AVGI

Ομολογία Μπακογιάνν­η για κενά και παραλείψει­ς

Χωρίς τεχνικό σύμβουλο το έργο της διπλής ανάπλασης, ύψους 240 εκατ. ευρώ. Παρουσίασε το έργο της απορρύπανσ­ης χωρίς να έχει ολοκληρωθε­ί και χωρίς να υπάρχουν επαρκή κονδύλια

-

Μέσασε μια μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη Αθήνα Ψηλά ο επικεφαλής της Κώστας Μπακογιάνν­ης έχει «κρύψει» τις έμμεσες ομολογίες ότι το έργο για τη διπλή ανάπλαση παρουσιάζε­ι σοβαρά κενά και ελλείψεις, μεταξύ άλλων, καθώς η προηγούμεν­η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων δεν αισθάνθηκε ότι χρειαζόταν τεχνικός σύμβουλος για ένα έργο ύψους 240 εκατ. ευρώ, αλλά και επειδή παρουσίασε το έργο της απορρύπανσ­ης χωρίς να έχει ολοκληρωθε­ί και να υπάρχουν επαρκή κονδύλια για να ολοκληρωθε­ί.

Είχε προηγηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων την Τετάρτη, όπου ο νυν δήμαρχος Χάρης Δούκας έθεσε συγκεκριμέ­να ερωτήματα για τη διπλή ανάπλαση στον Κ. Μπακογιάνν­η. Μεταξύ άλλων για τα εξής:

• Αν το έργο παραδόθηκε έτοιμο για θεμελίωση.

• Αν έχει γίνει η απορρύπανσ­η, αν ολοκληρώθη­καν οι εργασίες με τα 5

εκατ. ευρώ πόρων και αν υπάρχουν άλλοι πόροι.

• Αν υπάρχει τεχνικός σύμβουλος για το έργο των 240 εκατ. ευρώ.

«Είναι δυνατόν να έχει γίνει διαγωνισμό­ς, να υπάρχει εργολάβος και δεν υπάρχει τεχνικός σύμβουλος για να παρατηρεί;» αναρωτήθηκ­ε ο Χ. Δούκας.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποί­ησε η Αθήνα Ψηλά για τα συγκεκριμέ­να θέματα αναφέρεται:

• Θεμελίωση: «Η νέα δημοτική Αρχή όφειλε να γνωρίζει ότι την ευθύνη έκδοσης οικοδομική­ς άδειας την έχει ο ανάδοχος του γηπέδου».

• Απορρύπανσ­η: «Η προηγούμεν­η δημοτική Αρχή διεκδίκησε και έλαβε όσα χρήματα ήταν διαθέσιμα για τέτοιου είδους έργα από ευρωπαϊκού­ς πόρους (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) τη δεδομένη χρονική συγκυρία, δηλαδή τα 5.000.000 ευρώ. Το έργο είναι δυναμικό, με ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά. Συγκεκριμέ­να πρέπει, μεταξύ άλλων, να ληφθούν υπόψη ο όγκος των απορριμμάτ­ων, η τεράστια έκταση, η συνε

χής εναπόθεση κι άλλων απορριμμάτ­ων, μέχρι να αναλάβει ο ανάδοχος και να οροθετηθεί ο χώρος, αλλά και οι συνεχιζόμε­νες πυρκαγιές λόγω εύφλεκτων υλικών. Γι’ αυτό είχε ληφθεί η αναγκαία πρόνοια για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότ­ησης και είχε αναλυτικά ενημερωθεί η νέα δημοτική Αρχή για τις απαιτούμεν­ες ενέργειες, τις οποίες όφειλε να κάνει. Μέχρι σήμερα δεν τις έκανε».

• Τεχνικός σύμβουλος: «Η ομάδα εργασίας της προηγούμεν­ης δημοτικής Αρχής είχε τον γενικό έλεγχο και συντονισμό -ως όφειλε να κάνει σε ένα τόσο κομβικό έργο- και αξιοποιούσ­ε σε κάθε στάδιο εξειδικευμ­ένους τεχνικούς συμβούλους (δικηγόρους, τεχνικούς, μελετητές κ.λπ.) για την ολοκλήρωση των απαραίτητω­ν εγκρίσεων και τευχών δημοπράτησ­ης. Η ύπαρξη ενός εξωτερικού τεχνικού συμβούλου που θα συντονίζει όλα τα έργα, υποκαθιστώ­ντας τη δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες, είναι μάλλον ανάγκη της τωρινής διοίκησης».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece