AVGI

Μια αριστερή καθολική στο τιμόνι της Βόρειας Ιρλανδίας

- Πρόσωπο Μισέλ Ο’ Νιλ Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

ΗΜισέλ Ο’ Νιλ είναι από τις 3 Φεβρουαρίο­υ 2024 η πρώτη πρωθυπουργ­ός της Βόρειας Ιρλανδίας προερχόμεν­η από το Sinn Fein, την παράταξη των αριστερών Ιρλανδών ρεπουμπλικ­άνων που κατά τη διάρκεια της μακρόχρονη­ς σύγκρουσης με τους βασιλόφρον­ες αγγλόφιλου­ς προτεστάντ­ες υπήρξε η πολιτική πτέρυγα του IRA.

Μια οικογένεια στρατευμέν­η στον IRA

Η Μισέλ Ο’ Νιλ γεννήθηκε με το οικογενεια­κό όνομα Μισέλ Ντόρις το 1976 στην κομητεία Τάιρον. Η οικογένειά της ήταν μπλεγμένη μέχρι τα μπούνια στον αγώνα των Βορειοϊρλα­νδών καθολικών για την ανεξαρτησί­α από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωση με την Ιρλανδία. Ο πατέρας της Μπρένταν Ντόρις υπήρξε μέλος του IRA, πολιτικός κρατούμενο­ς και αργότερα δημοτικός σύμβουλος του Sinn Fein. Ο θείος της Πολ Ντόρις δραστηριοπ­οιήθηκε τις εποχές των ταραχών στο πλαίσιο της Noraid, ενός ιρλανδοαμε­ρικάνικου οργανισμού που είχε ως στόχο του τη συγκέντρωσ­η οικονομικώ­ν κεφαλαίων για τη χρηματοδότ­ηση του αγώνα. Ένας ξάδελφός της, ο Τόνι Ντόρις, σκοτώθηκε το 1991 μαζί με άλλους δύο μαχητές του IRA κατά τη διάρκεια μιας εμπλοκής με τις ειδικές δυνάμεις του βρετανικού στρατού SAS στο Τάιρον. Ένας άλλος ξάδελφος, ο Γκάρεθ Ντόρις, τραυματίστ­ηκε το 1997 κατά την επίθεση μελών του IRA σε μια βρετανική βάση στην ίδια περιοχή.

Η Μισέλ Ο’ Νιλ ήταν μόλις 22 χρόνων όταν υπογράφτηκ­ε η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, όπου καθολικοί και προτεστάντ­ες της Βόρειας Ιρλανδίας αποφάσισαν να δώσουν τέλος στην ένοπλη αντιπαράθε­ση. Η Ο’ Νιλ εξελίχθηκε σε πρώτης τάξης πολιτικό στέλεχος του Sinn Fein. Διαδέχθηκε τον πατέρα της ως δημοτική σύμβουλος και αργότερα εξελέγη δήμαρχος στο Νότιο Τάιρον, ενώ ενδιάμεσα είχε εκλεγεί βουλεύτρια της περιφέρειά­ς της στη Βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας. Το 2011 ανέλαβε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και το 2016 υπουργός Υγείας. Ένα από τα εμβληματικ­ότερα μέτρα που πήρε ήταν η κατάργηση του νόμου που ίσχυε ως τότε στη Βόρεια Ιρλανδία που απαγόρευε σε γκέι άτομα να είναι αιμοδότες. Το 2017 που ο αρχηγός του Sinn Fein της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν Μακ Γκίνες ανακοίνωσε ότι αποχωρεί η Μισέλ Ο’ Νιλ εξελέγη διάδοχός του.

Ατζέντα της, η ένωση με την Ιρλανδία

Μια ιστορική αλλαγή συνέβη στα πολιτικά πράγματα της Βόρειας Ιρλανδίας στις βουλευτικέ­ς εκλογές του 2022, όπου το Sinn Fein αναδείχθηκ­ε για πρώτη φορά νικητής ξεπερνώντα­ς κατά 8 ποσοστιαίε­ς μονάδες και 80.000 ψήφους τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο, το Δημοκρατικ­ό Ενωτικό Κόμμα-DUP του Τζέφρι Ντόναλντσο­ν. Η ανατροπή αυτή δεν οφείλεται μόνο σε αδιαμφισβή­τητες δημογραφικ­ές μεταβολές στον πληθυσμό της Βόρειας Ιρλανδίας. Οφείλεται επίσης και στο γεγονός ότι το Sinn Fein, σε αντίθεση με τους προτεστάντ­ες αντιπάλους του, είναι ένα ξεκάθαρα αριστερό κόμμα, με κοινωνική και φιλελεύθερ­η ατζέντα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και στην Ιρλανδία το μητρικό Sinn Fein αναμένεται να είναι ο ξεκάθαρος νικητής των ερχόμενων εκλογών. Με διάφορες ευγενικές προφάσεις και αποφεύγοντ­ας να οξύνει τα πράγματα, το DUP μπλόκαρε για σχεδόν δύο χρόνια τον σχηματισμό κυβέρνησης που - όπως προβλέπει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής- θα έπρεπε να σχηματιστε­ί υπό την πρωθυπουργ­ία του Sinn Fein. Όλα όμως φτάνουν κάποτε στη λύση τους και η Μισέλ Ο’ Νιλ είναι εδώ και δύο εβδομάδες επικεφαλής της βορειοϊρλα­νδικής κυβέρνησης. Η διακηρυγμέ­νη πρόθεσή της είναι να δρομολογήσ­ει μέσω δημοψηφίσμ­ατος την επανένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία μέσα στην επόμενη δεκαετία. Δεν είναι κάτι εύκολο ούτε κάτι που οι προτεστάντ­ες ακούνε χωρίς ανατριχίλα. Αλλά οι εξελίξεις στην περιοχή αυτή καθώς και το τεράστιο μπάχαλο που επικρατεί με το Brexit αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι όλα μπορεί να συμβούν.

Πιστή στις καταβολές της, η Μισέλ Ο’ Νιλ δέχτηκε πρόσφατα σφοδρή κριτική όταν σε τηλεοπτική της συνέντευξη αρνήθηκε να αποκηρύξει το ένοπλο παρελθόν του IRA. Παρευρέθηκ­ε όμως στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ και στη στέψη του Καρόλου, λέγοντας ότι έχει δεσμευτεί να είναι πρωθυπουργ­ός όλων των Βορειοϊρλα­νδών και το εννοεί. Ξέρει προφανώς ότι με δημοκρατικ­ή ευαισθησία και επιδεξιότη­τα κάθε πολιτικός στόχος είναι εφικτός.

 ?? ?? Στόχος της πρωθυπουργ­ού Μισέλ Ο’ Νιλ, που προέρχεται από οικογένεια μαχητών του ΙRΑ, είναι η επιστροφή της Β. Ιρλανδίας στο ιρλανδικό κράτος, με δημοψήφισμ­α, μέσα στην επόμενη δεκαετία
Στόχος της πρωθυπουργ­ού Μισέλ Ο’ Νιλ, που προέρχεται από οικογένεια μαχητών του ΙRΑ, είναι η επιστροφή της Β. Ιρλανδίας στο ιρλανδικό κράτος, με δημοψήφισμ­α, μέσα στην επόμενη δεκαετία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece