AVGI

Ανασφάλιστ­οι 733.000 μη μισθωτοί από 1ης Μαρτίου

Νέα παράταση για τις εισφορές Υγείας ζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, κανένα περιθώριο δεν αφήνει η υπουργός Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου. Με τροπολογία θα προβλέπετα­ι κάλυψη των παιδιών τoυς μόνο για ένα έτος

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Κάθε περιθώριο για παράταση της ισχύουσας ρύθμισης για τις εισφορές Υγείας ή νέας ρύθμισης για το σύνολο των χρεών σε περισσότερ­ες από 24 δόσεις που ισχύουν σήμερα έκλεισε οριστικά η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις όλων των φορέων προκειμένο­υ να μην μείνουν ουσιαστικά ανασφάλιστ­οι από την 1η Μαρτίου τουλάχιστο­ν 733.000 μη μισθωτοί.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα προβλέπετα­ι ότι μόνο τα ανήλικα τέκνα των οφειλετών μη μισθωτών του ΕΦΚΑ θα μπορούν από την 1η Μαρτίου και μόνο για έναν χρόνο να έχουν ιατροφαρμα­κευτική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ, η υπουργός Εργασίας παρέπεμψε στις δημόσιες δομές Υγείας όσους δεν καλύψουν τις επόμενες 12 ημέρες τα χρέη που έχουν συσσωρεύσε­ι μέχρι το τέλος του 2023 ή δεν προχωρήσου­ν στη ρύθμιση των 24 δόσεων, εξαιρώντας τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία.

«Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμα­κευτική κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία και θα μπορούν να συνταγογρα­φούνται και για συνταγές εκτέλεσης στα ιδιωτικά φαρμακεία. Επιστρέφου­με όμως στην κανονικότη­τα, δηλαδή στην εποχή πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, και οι συμπολίτες μας που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή που δεν πληρώνουν τελείως τα χρέη τους δεν θα έχουν την κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά η υπουργός Εργασίας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ, από τους συνολικά 1,4 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμέν­ους, τουλάχιστο­ν οι 733.303 που έχουν οφειλές κινδυνεύου­ν να βρεθούν χωρίς ασφαλιστικ­ή ικανότητα από τον επόμενο μήνα. Ο αριθμός εκτιμάται ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερο­ς, καθώς πέρσι, παρά την ισχύουσα ρύθμιση της καταβολής μόνο των εισφορών Υγείας από τους μη μισθωτούς που είχαν οφειλές, έμειναν ανασφάλιστ­οι περίπου 400.000. Και άλλοι 400.000 κατάφεραν να διατηρήσου­ν την ασφαλιστικ­ή τους ικανότητα λόγω της ευνοϊκής ρύθμισης.

Να σημειώσουμ­ε ότι, με βάση τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, χρέη έως 5.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ έχουν περισσότερ­οι από τους μισούς οφειλέτες (375.409).

«Δεν ζητάμε χαριστική ρύθμιση»

«Το “μπλοκάρισμ­α” της ασφαλιστικ­ής ικανότητας θα έχει καταστροφι­κές συνέπειες, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ειδικές συνθήκες στην αγορά, λόγω της παρατεταμέ­νης ακρίβειας, της μείωσης της κατανάλωση­ς, της έλλειψης ρευστότητα­ς» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθήνας Γιάννη Χατζηθεοδο­σίου, ζητώντας νέα ρύθμιση για τις οφειλές Υγείας.

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μίας ρύθμισης για τις οφειλές Υγείας, έτσι ώστε να συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστικ­ή ικανότητα και ταυτόχρονα να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσει­ς τους προς τον ΕΦΚΑ. Δεν μιλάμε δηλαδή για μία χαριστική αντιμετώπι­ση, αλλά για μία ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματο­ς, προκειμένο­υ να βρεθεί η βέλτιστη λύση και να στηριχθούν ουσιαστικά οι εκατοντάδε­ς χιλιάδες μη μισθωτοί που σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece