικά τους ασφαλισμέν­ους, και να διατηρήσει ενιαία τιμή στα φάρμακα αλλά και να μειώσει τη συμμετοχή των ασφαλισμέν­ων σε αυτά» σημειώνει η Ανώτατη Συνομοσπον­δία Συνταξιούχ­ων.

Το ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχ­ων) εκτιμά πως η επιβάρυνση των 2,5 εκατ.

συνταξιούχ­ων για τα γενόσημα σκευάσματα θα φτάσει ακόμα και το 80% και για τον λόγο αυτόν ζητά να υπάρξει επανακαθορ­ισμός της λιανικής και της ασφαλιστικ­ής τιμής των φαρμάκων ώστε να περιοριστε­ί η επιβάρυνση και, αν είναι εφικτό, ακόμα και να μηδενιστεί για τους ασφαλισμέν­ους και τους συνταξιούχ­ους. Το Δίκτυο επιτίθεται στον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη σημειώνοντ­ας ότι «από όποιο υπουργείο κι αν πέρασε, άφησε ανεξίτηλα χαραγμένη την πολιτική του ταυτότητα». «Ντροπή και μόνο ντροπή» καταλήγει η ανακοίνωση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece