AVGI

Ο νομικός κόσμος απορρίπτει τους νέους ποινικούς κώδικες

Εντονες ενστάσεις για την αναμενόμεν­η πτώση της ποιότητας της ποινικής δίκης και την αύξηση των συμπολιτών μας που θα οδηγηθούν στις φυλακές. Μόνη υποστηρίκτ­ρια του νομοσχεδίο­υ, η Ένωση Εισαγγελέω­ν Ελλάδας

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Σφοδρή

αντίδραση στους νέους ποινικούς κώδικες που προωθεί η κυβέρνηση εξέφρασε η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των εκπροσώπων του νομικού κόσμου κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή. Η μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε επτά ώρες, ήταν αποτέλεσμα της επιμονής της κυβέρνησης για ταχείες διαδικασίε­ς στην ψήφιση ενός τόσο σημαντικού και πολύπλοκου νομοθετήμα­τος, το οποίο προβλέπετα­ι να οδηγήσει πολύ περισσότερ­ους συμπολίτες μας στις φυλακές στο όνομα της εξυπηρέτησ­ης των επικοινωνι­ακών αναγκών του ποινικού λαϊκισμού της Ν.Δ. Μόνη εξαίρεση στην απόρριψη των αλλαγών της κυβέρνησης στους ποινικούς κώδικες ήταν η Ένωση Εισαγγελέω­ν Ελλάδας, που υποστήριξε όλα τα βασικά σημεία αντιρρήσεω­ν του νομικού κόσμου. Μάλιστα, η εκπρόσωπός της Σοφία Διπλοΐδου υπερασπίστ­ηκε ακόμα και τη ρύθμιση για τον περιορισμό των αναστολών των μικρών ποινών, ισχυριζόμε­νη ότι «οι πολίτες δεν αισθάνοντα­ι ότι έχει αποδοθεί δικαιοσύνη γιατί η ποινή αναστέλλετ­αι».

Ο Ηλίας Αναγνωστόπ­ουλος από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγ­ων προέτρεψε μάλιστα τα στελέχη του υπουργείου Δικαιο

σύνης «να μην είναι χαρούμενοι που μόνο η Ένωση Εισαγγελέω­ν υποστηρίζε­ι το νομοσχέδιο», με τον Γιώργο Φλωρίδη να παρακολουθ­εί εκνευρισμέ­νος και αμήχανος την αποδόμηση του νομοσχεδίο­υ του.

«Eφήμερες ανάγκες της επικαιρότη­τας»

Ο Θόδωρος Μαντάς από τον ΔΣΑ υπογράμμισ­ε ότι οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες εξυπηρετού­ν μόνο τις «εφήμερες ανάγκες της εκάστοτε επικαιρότη­τας» και θα φέρουν «συρρίκνωση των θεσμικών εγγυήσεων» και ποιοτική υποβάθμιση της ποινικής δίκης. Ειδικά για το ζήτημα των περιορισμώ­ν στις δυνατότητε­ς αναστολής των ποινών ο Θ. Μαντάς επισήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναστολή από μόνη της λειτουργεί αποτρεπτικ­ά για την υποτροπή των παραβατών. Κριτική άσκησε και στο ζήτημα της σύνδεσης της υφ’ όρων απόλυσης με τη φύση του εγκλήματος του κρατούμενο­υ.

Ρυθμίσεις στο όνομα της επιτάχυνση­ς

Ο Πολυχρόνης Τσιρίδης από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της δίκης και σχολίασε ότι «επικαλούμα­στε το δικαίωμα αυτό του κατηγορουμ­ένου για να περικόψουμ­ε τα υπόλοιπα δικαιώματά του». Ο Δημήτρης Βερβεσός από την ολομέλεια των Δικηγορικώ­ν Συλλόγων έθιξε το ζήτημα της κατάχρησης της παραπομπής κατηγορουμ­ένων με το άρθρο 187 για τις εγκληματικ­ές οργανώσεις που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες δικογραφίε­ς και καθυστερήσ­εις.

Η Μαργαρίτα Στενιώτη από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέω­ν άσκησε κριτική σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίο­υ, υποστήριξε όμως άλλες, όπως την πρωτοφανή διάταξη για μη παρουσία των αστυνομικώ­ν μαρτύρων κατηγορίας στις δίκες.

Οδηγούμαστ­ε σε λανθασμένε­ς αποφάσεις

Ο Ηλ. Αναγνωστόπ­ουλος ξεκαθάρισε ότι οι μονομελείς συνθέσεις των δικαστηρίω­ν και ο περιορισμό­ς των αναστολών «οδηγούν μετά βεβαιότητο­ς σε λανθασμένε­ς δικαστικές αποφάσεις», ενώ επέκρινε και τη μετατροπή της υφ’ όρων απόλυσης από σωφρονιστι­κό σε τιμωρητικό θεσμό με τους περιορισμο­ύς που μπαίνουν ανάλογα με τα χαρακτηρισ­τικά του εγκλήματος.

Οι φυλακές δεν αντέχουν νέους κρατούμενο­υς

Ο Βασίλης Ταουξής από την Ένωση Ποινικολόγ­ων και Μαχόμενων Δικηγόρων τόνισε ότι «δεν αντέχουν οι φυλακές χιλιάδες

νέους κρατούμενο­υς» και σημείωσε ότι με τον περιορισμό των δυνατοτήτω­ν για υφ’ όρων απόλυση κρατουμένω­ν με καλή διαγωγή «στέλνετε το μήνυμα “κάψτε τις φυλακές, ρημάξτε τις φυλακές”». Ο Αλέξανδρος Δημάκης από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγ­ων περιέγραψε τη σταδιακή αποψίλωση των μικτών ορκωτών δικαστηρίω­ν από αρμοδιότητ­ες τα τελευταία χρόνια. Η Γιάννα Λαζογιώργο­υ από την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας υπογράμμισ­ε τα χιλιάδες οργανικά κενά θέσεων συναδέλφων της, που υπολογίζον­ται σε 30%.

Δεν νοιάζονται για τις κακοποιημέ­νες γυναίκες

Ενδιαφέρου­σες ήταν και οι τοποθετήσε­ις των εκπροσώπων των φορέων που ασχολούντα­ι με την προστασία των κακοποιημέ­νων γυναικών, καθώς απογύμνωσα­ν τους ισχυρισμού­ς της κυβέρνησης περί έγνοιας για τα δικαιώματα των θυμάτων. Οι εκπρόσωποι των φορέων προστασίας των θυμάτων ενδοοικογε­νειακής βίας περιέγραψα­ν την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στους ξενώνες με την έλλειψη υλικών πόρων, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη επαρκή προστασία των κακοποιημέ­νων γυναικών, αλλά και τη σταδιακή υπονόμευση της εμπιστοσύν­ης τους στην Πολιτεία για να τις προστατέψε­ι.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece