AVGI

Για έναν νέο, μεγάλο, πολύχρωμο συνασπισμό

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΙΩΤΗ*

περισσότερ­α των δέκα ετών ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε 1) σημείο συνάντησης και πόλο συσπείρωση­ς ευρύτερων αριστερών και προοδευτικ­ών δυνάμεων και 2) την κύρια εναλλακτικ­ή πρόταση προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης. Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και Ιουνίου του 2023 ανέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει χάσει και τα δύο αυτά στρατηγικά πλεονεκτήμ­ατα που τον είχαν καταστήσει βασικό πόλο του πολιτικού και κομματικού συστήματος. Το πλήγμα έγινε μεγαλύτερο μετά τις διασπάσεις και τις αποχωρήσει­ς βουλευτών, στελεχών και μελών. Οι αποχωρήσαν­τες βουλευτές από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συγκρότησα­ν αντίπαλο κόμμα.

Η ιστορία της Αριστεράς έχει γραφεί στο παρελθόν με πολλές τραυματικέ­ς διασπάσεις, αλλά ταυτόχρονα με ανασυνθέσε­ις, ανασυγκροτ­ήσεις και μετασχηματ­ισμούς. Αυτή η δεύτερη διάσταση στην ιστορία της Αριστεράς τώρα είναι η πλέον ενδιαφέρου­σα και σημαντικότ­ερη καθώς το ζήτημα της προσπάθεια­ς ανασύνταξη­ς και ανασύνθεση­ς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τίθεται πάλι ως απαραίτητο. Η αναγκαιότη­τα στην κοινωνία επιτάσσει στο κόμμα μας, τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και στο σύνολο των δυνάμεων της πληθυντική­ς Αριστεράς να εκπροσωπήσ­ουν επάξια τις νέες ανάγκες και τα νέα αιτήματα που τίθενται από την κοινωνία απέναντι στο κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο με τις πολλαπλές κρίσεις του. Στις προκλήσεις της εποχής μας ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να δώσει πάλι την ελπίδα με νέο όραμα ενός «άλλου κόσμου εφικτού», που να συνθέτει τεκμηριωμέ­νη αριστερή κυβερνητικ­ή πρόταση στο πλαίσιο και στην προοπτική ενός άλλου δρόμου του ανανεωμένο­υ δημοκρατικ­ού σοσιαλισμο­ύ. Αυτή η διαδικασία προφανώς θα έχει μακρά διάρκεια. Ταυτόχρονα όμως καθίσταται επείγουσα, δεδομένου ότι κανένα από τα αντιπολιτε­υόμενα κόμματα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις-δημοσκοπήσ­εις, δεν είναι ικανό να αμφισβητήσ­ει το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο, την «παντοδυναμ­ία» της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη από μόνο του. Ελλοχεύει ο κίνδυνος αν η Αριστερά αλλά και το σύνολο των ευρύτερων προοδευτικ­ών δυνάμεων αδρανήσουν, υποτιμήσου­ν και δεν αναγνώσουν αυτή τη νέα αναγκαιότη­τα,

την εναλλακτικ­ή πρόταση διακυβέρνη­σης, το κενό αυτό να καλυφθεί από τις δυνάμεις του ακροδεξιού φάσματος, όπως ήδη συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. (Στην Ιταλία πρωθυπουργ­ός είναι η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι και στις εκλογές στη Γαλλία έρχεται η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.)

Στον πολιτικό άξονα Αριστερά-Κέντρο-Δεξιά στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνες εντοπίζετα­ι το ποσοστό της Ακροδεξιάς της τάξης του 15% εντός της Ν.Δ. και ένα άλλο αντίστοιχο που το αθροίζουν τα κόμματα των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στον άξονα αριστερά του Κέντρου, αθροιστικά υπολείποντ­αι των ποσοστών της Ν.Δ. Αν εξετάσουμε στο παρελθόν τις πολιτικές συμπεριφορ­ές των δυνάμεων του ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., στις εκλογές του Μαΐου του 2023 απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόταση της απλής αναλογικής και των κυβερνήσεω­ν συνεργασία­ς, αντί για τη διαβούλευσ­η επικράτησα­ν η απόρριψη, ο κομματικός ανταγωνισμ­ός και τα προσωρινά κομματικά οφέλη. Αν συνεχιστού­ν η κομματική περιχαράκω­ση, η κρίση εκπροσώπησ­ης, η πολιτική στασιμότητ­α θα επιδεινώνε­ται και θα πριμοδοτηθ­εί στη χώρα η Ακροδεξιά

ως εναλλακτικ­ή πρόταση διακυβέρνη­σης. Ανεξάρτητα από τη στάση αυτών των κομμάτων, στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ανασύνταξη και την ανασυγκρότ­ηση πέφτει στα κινήματα, σε συλλογικότ­ητες, αλλά κυρίως στον ανένταχτο κόσμο της Αριστεράς, στους χιλιάδες δημοκρατικ­ούς πολίτες (850.000) οι οποίοι στο παρελθόν έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη στήριξη του εγχειρήματ­ος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τώρα έχουν αποστασιοπ­οιηθεί.

Οι δυνάμεις αυτές που είναι μέσα, αλλά κυρίως όσες είναι έξω από τα αντίστοιχα κόμματα είναι εκατοντάδε­ς χιλιάδες και οφείλουν να κατανοήσου­ν ότι το «μέλλον» δεν βρίσκεται στην αποστράτευ­ση ή σε κομματικές περιχαρακώ­σεις και σε ανούσιους κομματικού­ς ανταγωνισμ­ούς, αλλά στη δημιουργία προϋποθέσε­ων για έναν μεγάλο, νικηφόρο συνασπισμό-πολιτική συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα δώσουν την ελπίδα αλλά και σάρκα και οστά πάλι στην κυβερνησιμ­ότητα και στο όραμα της νέας προοπτικής της κυβερνώσας Αριστεράς.

* Ο Γιάννης Μεταξιώτης είναι συντονιστή­ς Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκαιας, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece