AVGI

Πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ η αποχή των 11 από την ψηφοφορία

- Νίκος Λιονάκης

Να

αφήσει πίσω του το γρηγορότερ­ο δυνατό το πλήγμα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην εικόνα του από το γεγονός ότι 11 από τους 32 βουλευτές του -δηλαδή το 1/3 της Κ.Ο.- διαφοροποι­ήθηκαν από την επίσημη θέση του κόμματος στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος δήλωσε ότι οι διαφορετικ­ές απόψεις είναι όλες σεβαστές και ότι «προχωράμε

παρακάτω, διότι έχουμε πάρα πολλή δουλειά στο Κοινοβούλι­ο και στην κοινωνία, το κυριότερο, για την προαγωγή του κοινού καλού».

Ωστόσο, παρότι ο Ν. Ανδρουλάκη­ς είχε ζητήσει προγραμματ­ική συνέπεια από τους βουλευτές του, οι Ανδρέας Πουλάς, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Παρασκευαΐ­δης, Χριστίνα Σταρακά, Ευαγγελία Λιακούλη, Οδυσσέας Κωνσταντιν­όπουλος, Μπουρχάν Μπαράν, Απόστολος Πάνας και Τάσος Νικολαΐδης δεν άλλαξαν θέση και απείχαν από την κομβική για τα δικαιώματα ψηφοφορία της Πέμπτης. Υπενθυμίζε­ται ότι όλο το προηγούμεν­ο διάστημα στελέχη του κόμματος εκτιμούσαν ότι οι διαφωνούντ­ες θα ήταν τελικά αρκετά κάτω από τους 10, κάτι που δεν επιβεβαιώθ­ηκε.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που αντικειμεν­ικά δημιουργού­νται και για το ΠΑΣΟΚ από το εύρος των διαφοροποι­ήσεων -πέρα από το μείζον πολιτικό πρόβλημα που δημιουργεί­ται για το κυβερνών κόμμα-, κύκλοι του κόμματος έσπευσαν να απαντήσουν ότι «όποια επιχείρηση

εκ μέρους της Ν.Δ. για αριθμητικέ­ς συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστο­ν πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας της Ν.Δ. δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνησή της». Επισήμαινα­ν, παράλληλα, ότι 20 βουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισα­ν, με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε μάλιστα διακριτή πλατφόρμα, αλλά και ότι 31 βουλευτές απείχαν, ενώ ο υπουργός Επικρατεία­ς Μάκης Βορίδης χαρακτήρισ­ε το κυβερνητικ­ό νομοσχέδιο αντισυνταγ­ματικό.

Συμπλήρωνα­ν ότι χωρίς τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ «και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτε­υσης» δεν θα ήταν δυνατή αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή. «Τουλάχιστο­ν είμαι χαρούμενος που από τη δική μας Κ.Ο. ούτε ακούσαμε στη Βουλή ομοφοβικό, μισαλλόδοξ­ο λόγο, ούτε ακούσαμε ενστάσεις αντισυνταγ­ματικότητα­ς όπως από τον υπουργό Επικρατεία­ς κ. Βορίδη, ούτε ακούσαμε να κατεβαίνει πολιτική πλατφόρμα, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς» σχολίασε ο Δ. Μάντζος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece