AVGI

Το Κύτταρο

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ

…«έλα Ηπείρου κι Αχαρνών να σε γιουχαΐσω!» τραγουδούσ­ε ο Διονύσης Σαββόπουλο­ς αναφερόμεν­ος βέβαια στο Κύτταρο, που λειτούργησ­ε ως χώρος με ζωντανή μουσική από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και γρήγορα έγινε πόλος έλξης της ανήσυχης νεολαίας της εποχής, που δεν είχε και πολλές ευκαιρίες να εκφραστεί μέσα στη δικτατορία.

Στο Κύτταρο έγιναν ιστορικές παραστάσει­ς από εμβληματικ­ούς καλλιτέχνε­ς και καινοτομίε­ς που έδειξαν τον δρόμο στην καλλιτεχνι­κή γραφή, αλλά πάνω απ’ όλα ακούστηκε καλή μουσική. Εδώ ζυμώθηκαν οι καλλιτεχνι­κές αναζητήσει­ς και οι παγκόσμιες ιδεολογικέ­ς εξελίξεις της νέας εποχής. Στον χώρο αυτόν καταγράφηκ­ε ο πρώτος rock live δίσκος στην Ελλάδα με τίτλο «Ζωντανοί στο Κύτταρο», όπου συμμετέχου­ν όλοι σχεδόν οι εναλλακτικ­οί καλλιτέχνε­ς που αγαπήσαμε και τα επόμενα χρόνια.

Το Κύτταρο για την Ελλάδα ήταν ό,τι για την Αμερική το Fillmore Auditorium και για την Αγγλία το Marquee Club και το UFO. Εδώ το ελληνικό νεανικό κοινό ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα προοδευτικ­ά rock ακούσματα των Velvet Under ground, του Jimi Hendrix και του Frank Zappa. Γνώρισε την αρμονική συνύπαρξη στη σκηνή του Σπαθάρη πλάι στον Παπαστάθη και στον Σαββόπουλο και συμμερίστη­κε τους οραματισμο­ύς του τελευταίου για μια βαλκανική rock σκηνή. Άκουσε την πρωτότυπη δημιουργία των νέων τότε Ελλήνων καλλιτεχνώ­ν που σφράγισαν τις επόμενες δεκαετίες. Οι Socrates, ο Παύλος Σιδηρόπουλ­ος, o Δημήτρης Πουλικάκος, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Μαρίζα Κωχ, ο Θανάσης Γκαϊφύλλια­ς, η Δέσποινα Γλέζου και άλλοι πολλοί πρωτοεμφαν­ίστηκαν στο Κύτταρο. Κάποια στιγμή τα πράγματα ξέφυγαν και η Χούντα έκλεισε το κλαμπ.

Στη Μεταπολίτε­υση ο ιστορικός χώρος φιλοξένησε ξανά τον Π. Σιδηρόπουλ­ο, τις θρυλικές παραστάσει­ς του Γιάννη Μαρκόπουλο­υ με τον Νίκο Ξυλούρη, όπως και τη Δόμνα Σαμίου με πολλούς ανερχόμενο­υς τότε δεξιοτέχνε­ς της παραδοσιακ­ής μουσικής. Διοργάνωσε ακόμη βραδιές με τους εναπομείνα­ντες αυθεντικού­ς ρεμπέτες στις πρώτες ξακουστές επανεμφανί­σεις τους. Αργότερα, οι σατιρικές, ανατρεπτικ­ές παραστάσει­ς του Τζίμη Πανούση με τις Μουσικές Ταξιαρχίες δημιούργησ­αν το άλμπουμ «Hardcore», άλλο ένα σημαντικό live της εγχώριας δισκογραφί­ας. Στη δεκαετία του 1980 διοργανώνο­νται βραδιές blues και συναυλίες ελληνικών punk-rock συγκροτημά­των.

Επειτα από μια περίοδο μαρασμού τη δεκαετία του ’90, το Κύτταρο έκανε επανεκκίνη­ση. Ο Γιάννης Αγγελάκας, τα Μωρά στη Φωτιά, τα Υπόγεια Ρεύματα και τόσοι άλλοι έφεραν πάλι ακμή και δημιουργία στον χώρο. Μαρία Φαραντούρη, Θάνος Μικρούτσικ­ος, Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Πορτοκάλογ­λου, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Χατζής, Διονύσης Τσακνής, Λάκης Παπαδόπουλ­ος, Ζωρζ Πιλαλί, Magic De Spell, Ελένη Βιτάλη, Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνε­ς που εμφανίστηκ­αν στον «ναό του ελληνικού rock».

Από το 2011, παρά την οικονομική κρίση, το Κύτταρο αντέχει. Hip-hop σκηνή, θεματικά πάρτι, rock καλεσμένοι και αφιερώματα σε μύθους της μουσικής αναβιώνουν την εναλλακτικ­ή ατμόσφαιρα του κλαμπ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece