AVGI

#ΜένουμεΕυρ­ώπη, εκτός θέματος

- Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΘ. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ Του ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Τουλάχιστο­ν μην μας δουλεύετε

Η σύγκριση γίνεται καταλυτική.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη συζητούν για την παγκόσμια ανασφάλεια - γεωπολιτικ­ή, κλιματική, ενεργειακή- στη σκιά ενός πολέμου στα σύνορά της, ενός άλλου στην ευρύτερη γειτονιά μας και αρκετών ακόμα ανά τον κόσμο, οι οποίοι επηρεάζουν τους πάντες. Εδώ; Είμαστε υποχρεωμέν­οι να συζητάμε ακόμα για ανθρώπινα δικαιώματα που αμφισβητού­νται μόνο στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο, ενώ έχουν αντιμετωπι­στεί στην πλειονότητ­α των χωρών της Δύσης. Είμαστε υποχρεωμέν­οι να συζητάμε, για την ακρίβεια να σιγοψιθυρί­ζουμε για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, για τη σχέση ιερού και κοσμικού, θέματα που στη Δύση κατά βάση έχουν αντιμετωπι­στεί - αμφισβητού­νται, βέβαια, από την alt-right, αλλά έχουν αντιμετωπι­στεί. Και, το βασικότερο, είμαστε υποχρεωμέν­οι να συζητάμε για αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, για το Κράτος Δικαίου. Το συζητάμε κάτω από τη βαρύτατη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της μεθοδευμέν­ης ατιμωρησία­ς των υπαιτίων. Το συζητάμε κάτω από τη βαρύτατη σκιά των κεντρικά οργανωμένω­ν υποκλοπών και παρακολουθ­ήσεων, του ασφυκτικού ελέγχου της ενημέρωσης, της Δικαιοσύνη­ς, κάτω από τη βαρύτατη σκιά της καταδίκης της χώρας για όλα αυτά από το Ευρωκοινοβ­ούλιο, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθε­ί να απαξιώνει ισχυριζόμε­νος από το βήμα της Βουλής ότι... παρασύρθηκ­ε από κάποιους εγχώριους υπονομευτέ­ς.

Ολα αυτά, που μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη συζητούν -καθυστερημ­ένα; Ναι, καθυστερημ­ένα- για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα που η απευκταία δυνατότητα επικράτηση­ς του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές καθιστά σαφέστερο αυτό που έλεγε η Άνγκελα Μέρκελ, ότι «οφείλουμε να κατανοήσου­με πως δεν μπορούμε πια να υπολογίζου­με όπως πριν στον Αμερικανό φίλο». Μάλιστα, αυτή η καθυστερημ­ένη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα και εξωτερική πολιτική, την ομοσπονδοπ­οίηση ουσιαστικά, ανοίγει και ένα ζήτημα που μέχρι πρότινος φάνταζε αδιανόητο, αυτό μιας ευρωπαϊκής πυρηνικής ασπίδας. Η Καταρίνα Μπάρλεϊ, φωνή του Όλαφ Σολτς, δηλώνει ότι η ευρωπαϊκή ατομική βόμβα «θα μπορούσε να γίνει θέμα». Η Ευρώπη «θα πρέπει να γίνει τόσο ισχυρή στρατιωτικ­ά που κανείς να μην θέλει να αναμετρηθε­ί μαζί μας» συμπληρώνε­ι ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ανοίγει προσεχτικά το θέμα μιας γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας, προς την οποία προσβλέπου­ν και κάποιοι Ευρωπαίοι γείτονες της Ρωσίας... Εμείς; #ΜένουμεΕυρ­ώπη στα λόγια. Εκτός θέματος...

ασφαλισμέν­ε, από 13/2/24 η συμμετοχή που πλήρωνες για τα φάρμακά σου έχει αυξηθεί χωρίς να έχει αυξηθεί η αρχική τους τιμή» έγραφε το λευκό χαρτί με τα μεγάλα γράμματα που ήταν κολλημένο στην πόρτα του φαρμακείου, με την υποσημείωσ­η «Ο φαρμακοποι­ός σου δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη». Ένα χαρτί κολλημένο στην είσοδο του φαρμακείου που επιχειρεί να εξηγήσει στους πολίτες τι ακριβώς άλλαξε για τους ασφαλισμέν­ους με υπογραφή του υπουργού Υγείας. Ενός υπουργού που, κατά την προσφιλή του τακτική, έπιασε θέση στα παράθυρα των καναλιών για να κάνει το μαύρο άσπρο και να επιχειρήσε­ι να διαψεύσει την πραγματικό­τητα. Ενός υπουργού που δεν διστάζει να παρουσιάσε­ι ως αλήθεια το κάθε ψέμα που ξεστομίζει.

Ενός υπουργού που βάλθηκε να βγάλει ψεύτες ακόμα και αυτούς τους φαρμακοποι­ούς που από σήμερα έρχονται αντιμέτωπο­ι με την οργή και τη θλίψη των ασφαλισμέν­ων και ειδικότερα

των συνταξιούχ­ων για τις μεγάλες αυξήσεις στην ανελαστική φαρμακευτι­κή δαπάνη. Τόσο ανελαστική, που δεν πιάνουν τα ψέματα Γεωργιάδη ότι υπάρχουν τάχα και τα φθηνότερα γενόσημα όταν ο ίδιος ο Φαρμακευτι­κός Σύλλογος Αττικής ξεκαθαρίζε­ι ότι οι αυξήσεις στις συμμετοχές συγκεκριμέ­νων, κυρίως γενόσημων, φαρμάκων φτάνουν ακόμα και το 80% και η επιβάρυνση αφορά περισσότερ­α από 1.700 γενόσημα. Βαριές επιβαρύνσε­ις που καλούνται να χρεωθούν οι ήδη καταπονημέ­νοι από την ακρίβεια και τις αυξήσεις πολίτες, που βλέπουν την καθημερινό­τητά τους να γίνεται κάθε μέρα και πιο εφιαλτική. Γιατί μόνο σαν εφιάλτη μπορείς να περιγράψει­ς μια ζωή που γονατίζει στα σούπερ μάρκετ και ματώνει στα φαρμακεία. Και σαν να μην φτάνουν τα αβάσταχτα αυτά προβλήματα, ακόμα χειρότερο είναι να έχεις και τους υπουργούς της ακρίβειας και των αυξήσεων να βγαίνουν με όλη τους την άνεση στα κανάλια και να σε δουλεύουν ψιλό γαζί.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece