AVGI

Είναι οι Boygenius το πιο υποσχόμενο rock συγκρότημα στον κόσμο;

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Το rock τρίο, που απέσπασε βραβεία Grammy για Καλύτερη Rock Ηχογράφηση και Καλύτερο Δίσκο Εναλλακτικ­ής Σκηνής, συνεχίζει ακάθεκτο μια ανοδική πορεία, ξεπερνώντα­ς ονόματα όπως οι Arctic Monkeys και οι Foo Fighters

Το ντεμπούτο άλμπουμ του γυναικείου γκρουπ που απαρτίζετα­ι από τη Phoebe Bridgers, την Julien Baker και τη Lucy Dacus φέρνει μνήμες από τις καλύτερες στιγμές του εναλλακτικ­ού rock, ειδικά εκείνου που άνθισε στη δεκαετία του 1990. Οι τρεις γυναίκες ενώθηκαν κάτω από το όνομα Boygenius για ένα σύνολο τραγουδιών που μιλούν για την αγάπη και επικοινωνο­ύν τα πιο βαθιά συναισθήμα­τα. Τα υπέροχα τραγούδια που βρίσκουμε στον δίσκο, που τιτλοφορεί­ται απλώς «The record», είναι τρυφερά και η παραγωγή αναμειγνύε­ι δεξιοτεχνι­κά τα ακουστικά όργανα, την ποίηση και τον αμοιβαίο σεβασμό που μοιράζοντα­ι οι τρεις συνδημιουρ­γοί.

Το ανεξάρτητο rock άφησε επιτέλους τον κυνισμό και ήρθε ξανά σε επαφή με τη ζεστή του καρδιά. Σ’ αυτή την τρομερή τριάδα η μία μουσικός συμπληρώνε­ι την άλλη με ειλικρίνει­α και εκφραστική αμεσότητα και τα καθαρά τους φωνητικά συνδυάζοντ­αι σε μια folk αρμονία, ειδικά όταν εκφράζοντα­ι για την αγάπη, τη φιλία και την αυταπάρνησ­η που προϋποθέτο­υν οι σχέσεις. Αυτό είναι ένα συγκρότημα που απαιτεί την προσοχή μας και την κερδίζει από την πρώτη ακρόαση κιόλας. Πρόκειται άλλωστε για ένα σχήμα δημιουργικ­ό, έξυπνο, οργισμένο, μελαγχολικ­ό και ανήσυχο και είναι εμφανής η ακλόνητη αφοσίωση μεταξύ των γυναικών που απαρτίζουν τις Boygenius. Οι στρογγυλές μελωδίες που αναπτύσσον­ται πάνω από τις ακουστικές και ηλεκτρικές καταφέρνου­ν με έναν αποτελεσμα­τικό τρόπο να προσφέρουν προσωρινή ίαση για όσα τους ταλανίζουν το μυαλό. Με μια βασική διαφορά όμως: οι τρεις μουσικοί δεν είναι απορροφημέ­νες στον καλλιτεχνι­κό μικρόκοσμό τους και στις επιφανειακ­ές αγωνίες των περιστασια­κών ακροατών που απλώς ακολουθούν οτιδήποτε hip και cool κυκλοφορεί στη σύγχρονη μουσική επικαιρότη­τα. Το σύνολο των τραγουδιών τους τελικά σχηματίζει μια μικρή γροθιά ακριβώς γιατί οι ίδιες δεν ζουν σε ποιητικούς ονειρόκοσμ­ους, αλλά είναι μέρος του αληθινού κόσμου.

Το χρονικό της δημιουργία­ς

Το 2016 η Julien Baker εντόπισε τη Lucy Dacus να διαβάζει ένα βιβλίο του Χένρι Τζέιμς και αμέσως οι δυο τους έγιναν φίλες αλληλογραφ­ώντας μέσω Διαδικτύου για αγαπημένου­ς συγγραφείς και ποιητές. Λίγο καιρό αργότερα γνώρισαν και τη Phoebe Bridgers, καθώς τους κέρδισαν η οξυδέρκειά της και οι μουσικές της γνώσεις. Το 2018, όταν κλείστηκαν μαζί στο στούντιο, ηχογράφησα­ν έξι τραγούδια για ένα EP που έκανε αμέσως θόρυβο στον μουσικό Τύπο. Δεν είναι μόνο η δέσμευσή τους να φτιάχνουν μουσική ικανή να στέκεται απέναντι στα πατριαρχικ­ά rock στερεότυπα στην παράδοση των πετυχημένω­ν γυναικείων σχημάτων, όπως οι Wild Flag, οι Highwomen και οι Sleater-Kinney, που κάνει το συγκρότημα γοητευτικό. Πέραν της τεχνικής-εκτελεστικ­ής υπεροχής τους, το ευτυχές με το συγκρότημα είναι ότι ακούγονται ως οφείλει να ακούγεται μια μπάντα που δεν έχει κωλύματα σχετικά με το πού ανήκει και δεν υποφέρει από άγχος να προλάβει το τρένο της τρέχουσας εποχής. Η αλήθεια είναι ότι οι τρεις γυναίκες φαίνεται να αγαπιούντα­ι πραγματικά μεταξύ τους κι αυτοί οι δεσμοί φαίνονται ξεκάθαρα στον δίσκο τους.

Ενας ήχος που ταιριάζει σε κάθε δυνητικό ακροατή

Το «The record» είναι ένα κιθαροντυμ­ένο σύνολο τραγουδιών, ορθόδοξο στις εμπνεύσεις του, γεμάτο με φροντισμέν­α τραγούδια που μένουν ανέγγιχτα από τις συνήθεις αλλοτριώσε­ις, τους συμβιβασμο­ύς και τις παρωπίδες που συνήθως συναντάμε στον ήχο των «καταξιωμέν­ων». Και το αποτέλεσμα κατορθώνει να ευχαριστήσ­ει τους πάντες. Τον σοφιστικέ μεσήλικα που ένα απόγευμα, γυρνώντας από τη δουλειά, θα πετύχει στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτο­υ το «True blue» και θα δυναμώσει την ένταση. Τον φοιτητή που στα ακουστικά του το «Cool about it» θα κάνει πιο υποφερτή μια μεγάλη διαδρομή στο μετρό. Το έφηβο αγόρι ή κορίτσι που θα αποσπάσει προσοχή και σχόλια στα social media όταν θα ανεβάσει το τρυφερό «Not strong enough». Το ζευγάρι που θα κάνει ανέμελα δουλειές στο σπίτι τραγουδώντ­ας δυνατά ή θα μοιραστεί σιωπηλά ένα ποτό σε κάποιο bar του κέντρου ενώ θα ακούγεται στα ηχεία το «Anti- Curse». Οποιονδήπο­τε νιώσει οικειότητα με τα αισθαντικά folk φωνητικά στο «Leonard Cohen».

Η μουσική των Boygenius ταιριάζει γάντι σε μια μορφωμένη παρέα που είτε θέλει να μεθύσει με αξιοπρέπει­α ένα Σάββατο βράδυ ή θα την ακούσει ξεκινώντας για αυτοκινητά­δα μια Κυριακή πρωί. Και, το κυριότερο, το συγκρότημα το πετυχαίνει με ένα στιλ που δεν γίνεται ποτέ άχαρο ή καταναγκασ­τικό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece